17/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιορτή πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου - 26 Οκτωβρίου

«Δημήτρια» αντισυμβατικά σαν τον Μπουτάρη

Δεν είναι μόνο το χαμηλό κόστος, που προτρέπει στη χρήση αιρετικών χώρων, σε τολμηρά θεάματα, έξυπνες συνεργασίες και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Η νέα αντίληψη για τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από πέρυσι και άφησε πίσω της τόσο το ξεχείλωμα των εκδηλώσεων όσο και τον εμπορικό τους χαρακτήρα.
      Pin It

Δεν είναι μόνο το χαμηλό κόστος, που προτρέπει στη χρήση αιρετικών χώρων, σε τολμηρά θεάματα, έξυπνες συνεργασίες και ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Η νέα αντίληψη για τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από πέρυσι και άφησε πίσω της τόσο το ξεχείλωμα των εκδηλώσεων όσο και τον εμπορικό τους χαρακτήρα

Tου Νίκου Φωτόπουλου

 

Με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ανατρεπτική διάθεση, αιρετική χροιά και τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχαν ποτέ, τα φετινά 48α Δημήτρια επιχειρούν αναδειχτούν σε μια γιορτή του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνώντας τον σκόπελο του μικρού κόστους.

 

Οπως τονίζουν οι διοργανωτές, στον αντίποδα του ψαλιδισμένου προϋπολογισμού βρίσκεται μια ευρεία γκάμα πολιτιστικών δράσεων, που στηρίζονται στο ταλέντο νέων δημιουργών, αλλά και στην αξιοποίηση αντισυμβατικών χώρων, που θα αποτελέσουν έδρα τους. Αλλωστε, στόχος της τετραμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής αυτή τη φορά ήταν να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ποιοτικής ψυχαγωγίας, που να δίνει έμφαση σε πολλές συναντήσεις και συνεργασίες, τόσο ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, όσο και στο δημιουργικό δυναμικό της πόλης.

 

Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις ξεχωρίζουν η διεθνής διαδραστική πλατφόρμα «Η Μπιενάλε του Λευκού Οίκου», η παράσταση μπαλέτου «Ταξίδι στην αιωνιότητα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η εναρκτήρια εκδήλωση «Συμφάγωμεν», στις 29 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών στο λιμάνι και οι παραστάσεις «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου και «Πενθεσίλεια» του Ακύλλα Καραζήση.

 

Για τις αλλαγές, που προέρχονται αφενός από τα στενά οικονομικά, αφετέρου από μια νέα αντίληψη της διοργάνωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε ότι τα Δημήτρια που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, μπερδεύονταν λίγο με τη Διεθνή Εκθεση, πρότειναν ορισμένες καλλιτεχνικές μεν αλλά εξαιρετικά εμπορικές εκδηλώσεις, «ξεχείλωναν» χρονικά προκειμένου να εντάξουν στη διοργάνωση ό,τι γινόταν στην πόλη και κάπως έτσι έφταναν ώς τα… Χριστούγεννα. Ομως, συμπλήρωσε, πολιτισμός δεν είναι πόσες συναυλίες κλείνεις, αλλά -κυρίως- ο τρόπος που πετάς τα σκουπίδια σου, που παρκάρεις το αυτοκίνητο, που κινείσαι στους δρόμους ως πεζός ή ως οδηγός. Κι επειδή η πόλη είναι «κλειδωμένη» και συντηρητική και ως προς τη χρήση του πλούτου των κτιρίων της, πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που μοιάζει με το… καλό κοστούμι μας, για το οποίο δώσαμε ένα σκασμό λεφτά για να το αγοράσουμε, αλλά το κρατάμε κλειδωμένο στην ντουλάπα για να το φοράμε μια φορά τον χρόνο», τα φετινά Δημήτρια θα είναι απολύτως αντισυμβατικά. Ετσι:

 

• Τον κύκλο των εκδηλώσεων ανοίγει την επόμενη Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην προβλήτα Α΄ του λιμανιού το «Συμφάγωμεν», που αποτελεί μια εικαστική performance εναλλασσόμενων δράσεων (μουσική, χορός, θέατρο) καλώντας τους πολίτες να συνευρεθούν, να μοιραστούν εικόνες, ήχους, μυρωδιές, ιστορίες, σε μια γιορτή ανθρωποκεντρική. Συμμετέχουν οι ομάδες Εν φλω, Sine Qua non, Passatempo, Eclipses Group Theater, Perros και ARTREE.

 

• Στο ίδιο… μήκος κύματος κινούνται και οι περισσότερες από τις 38 εκδηλώσεις της διοργάνωσης (18 Σεπτεμβρίου – 26 Οκτωβρίου), που οργανώθηκαν από τετραμελή ομάδα καλλιτεχνικών συμβούλων, υπό τον οριακό προϋπολογισμό των 157.892 ευρώ.

 

• Εκτός από το λιμάνι, το Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Καλαμαριάς και το θέατρο «Αυλαία», στα φετινά Δημήτρια θα χρησιμοποιηθούν λόγω χαμηλού μπάτζετ η αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στη λεωφόρο Νίκης, το νέο δημαρχιακό Μέγαρο, αλλά και η βιτρίνα κεντρικού πολυκαταστήματος, όπου θα λάβει χώρα μια χορευτική παράσταση.

 

• Στο Μπενσουσάν Χαν, στα Λαδάδικα, θα στεγαστούν τα γραφεία των φετινών Δημητρίων και στους ίδιους χώρους θα φιλοξενούνται καθημερινά εικαστικές δράσεις.

 

• Το ιστορικό δημοτικό θέατρο «Ανετον» μετατρέπεται σε «εκπαιδευτικό εργοτάξιο παραστατικών τεχνών», ενώ στο θέατρο «Αυλαία» θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο με την παράσταση «Alarme».

 

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της διοργάνωσης των 48ων Δημητρίων είχε η σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης Ολγα Ταμπουρή με τη συνεργασία με τους Μάριο Teriade Ελευθεριάδη (εικαστικός), Σοφία Ευτυχιάδου (θεατρολόγος) και Αποστολία Παπαδαμάκη (χορογράφος).

 

Scroll to top