12/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικρός διάλογος για το Παπαστράτειο πάρκο

Τι επισημαίνει στην επιστολή του ο Δ. Μπακής, εκ μέρους της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αγρινίου, και η απάντηση της «Εφ.Συν.» για την ανάπλασή του.
      Pin It

Τι επισημαίνει στην επιστολή του ο Δ. Μπακής, εκ μέρους της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αγρινίου, και η απάντηση της «Εφ.Συν.» για την ανάπλασή του

 

Μετά τη δημοσίευση στην «Εφ.Συν.» των αντιδράσεων υπηρεσιών και πολιτών για το είδος της ανάπλασης που επιχειρείται στο Παπαστράτειο πάρκο Αγρινίου (9 και 10/9), λάβαμε επιστολή από τον κ. Δ. Μπακή, εκ μέρους της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Αγρινίου που έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης ανάπλασης.

 

Στην επιστολή της η Κίνηση υποστηρίζει ότι: η ανάπλαση είναι ήπιας μορφής, προβλέπει την ανακατασκευή της περίφραξης, τη διατήρηση της ρυμοτομίας του πάρκου, την ανακατασκευή δρομίσκων για να δεχτούν τα δίκτυα άρδευσης και αποχέτευσης και την επίστρωση με κατάλληλο υλικό για βάδισμα, την κοπή 64 δέντρων που είναι επικίνδυνα, εκκαθάριση της υποβαθμισμένης χαμηλής βλάστησης και φύτευση 92 νέων δέντρων, 2.841 θάμνων και λουλουδιών. Προβλέπεται αυτόματο σύστημα άρδευσης και πυρόσβεσης, 150 νέα φωτιστικά, μια σύγχρονη παιδική χαρά και δύο σιντριβάνια. Το μόνο τσιμέντο που θα πέσει στο πάρκο αφορά την κατασκευή της δεξαμενής, τα ρείθρα και τα σιντριβάνια. Η ανακοίνωση ακόμα αναφέρει ότι όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν εκδοθεί, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε θετικά τις προγραμματισμένες εργασίες και το έργο εντάχθηκε στα ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4,7 εκατ. ευρώ.

 

Τέλος, η Επιτροπή υπέρ της ανάπλασης σημειώνει ότι είναι αίτημα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας να μετατραπεί το πάρκο σε χώρο αναψυχής και να πάψει να είναι ένας χώρος φιλοξενίας άρρωστων από ναρκωτικά ατόμων κι ενώ 4 από αυτούς βρέθηκαν νεκροί εκεί τα τελευταία χρόνια.

 

Η απάντηση της «Εφ.Συν.»

 

Αντιπαρερχόμενοι τους απρεπείς χαρακτηρισμούς του κ. Δ. Μπακή, στην εισαγωγή της επιστολής, για τον τρόπο που ασκούμε τη δημοσιογραφία, αλλά και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος πολιτών του Αγρινίου (με την επίκληση ακόμα και προσωπικών δεδομένων που παραπέμπουν σε μεθόδους άλλων εποχών), οι οποίοι καλώς ή κακώς έχουν διαφορετική άποψη, ξεκαθαρίζουμε ότι:

 

Η «Εφ.Συν.» στο δημοσίευμά της παρουσίασε το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δυτικής Ελλάδας με ημερομηνία 5/9/2013, με τις ενστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας για το «εύρος» της σχεδιαζόμενης ανάπλασης. Η υπηρεσία διαπιστώνει ότι δεν έχουν αποτυπωθεί τα 980 δέντρα και θάμνοι που πρόκειται να εκριζωθούν/κοπούν και δεν υπάρχει στη μελέτη που υποβλήθηκε εκεί ούτε η κάλυψη με χλοοτάπητα. Το έγγραφο, με δύο λόγια, κρίνει ότι η υπηρεσία έχει παραπλανηθεί, μια και τέτοιας μορφής παρεμβάσεις χρειάζονται περιβαλλοντική μελέτη. Για το επίμαχο έγγραφο δεν υπάρχει λέξη στην κατά τα άλλα εκτενή απάντηση του κ. Δ.Μ.

 

●Η ανακοίνωση της Κίνησης δεν λέει λέξη για το επίμαχο έγγραφο που στην ουσία διαπιστώνει ότι η υπηρεσία έχει παραπλανηθεί στην απόφασή της να δώσει απαλλαγή περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

 

●Η απαλλαγή αυτή δόθηκε σε διαφορετικό έγγραφο (μια περιγραφή δύο σελίδων) από εκείνο που κατατέθηκε στο αρμόδιο δασαρχείο (περιγραφή πενταπλάσιας έκτασης), πράγμα που διαπίστωσε και η δασάρχης ενώπιον του εισαγγελέα. Στο αρχικό έγγραφο δεν υπήρχε αποτύπωση των 986 δέντρων και θάμνων που θα κοπούν/εκριζωθούν ούτε ο χλοοτάπητας, που απαιτούσαν περιβαλλοντική μελέτη.

 

●Η πρώτη απόφαση του ΣτΕ ανέστειλε προσωρινά το έργο, ενώ πριν εκδοθεί η τελική απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ -και συγκεκριμένα την 1/7- υπεγράφη το συμφωνητικό με τον ανάδοχο εργολάβο και την ίδια ημέρα ξεκίνησαν τα έργα. Ακόμα κι αν δινόταν η εντολή αναστολής, δεν θα κινδύνευε να χαθεί το έργο, μια και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Η απόφαση που επιτρέπει να συνεχιστούν τα έργα μέχρι την οριστική απόφαση της Ολομέλειας που θα εκδοθεί τον Δεκέμβρη εξεδόθη στις 22/7 και αφού είχαν ξεκινήσει οι μπουλντόζες.

 

●Τις τελευταίες ημέρες και μετά την έκδοση του εγγράφου της υπηρεσίας μεταξύ Εισαγγελίας, αστυνομικής διεύθυνσης, δημοτικών αρχών και πολιτών συνεχίζεται ένας αγώνας δρόμου για να αποφασιστεί το τι τελικά πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον νόμο. Δυστυχώς, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δεν έδωσε γραπτή εντολή να σταματήσει τουλάχιστον η εκρίζωση/κοπή των δέντρων, με αποτέλεσμα σήμερα οι πολίτες της Ανοιχτής Συνέλευσης για το Πάρκο να καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα.

 

●Το επιχείρημα της επικινδυνότητας μικρού αριθμού δέντρων δεν δικαιολογεί τη σχεδιαζόμενη εκρίζωση εκατοντάδων (986) δέντρων και θάμνων.

 

●Το ότι αποφασίστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης από τον δήμο δεν το αμφισβητεί κανείς. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβεβαιώσει με δηλώσεις ο δήμαρχος κάτι που δεν αμφισβητείται. Αλλα αμφισβητούνται!

 

●Ο πρώτος που ρωτήθηκε τηλεφωνικά από την «Εφ.Συν.» για το ζήτημα του πάρκου και τις αντιδράσεις ήταν ο ίδιος ο κ. Δ.Μ., που απάντησε ότι 5-6 περίεργοι άνευ σημασίας είναι αυτοί που διαμαρτύρονται και όλα βαίνουν καλώς. Αυτό όμως για προφανείς λόγους δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στο πάρκο.

 

●Τέλος, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι συμπολιτών μας σαν επιχείρημα για οποιονδήποτε λόγο.

 

Αντα Ψαρρά

 

Scroll to top