- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

6 επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν……έχε το νου σου στο παιδί!

01/09/13 bits'n'pieces,ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΠΑΙΔΙ / ΕΦΗΒΟΣ,ΥΓΕΙΑ

[1]1. Τα παιδιά βάζουν βάρος στις διακοπές. Αλήθεια; Τα σχολεία έχουν κατηγορηθεί ξανά και ξανά ότι δίνουν ανθυγιεινές επιλογές διατροφής στα παιδιά. Μελέτη όμως, που δημοσιεύει το American Journal of Public Health σε 5.380 παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτης δημοτικού από 310 σχολεία, δείχνει ότι είναι περισσότερο πιθανό τα παιδιά να παχύνουν στη διάρκεια των διακοπών. «Πολλά μη σχολικά περιβάλλοντα είναι χωρίς δομή και επιτήρηση επιτρέποντας στα παιδιά να επιδίδονται σε καθιστικές δραστηριότητες και υπερβολική κατανάλωση σνακ». Παρ' όλο λοιπόν που το σχολείο είναι επίσημα ένας παράγοντας που συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία, τελικά φαίνεται, υποστηρίζει η μελέτη, ότι είναι πολύ πιο υγιεινός τόπος από τα περισσότερα εξωσχολικά περιβάλλοντα των παιδιών.

 

2. H ποιοτική προσχολική εκπαίδευση ωφελεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εισοδήματος της οικογένειάς τους, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Child Development. Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard διαπίστωσε ότι η εμπνευσμένη προσχολική εκπαίδευση για τα παιδιά επιφυλάσσει μακροχρόνια οφέλη συναισθηματικά, κοινωνικά και μαθησιακά. Τα παιδιά που λαμβάνουν κακής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση δεν απολαμβάνουν αργότερα τους ίδιους καρπούς, ενώ τα παιδιά που φροντίζονται από μέλη της οικογένειας κερδίζουν τα συναισθηματικά οφέλη. Ορισμένα ερωτήματα που προτείνει η μελέτη στους γονείς που αναζητούν καλής ποιότητας προσχολική εκπαίδευση είναι αν οι ίδιοι νιώθουν ότι εμπνέονται από το περιβάλλον και τους εκπαιδευτικούς (μετά την παρακολούθηση μιας μέρας), αν το προσωπικό έχει διάρκεια στο σχολείο, πόσο συχνά και με ποιους τρόπους αλληλεπιδρούν με τα παιδιά, ποιο είναι το γενικό κλίμα, πώς αλληλεπιδρούν τα παιδιά.

 

3. Μέτρον άριστον και στην άθληση. Τα παιδιά που προπονούνται συστηματικά ή ξοδεύουν ατελείωτες ώρες στις κατασκηνώσεις ποδοσφαίρου, τένις κ.ο.κ. μπορεί να αναπτύξουν μια μεγάλη αγάπη για τα αθλήματα και την άθληση αλλά και μια σχέση ζωής με τους τραυματισμούς. Η σκληρή προπόνηση πριν να έχουν αναπτυχθεί πλήρως βλάπτει, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στο συνέδριο American Medical Society for Sports Medicine (AMSSM) στο Σαν Ντιέγκο. Οι νέοι αθλητές που περνούν περισσότερες από 13 ώρες την εβδομάδα στην προπόνηση έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν σοβαρούς τραυματισμούς από την υπερβολική χρήση της μέσης, των ώμων, των ποδιών, των αγκώνων ανάλογα με το άθλημα. «Δεν είναι κακό για ένα παιδί να αρχίσει ένα άθλημα αναψυχής στα τέσσερα χρόνια του, αλλά εξειδίκευση;», διερωτώνται οι συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερους τραυματισμούς ενηλίκων στα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι επικρατεί μια τρέλα με την άθληση από πολύ νωρίς, ένας αγώνας να γίνει το παιδί αθλητής και συγχρόνως μια μεγάλη πίεση πάνω στα παιδιά να αθλούνται συνεχώς».

 

4. Το σχολείο προστατεύει από τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο The Journal of School Health. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 3.700 παιδιών από 41 σχολεία για μία δεκαετία – από το νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη του δημοτικού. Αν ένα παιδί είναι ήδη υπέρβαρο ή παχύσαρκο, όταν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο το σχολικό περιβάλλον ενθαρρύνει την απώλεια βάρους, ενώ το εξωσχολικό περιβάλλον οδηγεί στην ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους. Οι πολιτικές υγιεινής διατροφής στα σχολεία πρέπει να απευθύνονται και στους μήνες των διακοπών.

 

5. Η υπέρταση στους εφήβους φέρνει καλές σχολικές επιδόσεις, λέει επιστημονική δημοσίευση στο Psychosomatic Medicine. Γερμανοί ερευνητές που εξέτασαν 7.688 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 έως 17 βρήκαν ότι το 11% είχε υπέρταση. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με τους συμμαθητές τους με κανονική ή χαμηλή πίεση. Η αυξημένη πίεση στο αίμα μπορεί να διεγείρει τις νευρικές ίνες στον εγκέφαλο που απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα, δημιουργώντας έναν βιολογικό βρόχο ανάδρασης, υποθέτει ο Dr. Christoph Hermann-Lingen, καθηγητής Ψυχοσωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Göttingen, συγγραφέας της μελέτης. Από την άλλη, τα παιδιά με υπέρταση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα, ξοδεύουν περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τους υπολογιστές και έχουν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται σωματικά εκτός φόρμας.

 

6. Το τραύλισμα δεν σε πηγαίνει πίσω κοινωνικά, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Pediatrics. Παρ' όλο που οι γονείς αγχώνονται όταν ακούν το 3χρονο ή 4χρονο παιδί τους να παλεύει με το τραύλισμα σκεπτόμενοι την κοροϊδία, τη δυσκολία να κάνει φίλους, τον φόβο της ομιλίας που θα αντιμετωπίσει στο σχολείο, ομάδα Αυστραλών επιστημόνων λέει ότι είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά αυτής της ηλικίας και ότι τα καταφέρνουν μια χαρά και συναισθηματικά και κοινωνικά. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.600 παιδιά από 8 μηνών, το 11% των οποίων ξεκίνησαν να τραυλίζουν γύρω στα 4. Τα παιδιά που τραύλιζαν στην ηλικία αυτή είχαν κοινή ιδιοσυγκρασία και κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη με τα παιδιά που δεν τραύλιζαν.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=102193