08/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι (δικοί μας) σπεσιαλίστες

Οι… δικοί μας σπεσιαλίστες έχουν ένα σωρό λαμπρές προοπτικές μπροστά τους και το απέδειξαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist που διοργανώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στην Ουάσινγκτον, κατακτώντας την τρίτη και ένατη θέση παγκοσμίως.
      Pin It

Σε έναν κόσμο όπου το να μην ξέρεις να χρησιμοποιείς υπολογιστή σε κάνει περίπου αναλφάβητο (δεν μπορείς ούτε φορολογική δήλωση να υποβάλεις), κάποιοι μιλούν τη γλώσσα… άπταιστα. Οπως ο 15χρονος Χρήστος Φιαμέγκος και η 21χρονη Δήμητρα Μαρή, που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα του πρόσφατου 12ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist

 

«Οι… δικοί μας σπεσιαλίστες έχουν ένα σωρό λαμπρές προοπτικές μπροστά τους και το απέδειξαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist που διοργανώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στην Ουάσινγκτον, κατακτώντας την τρίτη και ένατη θέση παγκοσμίως

 

Πέρα από τη χαρά των διακρίσεων, οι δύο νέοι απόλαυσαν τη συμμετοχή στη διοργάνωση και το ταξίδι στην Αμερική

 

Του Βαγγέλη Κύρκου

 

Θυμάστε την ταινία «Ο σπεσιαλίστας» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τη Σάρον Στόουν, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια; Αν όχι, δεν σας αδικούμε, μια και βραβεύτηκε εκείνη τη χρονιά με δύο χρυσά βατόμουρα – ένα για τη χειρότερη ηθοποιό και ένα για το χειρότερο δίδυμο πρωταγωνιστών…

 

Οι… δικοί μας σπεσιαλίστες παρ’ όλα αυτά είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Εχουν ένα σωρό λαμπρές προοπτικές μπροστά τους και το απέδειξαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist που διοργανώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στην Ουάσινγκτον. Είναι ο τρίτος νικητής του Τελικού, ο 15χρονος Χρήστος Φιαμέγκος, και η 9η στον κόσμο -και έξι χρόνια μεγαλύτερή του- Δήμητρα Μαρή, που τον περασμένο Απρίλιο πρώτευσαν στο 12ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Microsoft Office (τμήμα ενός διαγωνισμού που κάθε χρόνο διοργανώνεται με τη συμμετοχή περίπου 12.000 εξεταστικών κέντρων ανά τον κόσμο και στον οποίο φέτος υπολογίζεται ότι έλαβαν μέρος περί τους 650.000 μαθητές και φοιτητές από 100 χώρες). Η Δήμητρα Μαρή, από το εξεταστικό κέντρο Safe pc Education (για το Microsoft Word) και ο Χρήστος Φιαμέγκος, από το εξεταστικό κέντρο KNOWLEDGE DYNAMICS (για το Microsoft Excel) κέρδισαν με την πρωτιά τους αυτή πλούσια δώρα, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον τελικό της Ουάσινγκτον, όπου θα είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν τις ικανότητές τους κόντρα στους καλύτερους των άλλων χωρών.

 

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

 

Το διάστημα που μεσολάβησε ώς τα τέλη Ιουλίου οι δυο τους προετοιμάστηκαν εντατικά για την αναμέτρηση με τους άλλους κορυφαίους, η οποία έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Gaylord National Resort and Convention Center». Ο Παγκόσμιος Τελικός διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Certiport και της Microsoft, υπό το… βλέμμα των μεγαλύτερων εταιρειών στον χώρο της πληροφορικής – ανάμεσά τους η Adobe, η Autodesk, η Hewlett Packard.

 

Πέρα πάντως και ανεξάρτητα από τη διάκριση των δύο παιδιών «αυτό που μετράει είναι το ταξίδι και όχι η Ιθάκη». Αποψη την οποία φαίνεται να ενστερνίζεται και ο άνθρωπος που «τρέχει» το όλο project στην Ελλάδα, ο Θάνος Τότσικας, εκτελεστικός διευθυντής των εταιρειών που διοργανώνουν τον πανελλήνιο διαγωνισμό (ACTA και INFOTEST) και είναι υπεύθυνες για το Microsoft Office στην Ελλάδα. «Ολοι οι συμμετέχοντες» μας εξηγεί «δίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις, σε Microsoft Office Wοrd, Excel και Power Point, 2007 και 2010. Συγκεντρώνουμε τους 100 καλύτερους, οι οποίοι έρχονται στα γραφεία της εταιρείας και ξαναδίνουν εξετάσεις προκειμένου να αναδειχθούν οι δύο πανελλήνιοι νικητές. Αυτό που ζουν, απ’ ό,τι λένε όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό, είναι εκπληκτικό. Η αναμέτρηση με την παγκόσμια »αφρόκρεμα» τους ενθουσιάζει. Φέτος ειδικότερα, η τριάδα των νικητών στον Παγκόσμιο Τελικό κέρδισε και από ένα χρηματικό έπαθλο, ενώ είναι επίσης σημαντικό το ότι το πιστοποιητικό τούς το δίνει η ίδια η Microsoft».

 

Η Δήμητρα Μαρή, φοιτήτρια στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και 9η παγκοσμίως στο Microsoft Word 2007, συγκατανεύει. «Ηταν πραγματικά κάτι ξεχωριστό. Μια καλά προγραμματισμένη διοργάνωση, η οποία συγκέντρωνε κόσμο από όλον τον πλανήτη. Μείναμε στην Ουάσινγκτον έξι ημέρες, με τον διαγωνισμό να διαρκεί τέσσερις. Και σίγουρα το απήλαυσα».

 

Ικανοποιημένη με τη θέση; «Μέχρι να μάθουμε τι θέση πήραμε, ήμασταν σε μια κατάσταση μεταξύ… απογοήτευσης και αγωνίας. Αλλά τελικά εξελίχθηκε σε μεγάλη χαρά». Πώς πήρες την απόφαση να συμμετάσχεις στον διαγωνισμό; Πώς αντιμετώπισαν τη διάκρισή σου οι συγγενείς και φίλοι σου; ρωτήσαμε. «Εκείνη που με παρακίνησε να λάβω μέρος ήταν η καθηγήτριά μου Ματίνα Αγγελοπούλου. Οσο για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου… εντυπωσιάστηκαν! Στην αρχή οι περισσότεροι ούτε καν το πίστευαν». Θεωρείς ότι η επιτυχία αυτή μπορεί να σε βοηθήσει και επαγγελματικά; «Σίγουρα. Στην εταιρεία που κάνω την πρακτική μου, ήδη μου πρότειναν να με κρατήσουν παραπάνω. Από την άλλη, είναι και δικαίωση στον προσωπικό τομέα, βλέπεις τους κόπους σου να αποδίδουν».

 

«Χαρά, αλλά και ευθύνη»

 

Μιλώντας στο τηλέφωνο με τον Χρήστο Φιαμέγκο, 3ο του παγκόσμιου διαγωνισμού στο Microsoft Excel 2007, εκπλαγήκαμε για περισσότερους από έναν λόγους. Κατ' αρχάς γιατί αν δεν γνωρίζαμε ότι στην απέναντι πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ένα παιδί που μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, θα βάζαμε στοίχημα ότι πρόκειται για έναν νέο με «γερές» σπουδές στο πανεπιστήμιο.

 

«Ηταν συνολικά μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία» μας λέει. «Το ότι αντιπροσωπεύαμε την Ελλάδα ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για εμένα, αλλά παράλληλα υπήρχε μια αίσθηση άγχους και ευθύνης».

 

Η μητέρα του, Μαρία Ιωαννίδου, η οποία και συνόδευσε τον Χρήστο ώς την αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά και οι υπόλοιποι άνθρωποι του περιβάλλοντός του κάθε άλλο παρά εξεπλάγησαν από την επιτυχία του. «Οταν ξεκινούσα την προετοιμασία για να διαγωνιστώ είχα μια αυτοπεποίθηση. Και μολονότι ο θεσμός είναι υψηλού επιπέδου, οι άνθρωποι που με ξέρουν είχαν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου. Προσωπικά, μετά τις εξετάσεις πίστευα ότι δεν τα πήγα τόσο καλά όσο θα ήθελα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειχναν άλλα… Για μένα το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό, εξίσου σημαντική είναι και η εθνική προβολή και προσφορά».

 

Στον δρόμο για το… μετάλλιο σημαντική ήταν η συνεισφορά του καθηγητή του Αλέξη Γεωργαντίδη, ο οποίος «για 1-1,5 μήνα με βοήθησε ιδιαίτερα στο να προετοιμαστώ κατάλληλα. Είναι υπεύθυνος για την εκμάθηση πληροφορικής σε διάφορα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της “Ελληνικής Παιδείας” όπου πηγαίνω κι εγώ σχολείο». Το ότι η μητέρα σου ήταν παρούσα στο ταξίδι σε άγχωσε καθόλου; «Η μητέρα μου δεν προκάλεσε κάποια πίεση. Ούτε περίμενε… αναγκαστικά από μένα κάποια διάκριση. Της φαινόταν αρκετό και μόνο το γεγονός ότι ξεχώρισα μεταξύ των Ελλήνων. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στις ΗΠΑ βοηθούσε την ατμόσφαιρα να είναι πιο χαλαρή».

 

Πού θεωρείς ότι αυτό το βραβείο μπορεί να σε βοηθήσει; ρωτάμε αντί άλλου επιλόγου τον Χρήστο, που φέτος μετακομίζει από το Γυμνάσιο του Αμαρουσίου στο Λύκειο των Μελισσίων. «Η συμμετοχή από μόνη της ήταν θετικό στοιχείο. Η τρίτη θέση είναι ακόμη σημαντικότερη –είναι αυτονόητο ότι βοηθάει πολύ στο βιογραφικό σου. Βεβαίως, δεν υπήρξε κάποια πρόταση από τις εταιρείες που βρίσκονταν στον Παγκόσμιο Τελικό και παρακολουθούσαν, ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και η ηλικία μου. Αλλά, φαντάζομαι ότι εμμέσως θα έχω κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και ότι το όνομά μου θα μπήκε στις σημειώσεις τους».

 

Scroll to top