19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας

Ενεργό μέλος της ραπ σκηνής και αντιφασίστας ο άτυχος 34χρονος.
      Pin It

Ενεργό μέλος της ραπ σκηνής και αντιφασίστας ο άτυχος 34χρονος

 

5Killah p (past), δηλαδή ο Δολοφόνος του παρελθόντος. «Να τονίσω πως δεν είχε να κάνει με τη φυγή μου από την εν λόγω μουσική παρέα, αλλά με τα πιστεύω μου».

 

Μέλος οικογένειας εργατών, δηλωμένος αντιφασίστας, αγαπητός στη γειτονιά του και γνωστός στον χώρο της χιπ χοπ μουσικής ως Killah p, ο 34χρονος Παύλος Φύσσας είναι ο άνδρας που λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μαχαιρώθηκε στην καρδιά από τον 45χρονο χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι. Στη γειτονιά ήταν γνωστός και συμπαθής: «Φυσικά και είχε αντιφασιστική δράση. Αρκεί να δείτε τους στίχους του», εξηγεί γείτονάς του στην «Εφ.Συν.». Η μητέρα ενός καλού του φίλου επιβεβαιώνει στην εφημερίδα πως «δεν ήταν μέλος κάποιου κόμματος, ήταν με τον τρόπο του πολιτικοποιημένος. Μην αμφιβάλλετε ούτε μια στιγμή: είναι μια πολιτική δολοφονία». «Μια ζωή πάλευε για τα πιστεύω του και την επιβίωσή του», σχολιάζει ένας καταστηματάρχης, 100 μέτρα από το σημείο της δολοφονίας.

 

Στο προφίλ του στο facebook κυριαρχεί το λογότυπό του, ένας μασκοφόρος σκύλος, ενώ είναι αναρτημένα φωτογραφίες και υλικό από διάφορες συνεργασίες του. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως εξής: Ενεργό μέλος της ραπ σκηνής από το 1997 ξεκινώντας τη μουσική διαδρομή από το κίνημα του Low Bap, δημιουργός και συμμετέχων αρκετών σχημάτων.

 

Συμμετείχε σε αρκετές δισκογραφικές συλλογές της χιπ χοπ σκηνής, έχοντας παρουσία με ζωντανές εμφανίσεις σε όλα τα μεγάλα live stages όπως και σε όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και της επαρχίας, δίπλα σε γνωστά ονόματα της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Η μουσική του διαδρομή βασιζόταν στη μη δισκογραφική κουλτούρα και στη διάδοση των δουλειών του μέσα από το Διαδίκτυο.

 

«Δεν είμαι δεδομένος πολίτης κανενός», τραγουδούσε ο Killah p κι έτσι ήταν. Οι στίχοι του, η στάση του, οι «αγάπες» του ακόμα και οι εχθροί του, όπως τουλάχιστον σκιαγραφούνται στα τραγούδια του, δεν μαρτυρούν καμιά στενά πολιτική ένταξη, πέρα από τη σταθερή στάση του με τη μεριά των αδύναμων και των εξεγερμένων. Τα αλάνια, οι πόρνες, οι μετανάστες, τα παιδιά είναι οι σταθερές αναφορές του ενώ, όπως λέει, τραγουδάει «γι’ αυτούς που σπάγαν όλους τους κανόνες».

 

Μπορεί λοιπόν να μην ανήκε σε κάποια πολιτική ομάδα, όμως διαβάσαμε σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και αναφέρεται κυρίως στη μουσική ότι δεν παύει να μοντάρει την εικόνα του Παύλου Φύσσα, που κινείται ελεύθερος ανάμεσα στο ραπ, στο μέταλ, στο χιπ χοπ, αλλά και σε ό,τι του… άρεσε από τα instrumental κομμάτια και τη μίξη τους με τη δική του μουσική και πάντα βιωματική ματιά. «Μόνος μου κι όλοι σας, όλοι σας και μόνος μου, αυτός είναι ο δρόμος μου», τραγουδούσε. Και από ένα άλλο τραγούδι: «Σε κάθε στίχο μου, σε κάθε ρίμα, λέξη προς λέξη θα βρεις αυτό που είμαι, κι αν έστω λίγο φίλε μου αυτό σ’ αγγίζει, σ’ τ’ αφιερώνω με όλο μου το είναι». Στη διασκευή τού «Σιγά μην κλάψω» είχε περιλάβει και τον παρακάτω στίχο: «Είχε τέρατα με παράξενες στολές που παραμονεύαν πάντοτε κρυφά μες στις σκιές». Ποιους να εννοούσε άραγε;

 

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς έγραψε τον παρακάτω στίχο ο Killah p, αλλά διαβάζεται κάπως σαν ένας επίλογος στην άγρια δολοφονία του: «Καλημέρα, αν και στραβά όπως το νιώθω ξημερώνει».

 

Κ.Ζαφ. – Α.Ψ.

 

Scroll to top