- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πρώτες βοήθειες πριν το πάμε στον κτηνίατρο

02/09/13 ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Της Ελενας Καραγγελή*

 

Είτε στην εξοχή ή στην πόλη, σε διακοπές ή στη μόνιμη κατοικία μας, τα φιλαράκια μας είναι πολύ πιθανό να μπλέξουν σε δυσάρεστες, λίγο ή πολύ, περιπέτειες: ένας σκυλο(γατο)καβγάς, μια -ελαφρά ή βαριά- δηλητηρίαση, ένα τροχαίο, ένα τσίμπημα εντόμου. Και το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει ο κάτοχος του ζώου μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, μέχρι να πάει στον κτηνίατρο – ή να 'ρθει ο κτηνίατρος. Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Καλό είναι να 'χουμε στο σπίτι ένα κουτί πρώτων βοηθειών για τα ζωάκια μας. Το τι θα περιέχει αυτό το κουτί θα το δούμε στη συνέχεια.

 

Αν το ζώο μας τσιμπηθεί από κάποιο έντομο, πιθανόν να δούμε στο σημείο κάποιο ερεθισμό. Κάποια ζωάκια μπορεί να εμφανίσουν έντονη αλλεργική αντίδραση και με την πάροδο της ώρας να εμφανιστεί οίδημα (πρήξιμο) κοντά στην περιοχή που τσιμπήθηκε. Σ' αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση κορτιζόνης σε ενέσιμη μορφή για πιο άμεσα αποτελέσματα. Η ένεση γίνεται κατά προτίμηση ενδομυϊκά (στον μηρό) ή εναλλακτικά υποδορίως.

 

Δηλητηριάσεις

 

Η άλλη κατάσταση που είναι εξίσου σοβαρή είναι η κατάποση τροφής άγνωστης προέλευσης ή το γλείψιμο χημικών ουσιών. Σ' αυτή την περίπτωση, και εφ' όσον δεν έχει περάσει 3ωρο από τη στιγμή που το ζώο μας έφαγε την πιθανή «φόλα», μπορούμε να προκαλέσουμε έμετο. Αν δεν έχουμε προμηθευτεί το κατάλληλο φαρμακευτικό προϊόν με εμετική δράση, ένας εύκολος τρόπος να προκαλέσουμε έμετο είναι η χορήγηση από το στόμα κορεσμένου διαλύματος αλατόνερου1 ή εναλλακτικά διαλύματος μουστάρδας και νερού. Πολύ σημαντική είναι και η χρήση του ενεργού άνθρακα τον οποίο προμηθευόμαστε από φαρμακείο, ο οποίος προσροφά τις τοξικές ουσίες και μειώνεται η πιθανότητα να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Αν το ζώο μας έχει αρχίσει από μόνο του να κάνει έμετο, η παραπάνω διαδικασία δεν είναι απαραίτητη. Αν στη συνέχεια παρατηρήσουμε και άλλα ύποπτα συμπτώματα, όπως διάρροια, μυϊκό τρόμο, έλλειψη συντονισμού, σπασμούς, τότε θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα μεταφορά στο πλησιέστερο κτηνιατρείο. Μέχρι να γίνει αυτό μπορούμε να κάνουμε ένεση ατροπίνης στο ζώο μας, η οποία θα το βοηθήσει ειδικά στην περίπτωση που έχει υποστεί δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά φάρμακα (εντομοκτόνα-ζιζανιοκτόνα). Αλλη συχνή περίπτωση δηλητηρίασης είναι αυτή από ποντικοφάρμακα. Και σ' αυτή την περίπτωση δρούμε αρχικά όπως προαναφέραμε. Το αντίδοτο είναι η βιταμίνη Κ, αλλά η χορήγησή της γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό του ζώου.

 

Τραυματισμοί

 

Σε περίπτωση που το ζωάκι μας έχει υποστεί κάποιο μικροτραυματισμό, θα πρέπει να πλύνουμε καλά την περιοχή με φυσιολογικό ορό. Στη συνέχεια απομακρύνουμε με ένα ψαλιδάκι όσες τρίχες εισέρχονται στο τραύμα και βάζουμε οξυζενέ με μια γάζα και έπειτα κάποιο αντισηπτικό. Τα τραύματα που προκαλούνται από δαγκώματα άλλων σκύλων ή γάτων δεν καλύπτονται, αλλά αφήνονται ανοιχτά και τα περιποιούμαστε καθημερινά.

 

Σε περίπτωση πιο σοβαρού τραυματισμού από τροχαίο, καλό είναι να μη χάνουμε χρόνο και να μεταφέρουμε το ζώο στο πλησιέστερο κτηνιατρείο, για να λάβει τις πρώτες βοήθειες, γιατί σε ένα ζώο πολυτραυματία δεν μπορούμε να προσφέρουμε την απαιτούμενη βοήθεια και υποστήριξη αν δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα και γνώσεις.

 

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι είναι χρήσιμο να ετοιμάσουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το κατοικίδιό μας το οποίο θα περιλαμβάνει κορτιζόνη, ατροπίνη, αλοιφή για τσιμπήματα, ενέσιμο φάρμακο πρόκλησης εμέτου (απομορφίνη), γάζες, φυσιολογικό ορό, οξυζενέ, ιώδιο-αντισηπτικό. Απαραίτητη είναι πάντα και η επικοινωνία με κτηνίατρο, αν δεν μπορεί να μεταφερθεί άμεσα το ζώο στο κτηνιατρείο, ώστε να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή του και να δοθούν αποτελεσματικά οι πρώτες βοήθειες.

 

…………………………………………………………………………………………………………………..

 

* Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι).

 

 1. Κορεσμένο διάλυμα αλοτόνερου: Ρίχνουμε τόσο αλάτι σ' ένα φλιτζάνι με νερό, ώστε όσο και να το ανακατέψουμε να μη διαλύονται οι κόκκοι του αλατιού.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=103278