02/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νερό-δηλητήριο στο Νεοχώρι

Την υπερδιπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου συγκέντρωση αρσενικού ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας. Καταγγελίες των κατοίκων. Για ένα άκρως τοξικό μέταλλο κάνουν λόγο οι επιστήμονες.
      Pin It

Την υπερδιπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου συγκέντρωση αρσενικού ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας. Καταγγελίες των κατοίκων. Για ένα άκρως τοξικό μέταλλο κάνουν λόγο οι επιστήμονες

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Της Κατερίνας Μπύρου

 

Νερό… φαρμάκι πίνουν εδώ και δύο εβδομάδες οι 900 κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής. Στην ομολογία αυτή προέβη ο ίδιος ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που ανακοίνωσε στους κατοίκους την πικρή αλήθεια, επικαλούμενος τα στοιχεία δειγματοληπτικών ελέγχων κατά τους οποίους ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, ενός στοιχείου ιδιαίτερα καρκινογόνου.

 

«Το νερό σας είναι ακατάλληλο για πόση» γνωστοποίησε ο Χρ. Πάχτας, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους Νεοχωρίτες που κατέκλυσαν το περασμένο Σάββατο την αίθουσα του τοπικού συμβουλίου για να ακούσουν τα καθέκαστα, ενώ τους προέτρεψε να σταματήσουν «προληπτικά» την πόση του και να στραφούν μέχρι νεωτέρας στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

 

Πάνω από τα όρια

 

Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη μιλώντας στην «Εφ.Συν.», «ανιχνεύτηκε αρσενικό σε γεώτρηση από την οποία υδροδοτείται το χωριό σε συγκέντρωση 28 mg/l», τη στιγμή που το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι τα 10 mg/l. Οπως έγινε γνωστό, η αξιολόγηση των δειγμάτων νερού έγινε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Νερού (ΚΕΠΑΜΑΧ), μια εταιρεία που το 70% των μετοχών της ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπόλοιπο 30% σε ιδιώτες, από το οποίο ποσοστό 5%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου, κατέχει η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

 

Το τελευταίο 15ήμερο οι κάτοικοι είχαν την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με το νερό τους, καθώς διαπίστωσαν μια ασυνήθιστη μυρωδιά σ’ αυτό. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, έγινε πρώτος δειγματοληπτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου όμως δεν ανακοινώθηκαν και ούτε ελήφθη πρωτοβουλία από τις τοπικές αρχές για να ενημερωθεί ο πληθυσμός ώστε να λάβει τα μέτρα του. «Πραγματοποιήθηκε δεύτερος δειγματοληπτικός έλεγχος για να σιγουρευτούν ως προς τα αποτελέσματα και τελικά επιβεβαιώθηκαν οι υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού. Εδώ και δύο εβδομάδες οι κάτοικοι πίνουν ακατάλληλο νερό χωρίς να τους έχει ενημερώσει κανείς» τόνισε σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο κάτοικος του Νεοχωρίου και γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κώστας Γκοντίνας, επιρρίπτοντας ευθύνες στον δήμαρχο Αριστοτέλη.

 

Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας από σήμερα κιόλας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου. Ακόμα, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το κατά πόσο οι συγκεντρώσεις αρσενικού συνδέονται με τις πολλαπλές γεωτρήσεις που διεξάγει σε απόσταση αναπνοής από το χωριό τους η «Ελληνικός Χρυσός». «Το χωριό μας πάντα φημιζόταν για την καλή ποιότητα του νερού του. Δεν μας δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με το πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα και το εάν συνδέεται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της “Ελληνικός Χρυσός”. Δεν αποκλείεται να έχει διαταραχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας» επισήμανε ο Κ. Γκοντίνας.

 

«Αυτά είναι ψέματα», ανταπαντά ο Χρ. Πάχτας, τονίζοντας ότι η ανίχνευση αρσενικού σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. «Οφειλα να κάνω τις συγκεκριμένες επισημάνσεις στους κατοίκους ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση όπως αυτοί νομίζουν».

 

………………………………………………………………………………………………………………..

 

 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ (χημικός μηχανικός)

«Ακατάλληλο για κάθε χρήση»
«Το αρσενικό είναι πολύ επικίνδυνο για να παίζει κανείς μαζί του» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο χημικός μηχανικός και Msc βιοχημικός μηχανικός, Θανάσης Παντελόγλου. Κάνοντας λόγο για ένα άκρως τοξικό μέταλλο, γνωστό για τις καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τερατογόνες ιδιότητες, με πολλαπλούς τρόπους εισόδου στον ανθρώπινο οργανισμό (κατάποση, αναπνοή, δερματική επαφή), τόνισε πως η ακαταλληλότητα ενός νερού με υπερδιπλάσιες από το επιτρεπτό όριο συγκεντρώσεις δεν αφορούν μόνο την… ποσιμότητά του.
«Είναι ακατάλληλο για την οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση: μαγείρεμα, καθαριότητα σπιτιού, πλύσιμο, μπάνιο κ.λπ. Ολες οι χρήσεις που φέρνουν το νερό αυτό είτε σε άμεση είτε σε έμμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είναι απαγορευμένη “ανθρώπινη χρήση”. Αρα μιλάμε για κακή και ελλιπή πληροφόρηση από την εξουσία» συμπλήρωσε.
Η περιοχή έγινε γνωστή μετά τις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Παλαιότερο δημοσίευμα-ντοκουμέντο της «Εφ.Συν.» κατέγραφε συγκεντρώσεις αρσενικού σε ύδατα ρεμάτων της περιοχής, 49.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα ως προς την αιτία ρύπανσης του νερού της περιοχής, ο κ. Παντελόγλου απάντησε πως «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η λύση της υδροδότησης της περιοχής. Δεν πρέπει να είναι «τυχαία» ή πρόχειρη, αλλά μελετημένη. Στο 99% των περιπτωσεων, όπου διαπιστώνεται κάποιο αρχικό σημείο ρύπανσης, στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ότι η ρύπανση έχει εξαπλωθεί σε πλείστες όσες γεωτρήσεις στον κοινό υδροφόρο. Πρέπει να αλλάξει η υδροδοτική πηγή. Επί αυτών των προοπτικών έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό;» διερωτήθηκε ο κ. Παντελόγλου.

Στ.Ζ.

 

Scroll to top