08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σημαιάκι του κόρνερ

      Pin It

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

* Ελπίζω να διαβάζει καμιά γαλλική εφημερίδα ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και να είδε το δισέλιδο της «Liberation» για τη νέα ταινία του Πάνου Κούτρα, που θα φτύσει αίμα για να ολοκληρωθεί. Ελπίζω να πήρε είδηση και το δημοσίευμα των «New York Times», που έβαζε τον Λάνθιμο ανάμεσα στους 20 πιο ταλαντούχους νέους σκηνοθέτες της εποχής. Ναι, αυτόν που πήρε των ομματιών του και ξενιτεύτηκε στο Λονδίνο για να κάνει ταινίες, αφού πρώτα μας έφτασε στα Οσκαρ.

 

* Πιστεύω, πάντως, ότι ο υπουργός Πολιτισμού θα διαβάζει τουλάχιστον ελληνικές καλλιτεχνικές σελίδες και θα μαθαίνει τι θαύματα κάνουν αυτόν τον Σεπτέμβριο οι σκηνοθέτες μας – δεν έχουν αφήσει μεγάλο για μεγάλο φεστιβάλ. Κι αν πάρει και βραβείο αύριο ο Αβρανάς στη Βενετία με το «Miss Violence», μην του στείλει παρακαλώ επιστολή με μπλα μπλα μπλα. Μια επιταγή στο Κέντρο Κινηματογράφου φτάνει.

 

* Πολύ στενάχωρη όλη αυτή η ιστορία με τη δικαστική διεκδίκηση της πνευματικής κληρονομιάς του Λευτέρη Βογιατζή. Ειδικά ο ψυχρός, τυπικός λόγος του δικηγόρου των ανιψιών του, που θέλουν λέει να αξιοποιήσουν και να προβάλουν το αρχείο του. Μα έτσι από μακριά και λόγω αίματος δημιουργείται το δέσιμο με την καλλιτεχνική δημιουργία και «καπαρώνεται» η ζωή ενός θεάτρου που άφησε εποχή; Δηλώνω πίστη στους νόμους. Αλλά σαν θεατρόφιλος χάρηκα που η σύντροφος του σκηνοθέτη, Ειρήνη Λεβίδη, και η Εταιρεία των Φίλων της «Νέας Σκηνής» παραχώρησαν το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα καταγραφεί και θα παραδοθεί στις νέες γενιές όπως του αρμόζει, στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Και όχι σε κανένα εξοχικό σπιτάκι στην Ανδρο…

 

* Εσείς οι γκρινιάρηδες μη σώσετε και πείτε «πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί» την πλατεία Θησείου. Κι εμένα οι μετονομασίες με αφήνουν συνήθως παγερά αδιάφορη. Αλλά, αυτή τη φορά, συγκινήθηκα. Κάθε φορά που θα περνάω από το Θησείο θα σκέφτομαι αυτή τη μοναδική γυναίκα και τα βιβλία της. Τόσο αγάπησε την ιστορία μας και θα πούμε τώρα εμείς ότι ο Δήμος Αθήνας με την απόφασή του αλλοιώνει τον χαρακτήρα μιας περιοχής; Θα ρίξει κεραυνό ο Δίας να μας κάψει.

 

Scroll to top