- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η ενέργεια της γραφής αποτυπωμένη στον καμβά

26/09/13 ART,ΘΕΜΑΤΑ

Με αφορμή το βιβλίο «Δώδεκα φυσιογνωμίες» του συντρόφου της Γιώργου Ικαρου-Μπαμπασάκη, η εικαστικός, χρησιμοποιώντας ζωγραφική και κολάζ, επεχείρησε να συλλάβει τη μυστική γλώσσα Ελλήνων και ξένων: από τον Καραβασίλη και τον Βακαλόπουλο μέχρι τον Πίντσον και τον Μπολάνιο

 

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

[1] [2] [3]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δώδεκα και μία προσωπικότητες από τον χώρο του βιβλίου: ποιητές, συγγραφείς, εκδότριες, στοχαστές. Δώδεκα άνδρες και μία γυναίκα. Δώδεκα και μία αιχμές, δώδεκα και μία σκέψεις που αποτυπώθηκαν στον καμβά. Δεν πρόκειται για πορτρέτα. Πρόκειται για πίνακες όπου απανωτά στρώματα ζωγραφικής και κολάζ αναδεικνύουν μια αιχμή, μια σκέψη, μια εντύπωση από τα έργα των λογοτεχνών.

 

Tα πρόσωπα είναι ο Γιώργος Καραβασίλης και ο Χρήστος Βακαλόπουλος. Ο Θάνος Σταθόπουλος και ο Νίκος Καρούζος. Ο Θωμάς Γκόρπας και ο Τάσος Δενέγρης. Η Μάνια Καραϊτίδη (εκδότρια της Εστίας). Ο σπουδαίος Τόμας Πίντσον και ο θυελλώδης Ρομπέρτο Μπολάνιο. Ο Αλεκ Σχινάς και ο Κύριλλος Σαρρής. Ο πρίγκιπας της Κυπαρισσίας (τόπος καταγωγής της ζωγράφου) Μιχάλης Κατσαρός. Και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Ικαρος-Μπαμπασάκης. Κάθε φυσιογνωμία προκύπτει από τις χαράξεις, το χρώμα, τους στίχους, τα γράμματα, τις γραμμές και τη διαφορετική υφή των χαρτιών, που είναι κολλημένα σε επάλληλες επιφάνειες, δομώντας και επανασυνθέτοντας έναν χώρο. «Από το πρόσωπο του καθενός ξεκινώ για να φτάσω και να δημιουργήσω ένα χώρο που παραπέμπει στους δρόμους μιας πόλης», λέει η Ελεάννα Μαρτίνου. «Ετσι νιώθω ότι στήνεται μια γέφυρα μεταξύ του μικρόκοσμου του καθενός και μιας μεγάλης κοινότητας».

 

Τα έργα από την ενότητα Δώδεκα Φυσιογνωμίες περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου-Ικαρου-Μπαμπασάκη, συντρόφου της Ελεάννας Μαρτίνου. «Με αφορμή το βιβλίο άρχισα να τους μελετώ», παραδέχεται η ίδια. «Το στοίχημα για μένα δεν ήταν να τους απεικονίσω ρεαλιστικά, αλλά να καταφέρω να μεταφέρω στους πίνακες την ενέργεια που μου βγάζουν. Διάβασα άπειρες ώρες για όλους τους καθώς ακολουθούσα τις επιλογές του Ικαρου. Προσπάθησα να καταλάβω τη μυστικότητα της γλώσσας των ποιημάτων τους – όλων εκτός από την κ. Μάνια που είναι μια ποιήτρια της ζωής».

 

Και στα κολάζ ποια πράγματα έχουν θέση; «Σε αυτά τα απανωτά επίπεδα θα δείτε φράσεις αποσπασματικές, δανεισμένες από έργα τους, αριθμούς που οργανώνουν τον χώρο, το ίδιο το πρόσωπο του καλλιτέχνη φωτογραφημένο και επεξεργασμένο σαν ντοκουμέντο, διαφορετικής υφής χαρτιά, μελάνια (που είναι άλλωστε και το εργαλείο της γραφής) και πολλά ετερόκλητα υλικά. Ολα μαζί φτιάχνουν ένα δίκτυο, που συνδέει τις πληροφορίες μεταξύ τους».

 

Πολλά πράγματα έδειχναν από παλιότερα την αδυναμία της στο χτίσιμο και το γκρέμισμα της εικόνας. «Θυμάμαι από πιτσιρίκα να έχω ένα μικρό μαχαιράκι, να ξεφλουδίζω ξυλαράκια για να τους δίνω μορφή και να τα φτιάχνω μικρούς στρατιώτες. Επειτα είχα αδυναμία στα μικρά αφρικανικά ειδώλια ή τα αγαλματίδια των Μάγιας. Φαίνεται πως οι δυναμικές προσωπικότητες με γοήτευαν. Τις ζωγράφιζα, τις εξέταζα με τις ώρες. Η πιο ωραία μοναχική μου απασχόληση ήταν να φτιάχνω ανθρωπάκια ή μικρές φράσεις ή λέξεις και μετά να τα μουντζουρώνω σαν να έκρυβα εκεί μέσα τα μικρά και μεγάλα μου μυστικά».

 

Επειτα ήρθε η ΑΣΚΤ και όλες αυτές οι αναμνήσεις έγιναν αντιναρκισσιστικές ασκήσεις. «Οταν από μια άσκηση άρχισα να βλέπω το είδωλό μου μέσα από σπασμένους καθρέπτες μπήκα σε μια διαδικασία αποσύνθεσης του προσώπου. Το αποτέλεσμα με έφερε μπροστά από εικόνες με σύμπλεγμα γραμμών. Σαν ιστός. Και κάπου εκεί άρχισε να πλέκεται η ιστορία που βλέπετε σήμερα».

 

Info: Εκδόσεις Γαβριηλίδης: Αγ. Ειρήνης 17, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης έως και 28 Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας: 9.00-22.00. Απόψε στις 8.00 μ.μ. πραγματοποιείται και μια μικρή γιορτή για το βιβλίο «Δώδεκα φυσιογνωμίες» του Γιώργου Ικαρου-Μπαμπασάκη. Θα μιλήσουν οι Μάκης Μηλάτος, Θάνος Σταθόπουλος και Κυριάκος Αγγελάκος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=120646