Pin It

Της Κατερίνας Κατή

 

Τον έβαλαν στο κρατητήριο σωματικά υγιή και 2,5 ώρες μετά βρέθηκε να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο, επειδή γρονθοκοπήθηκε αλύπητα για «τιμωρία και εκφοβισμό» από τέσσερις αστυνομικούς. Αυτό αναφέρει το κατηγορητήριο, το οποίο έχει συνταχθεί σε βάρος των τεσσάρων «οργάνων της τάξεως» που προκάλεσαν «βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση» σε έναν άντρα με φανερό ψυχικό πρόβλημα, ο οποίος συνελήφθη γιατί «παρενοχλούσε διερχόμενους», ενώ διέπραξε και το… ατόπημα να βρίσει τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον απομακρύνουν.

 

Το έγκλημα σε βάρος του πολίτη Χρήστου Χρονόπουλου διαπράχθηκε πριν από πεντέμισι χρόνια. Ο τραυματισμός του ήταν τόσο βαρύς και η επιδείνωση της υγείας του ραγδαία που πλέον δεν είναι καν σε θέση να μιλήσει και τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση.

 

Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης όμως δεν έχει ακόμη εκδοθεί, καθώς η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ούτε… σε πρώτο βαθμό. Κι αυτό γιατί οι δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση διαφωνούσαν για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη.

 

Η δικογραφία έφτασε μέχρι τον Αρειο Πάγο και τελικά με αμετάκλητο βούλευμα οι τέσσερις αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας (Κακουργιοδικείο), τον ερχόμενο μήνα, για να λογοδοτήσουν για :

 

«Σωματική κάκωση τελεσθείσα από αστυνομικούς που είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη του θύματος (βασανιστήρια)». Καθώς: «ως υπάλληλοι στα καθήκοντα των οποίων αναγόταν η φύλαξη-επιμέλεια κρατουμένων, ενεργώντας από κοινού, χτύπησαν με πρόθεση επανειλημμένως τον Χρήστο Χρονόπουλο σε πολλά σημεία του σώματός του με θλώντα αμβλέα όργανα (πιθανόν με σφιγμένες γροθιές) προκαλώντας του βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εξαιτίας της οποίας υπέστη μεγάλη έκπτωση νοητικών λειτουργιών, βραδυψυχισμό, μετατραυματική αμνησία, επιληπτικές κρίσεις κ.ά.

 

Σε βάρος των αστυνομικών ασκήθηκε δίωξη δύο χρόνια μετά το συμβάν, ύστερα από μήνυση την οποία υπέβαλε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Θοδωρής Μαντάς. Η μόνη έρευνα, η οποία κατέληξε τάχιστα, ήταν η ΕΔΕ που απάλλαξε τους εμπλεκόμενους χωρίς να κληθούν καν σε απολογία.

 

Παρά όμως τις εισαγγελικές προτάσεις-καταπέλτη για τους κατηγορουμένους, ένα δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι ενδείξεις ενοχής δεν ήταν ικανές να τους οδηγήσουν στο εδώλιο κι ένα άλλο, ότι η έφεση σε βάρος του πρώτου απαλλακτικού βουλεύματος έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη.

 

Πριν από περίπου δύο χρόνια η αρμόδια εισαγγελέας ζήτησε την παραπομπή τους, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αλλά και καταθέσεις που τους «απαλλάσσουν», καθώς υποστηρίζουν ότι το θύμα «αυτοτραυματίστηκε» όταν -στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη- χτύπησε το κεφάλι του στον πάγκο ενός μπαρ.

 

Το περιστατικό έγινε στις 22-5-2007 το βράδι, όταν αστυνομικοί, που ειδοποιήθηκαν από θαμώνες κεντρικής καφετέριας γιατί ενοχλούνταν από τον Χρονόπουλο, του έβαλαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο τμήμα της περιοχής.

 

Από εκεί, 2,5 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ημικωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, χειρουργήθηκε και μπήκε στην εντατική!

 

Ψυχικώς διεγερμένος

 

Οπως ανέφερε η εισαγγελέας, οι αστυνομικοί στην αρχή μιλούσαν για «χρήση ουσιών» (σ.σ.: τα σχετικά τεστ βγήκαν αρνητικά), ενώ ο αξιωματικός υπηρεσίας δίστασε να ενημερώσει τους γιατρούς για την ταυτότητά του, αν και τη γνώριζε από την προσαγωγή του. Ο Χρονόπουλος είχε άλλωστε πάνω του δίπλωμα οδήγησης (το οποίο βρήκαν οι γιατροί)!

 

Στα αξιοπερίεργα της υπόθεσης η εισαγγελέας επισήμαινε και το γεγονός ότι οι αστυνομικοί κατέγραψαν το περιστατικό στα βιβλία τους τέσσερις ώρες μετά την προσαγωγή του και αφού πρώτα τους ζήτησαν πληροφορίες οι γιατροί του νοσοκομείου!

 

Κατά την παραπεμπτική εισήγηση, το γεγονός ότι ο Χρονόπουλος εισήλθε στο τμήμα ψυχικώς διεγερμένος αλλά υγιής, χωρίς τραύματα, ενώ βγήκε σε ημικωματώδη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο ως κακοποίηση διά ξυλοδαρμού!

 

Χτυπήματα στο κεφάλι

 

Οι δικαστές όμως του πρώτου συμβουλίου εξέδωσαν απαλλακτικό βούλευμα, γιατί δεν είδαν «επαρκείς ενδείξεις ενοχής»… για δε την κάκωση που υπέστη το θύμα, ανέφεραν ότι προήλθε «από χτύπημα του κεφαλιού του στο μπαρ, το οποίο δεν εκτιμήθηκε ότι μπορεί να επιφέρει τέτοια αποτελέσματα».

 

Κατά του βουλεύματος αυτού ασκήθηκε έφεση από εισαγγελέα Εφετών, και το αρμόδιο συμβούλιο εξέδωσε βούλευμα με το οποίο επικύρωνε το πρωτόδικο… απαλλακτικό.

 

Η υπόθεση έφτασε τελικά, έπειτα από ενέργειες του δικαστικού συμπαραστάτη του θύματος, στον Αρειο Πάγο όπου ασκήθηκε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και η υπόθεση παραπέμφθηκε εκ νέου στο συμβούλιο εφετών, όπου με νεότερο βούλευμα οι τέσσερις αστυνομικοί παραπέμφθηκαν οριστικά και αμετάκλητα στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου.

Scroll to top