- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εκθέσεις και μάρτυρες κατακλύζουν τους εισαγγελείς

27/09/13 ΕΛΛΑΔΑ

Μάρτυρες και δικογραφίες πηγαίνουν συνεχώς στο γραφείο και στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλώτη. Χθες, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέτ Ασλάμ. Ο κ. Ασλάμ δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «ανάμεσα στις εκατοντάδες καταγγελίες εναντίον συμπολιτών του επεσήμανε τις σοβαρότερες και περισσότερο τεκμηριωμένες στον εισαγγελέα». Την δολοφονία του Λουκμάν αλλά και τη δολοφονία που «ολοκληρώθηκε» με βασανιστήρια μέσα στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας και αφορά την περίπτωση του Μοχάμεντ Καμράν. Μια άλλη υπόθεση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας είναι και εκείνη της σύλληψης 3 μεταναστών σε αντιρατσιστική εκδήλωση στη Νίκαια και η απειλή του διοικητή «αν τολμήσουν να συμμετάσχουν ξανά σε παρόμοια συγκέντρωση». Στοιχεία κατατέθηκαν και για τη γνωστή υπόθεση εκβιασμού καταστηματάρχη από αστυνομικό του Α.Τ. Ρέντη.

 

Εκθεση για τη ρατσιστική βία

 

Την Τετάρτη διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κουτζαμάνη ολόκληρη η έκθεση των περιστατικών του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας του 2012 αλλά και η Εκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νιλς Μούζνιεκς που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τον γ.γ. Γιάννη Ιωαννίδη, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι και το εθνικό σημείο επαφής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA). Η επιστολή του γ.γ. με τις συνημμένες εκθέσεις καταλήγει «προς ενημέρωσή σας και ενδεχόμενες ενέργειες, κατά λόγο αρμοδιότητας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων των άρθρων 187-187Α του Π.Κ.».

 

Εν τω μεταξύ, 281 ρατσιστικές επιθέσεις το 16μηνο Ιανουαρίου 2012-Απριλίου 2013, με τέσσερις νεκρούς και πάνω από 400 τραυματίες σε περισσότερα από 135 περιστατικά, είναι τα στοιχεία που περιέχονται στην ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Ρατσιστική Βία και την αντιμετώπισή της που είδαν το φως της δημοσιότητας (πρωτοσέλιδα στην Αυγή στις 25/9).

 

Στο ένα τέταρτο των επιθέσεων οι δράστες φέρονται να συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή όμως στις λίγες περιπτώσεις που συνελήφθησαν, υπήρξε επίσημη άρνηση οποιαδήποτε σχέσης μαζί τους. Σε 47 ή το ένα έκτο των καταγγελιών (16,72%) οι δράστες φέρονται να είναι μέλη των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία, λιμενικό, δημοτική αστυνομία). Ακόμη, επισημαίνεται η ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων ιδιαίτερα μετά τις εθνικές εκλογές και την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή – περίοδος όπου καταγράφονται και τα θανατηφόρα περιστατικά, αλλά και η αδράνεια και απροθυμία της πολιτείας και ειδικότερα της αστυνομίας να τις αντιμετωπίσει αποφασιστικά.

 

Τα παραπάνω αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, αφού είναι σχεδόν κανόνας η απροθυμία των θυμάτων να προβούν σε επίσημη καταγγελία. Συγκεκριμένα, ελάχιστες υποθέσεις απασχόλησαν επίσημα την αστυνομία (τρία περιστατικά το 2010, 22 το 2011 και 84 περιστατικά το 2012) με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο.

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τη Δευτέρα καταθέτει η φίλη του Παύλου Φύσσα

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Τη μαρτυρία της για τις τελευταίες στιγμές του Παύλου Φύσσα αναμένεται να δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον της 6ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά η φίλη του, στην αγκαλιά της οποίας ξεψύχησε ο μουσικός.

 

Την ίδια στιγμή, δύο νεαρά κορίτσια που τυχαία βρέθηκαν στη σκοτεινή οδό της Παναγή Τσαλδάρη, τα μεσάνυχτα της μοιραίας Τρίτης, 17 Σεπτεμβρίου, περιγράφουν στη μαρτυρία τους καρέ καρέ τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια τους.

 

Και οι δύο καταθέσεις ταυτίζονταν απόλυτα μεταξύ τους, καθώς και οι δύο μιλούν για ομάδα τριάντα ανδρών με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρες μπλούζες, άρβυλα και παντελόνια παραλλαγής, που κυνηγούσαν 6-7 άτομα αγόρια και κορίτσια την ώρα που έτρεχαν στην Τσαλδάρη, φωνάζοντας.

 

«Στα 20–30 μέτρα από εκεί που καθόμασταν, οι μαυροφορεμένοι πρόλαβαν τρία παιδιά και πιάστηκαν στα χέρια. Εβλεπα ότι τους χτυπάγανε πολύ, έριχναν μπουνιές, κλοτσιές. Κάποια στιγμή είδα πίσω μου ένα ασημί αυτοκίνητο να πηγαίνει ανάποδα στην Τσαλδάρη και να σταματάει σχεδόν μπροστά στη στάση του λεωφορείου όπου στεκόταν το ένα από τα παιδιά [εννοεί τον Παύλο Φύσσα]. Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατέβηκε και πήρε “αγκαλιά” το παιδί και κάτι έκανε. Τότε ήρθε η αστυνομία και βγήκε από το αυτοκίνητο ο συνοδηγός, ένας άνδρας με ξυρισμένο το κεφάλι, προσπάθησε να χτυπήσει έναν αστυνομικό και μετά έφυγε τρέχοντας. Ταυτόχρονα άκουσα το παιδί που χτυπάγανε πριν, να φωνάζει: “Με έχει μαχαιρώσει, με μαχαίρωσε δίπλα στην καρδιά, αυτός είναι”».

 

«Να κόψεις τον λαιμό σου»

 

Υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής, αφού είναι αγανακτισμένος για την οικονομική κατάσταση, αλλά όχι μέλος γιατί «δεν είχε 20 ευρώ για να εγγραφεί», δήλωσε στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

 

Ο 45χρονος, βέβαια, λέει πως διέθεσε 20 ευρώ για να αγοράσει ένα tazer που είχε στο σπίτι για… αυτοπροστασία, μαζί με ένα κλομπ, περιοδικά και εφημερίδες της Χρυσής Αυγής, ενώ υποστήριξε πως ουδείς του τηλεφώνησε για να μεταβεί στο σημείο της συμπλοκής, απλώς είχε παρκάρει εκεί και δέχτηκε επίθεση από ομάδα ατόμων.

 

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι μετά τη δολοφονία τηλεφώνησε στον επικεφαλής Τ.Ο. της Χ.Α. (στον οποίο είχε τηλεφωνήσει και πριν) λέγοντάς του πως μαχαίρωσε άνθρωπο και εκείνος του απάντησε: «Να κόψεις τον λαιμό σου».

 

“Μου άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου μου 5-6 άτομα, με γρονθοκόπησαν στο κεφάλι, πήρα ασυναίσθητα το μαχαίρι που είχα για αυτοπροστασία. Ενας φίλος του θύματος με μπλε μπλούζα φώναξε στην αστυνομία «αυτός είναι, αυτός είναι». Εκτός από τις μαρτυρίες των δύο γυναικών, ο ισχυρισμός του περί χτυπημάτων διαψεύδεται και από τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιώκα, ο οποίος αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα χτύπημα στον δράστη: «Δεν αναφέρθηκαν εξωτερικές κακώσεις, μόνο ο ίδιος αιτιάται διάχυτα άλγη στο τριχωτό της κεφαλής του και ελαφρύ οίδημα στο αριστερό κάτω βλέφαρο».

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=121620