08/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναζιστική διπλωματία

      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου 

«Σφήνα» και στην εξωτερική πολιτική της χώρας επιχειρεί να βάλει τώρα η Χρυσή Αυγή, με παρεμβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με γειτονικά κράτη και αιτιολογικό ότι το «Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα Yπουργείο υποταγμένο στις νεοταξίτικες επιλογές της Ε.Ε και ιδιαίτερα του αμερικανοσιωνιστικού παράγοντα».

 

Τελευταία δείγματα αυτών των «εξορμήσεων» έδωσε η ναζιστική οργάνωση το τελευταίο διάστημα σε ΠΓΔΜ και Αλβανία και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις και των δύο με την Αθήνα διανύουν μια ευαίσθητη φάση.

 

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, μηχανοκίνητη ομάδα xρυσαυγιτών έκανε «εξόρμηση» στο νομό Κιλκίς, με επίκεντρο το συνοριακό σταθμό Δοϊράνης. Στόχος της; Να ελέγξουν «εάν επικολλούνται τα ειδικά σήματα που πρέπει να φέρουν τα εισερχόμενα στο ελληνικό έδαφος οχήματα σκοπιανής προέλευσης, δεδομένου ότι οι πινακίδες τους αναγράφουν μόνιμα το διακριτικό σήμα “Μ.Κ.” [δηλαδή Μακεδονία], με την ύποπτη ανοχή της εκάστοτε [ελληνικής] κυβέρνησης».

 

Oλη αυτή η διαδικασία, όπως και η «ενημέρωση» στα γύρω χωριά έγινε υπό τα συνθήματα «Μοναστήρι-Γευγελή είναι γη ελληνική» και «Μακεδονία, γη ελληνική. Χρυσή Αυγή» και την προπαγάνδα για τις «αλύτρωτες» περιοχές στην ΠΓΔΜ.

 

Oπως ήταν φυσικό, η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια και έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από αρκετά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες. Eρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.

 

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 21 Οκτωβρίου, σε δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα του μικρότερου μειονοτικού κόμματος της Αλβανίας, του MEGA-ΕΕΜΜ, το οποίο φλέρταρε με τη Χρυσή Αυγή, ο βουλευτής του ναζιστικού κόμματος, Χρήστος Παππάς, είπε από του βήματος: «Εμείς στη Χ.Α. θα κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της Βορείου Ηπείρου με το δικέφαλο αετό και το σταυρό στη μέση [...]

 

Η Ηπειρος είναι μία και ενιαία. Ασχέτως αν οι Μεγάλες Δυνάμεις και τα συμφέροντα τη χώρισαν βίαια από την υπόλοιπη Ελλάδα [...] Στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (Μάιος 1914), το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, για την αυτονομία της Β. Ηπείρου». Πρόσθεσε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και κατηγόρησε για «ενδοτική πολιτική» το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ομάδα xρυσαυγιτών, υπό τον Χρ. Παππά, πήγε στις εκδηλώσεις στο Βουλιαράτι της Αλβανίας, με τον βουλευτή, την ώρα που κατέθετε στεφάνι για τους πεσόντες Ελληνες, να δηλώνει: «Θα κρατήσουμε ορθό το λάβαρο της Βορείου Ηπείρου. Ο αγώνας της Χρυσής Αυγής θα δικαιωθεί όταν θα δικαιωθεί και η Βόρειος Ηπειρος που είναι γη ελληνική».

 

Από την αλβανική πλευρά σε ασχήμιες και προκλήσεις επιδόθηκαν μερικές δεκάδες εθνικιστές, ναζιστές και Τσάμηδες, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα κατά οχημάτων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής.

 

Τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, πάντως, εκμεταλλεύονται ακραίες και εθνικιστικές δυνάμεις της Αλβανίας, ενώ σε δηλώσεις του και ο υπουργός Εξωτερικών, Εντμοντ Παναρίτι, είπε ότι τα άτομα αυτά θα ταυτοποιηθούν και, σε συνεργασία με την ελληνική πλευρά, θα αποτραπούν νέες οργανωμένες κινήσεις.

 

 

Scroll to top