Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

Η τρίπλα του IIF και η χαλαρή γραμμή Ελλάδας – Ευρώπης άρπαξαν σχεδόν 2 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους μέσω της επαναγοράς του ελληνικού χρέους, από την οποία κερδισμένοι βγήκαν οι επονομαζόμενοι «γύπες».

 

Τις άγνωστες πτυχές της επαναγοράς αποκαλύπτoυν με δημοσίευμα τους οι «New York Times», φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ενδιαφέρον e-mail που έφτασε στον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, Hakan Wohlin και ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάζει τόσο την ηλεκτρονική επιστολή όσο και το δημοσίευμα.

 

Ενα μήνα πριν από τη διαδικασία επαναγοράς το υψηλόβαθμο στέλεχος πρότεινε στην Ευρώπη να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στα hedge funds, καλώντάς την να κάνει χρήση των «ρητρών συλλογικής ευθύνης». Τα hedge funds θα πουλούσαν σε χαμηλότερη τιμή. Αν πουλούσαν στα 0,28 – 0,30 ευρώ αντί για 0,34 – 0,35 ευρώ που ήθελαν, η Ελλάδα θα μείωνε περισσότερο το χρέος της.

 

Η Ευρώπη, στην τελευταία αναμέτρηση με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, έκανε πίσω πρώτη απορρίπτοντας τη σκληρή γραμμή, σημειώνουν οι NYT. Ρόλο έπαιξε και ο Τσαρλς Νταλάρα, του ΙΙF, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα να πει στην κυβέρνηση ότι η χρήση των ρητρών θα ήταν καταστροφική για Ελλάδα –ευρωζώνη και βρήκε θετικό έδαφος. Το σχέδιο προχώρησε εθελοντικά, δίνοντας στα hedge funds το πλεονέκτημα.

 

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την επαναγορά και διέγραψε χρέος 21 δισ. Τα hedge funds ήταν για άλλη μια φορά οι μεγάλοι νικητές και χαμένοι οι Ευρωπαίοι, σημειώνουν οι NYT. Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει όφελος μέχρι 2 δισ. ευρώ, δηλώνει ο Mitu Gulati, ειδικός στα κρατικά χρέη στο πανεπιστήμιο του Duke.

 

Τα κεφάλαια αυτά έχουν σημαντικά κέρδη, κερδοσκοπώντας με τα ελληνικά ομόλογα ή αγοράζοντας senior χρέος των ισπανικών τραπεζών. Τα κεφάλαια-«γύπες», όπως το Dart Management, πληρώθηκαν στο 100% όταν αρνήθηκαν να υποστούν ζημίες στο πλαίσιο του PSI. Στους μεγάλους κερδισμένους περιλαμβάνονται τα Greylock Capital, FirTree, Brevan Howard και Third Point, τα οποία αγόρασαν χρέος το καλοκαίρι και έγραψαν κέρδη ακόμα και πάνω από το 100%.

 

Οι NYT στέκονται στον ρόλο του Institute of International Finance (IIF) που έπαιξε σκληρά όταν απειλούσε ότι τα hedge funds θα δημιουργούσαν νέο γύρο χάους στις χρηματαγορές αν ενεργοποιούνταν η ρήτρα συλλογικής ευθύνης (collective action clauses), που απαιτεί τη συναίνεση των 2/3 των επενδυτών.

 

Πάντως, ο Wohlin υποστήριξε ότι ενώ η χρήση των «collective action clauses» θα εξασφάλιζε μέγιστη μείωση χρέους, αυτή η κίνηση απαιτούσε οικονομική δέσμευση από την Ευρώπη, την οποία όμως δεν ήθελε να πάρει.

 

 

Scroll to top