- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

8 επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν… οι άντρες χρειάζονται φροντίδα

29/09/13 bits'n'pieces,ΑΝΔΡΑΣ,ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΥΓΕΙΑ

Και οι μεσήλικες άντρες περνούν εμμηνόπαυση, καθώς τα οιστρογόνα δεν κάνουν διακρίσεις, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση του «The New England Journal of Medicine». Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όπως οι γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση λόγω της δραματικής μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων, έτσι και οι μεσήλικες άντρες υποβάλλονται σε αλλαγές που σχετίζονται με τα οιστρογόνα στη σωματική τους σύσταση και τη σεξουαλική τους λειτουργία.

 

Τα προβλήματα στη στύση μπορεί να σηματοδοτούν «σιωπηρή» καρδιακή νόσο και πρόωρο θάνατο, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση του «PLOS Medicine». Αυστραλιανή μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιακής νόσου, έδειξε ότι οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο για καρδιαγγειακή νόσο, ακόμα κι αν δεν έχουν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, καθώς και υψηλό κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

 

Το ρόδι, το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς και το μπρόκολο μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, λέει νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 203 αντρών με καρκίνο του προστάτη, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες -η πρώτη λάμβανε μία κάψουλα με τα παραπάνω συστατικά και η δεύτερη εικονική κάψουλα- και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), έξι μήνες αφότου έπαιρναν τις κάψουλες, στην πρώτη ομάδα ήταν 63% χαμηλότερα σε σύγκριση με τη δεύτερη.

 

Η νόσος του Πάρκινσον στους άντρες μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της τεστοστερόνης, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση του «The Journal of Biological Chemistry». «Τη στιγμή που οι επιστήμονες χρησιμοποιούμε διάφορες τοξίνες και περίπλοκες γενετικές προσεγγίσεις για να αντιγράψουμε τη νόσο του Πάρκινσον στα ποντίκια, βρήκαμε ότι η ξαφνική πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης μετά τον ευνουχισμό αρκεί για να προκαλέσει την παθολογία και τα συμπτώματά της», επισημαίνει o επικεφαλής της μελέτης dr. Kalipada Pahan. Επιπλέον, όταν τα ποντίκια έλαβαν συμπληρώματα τεστοστερόνης, τα συμπτώματα αντιστρέφονταν. Τα επίπεδα τεστοστερόνης σε υγιείς άντρες βρίσκονται στο ανώτατο όριο στα 35 χρόνια, στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά κάθε χρόνο περίπου κατά 1%, ενώ μπορούν να πέσουν κατακόρυφα ως αποτέλεσμα του στρες ή άλλων γεγονότων που αλλάζουν τις ζωές τους.

 

Η δίαιτα του πατέρα πριν από τη σύλληψη είναι σημαντική αλλά μόνο για τα αγόρια, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Οταν οι μπαμπάδες ακολουθούν μια πλούσια σε λιπαρά δίαιτα πριν από τη σύλληψη, το αγόρι έχει αυξημένο σωματικό βάρος μετά τον απογαλακτισμό καθώς και ως μεσήλικας. «Η αύξηση των δεικτών παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας μάς οδηγεί στην περαιτέρω διερεύνηση τρόπων πρόληψης ακόμα και πριν από τη σύλληψη – εξίσου σημαντική με τις διατροφικές επιλογές και συνήθειες του περιβάλλοντος του παιδιού αργότερα», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης dr. Felicia Nowak.

 

Πιο επικίνδυνη η υψηλή χοληστερόλη για τους μεσήλικες άντρες, παρά για τις γυναίκες, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «Epidemiology». Η αρνητική συνεργική επίδραση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης που εντόπισαν οι ερευνητές στους άντρες μέσης ηλικίας δεν ανιχνεύθηκε στις γυναίκες. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους άντρες αφορούν τον πρόσθετο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η πιο επιθετική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης στους άνδρες θα προλάβει τα εμφράγματα και θα σώσει ζωές», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, καθηγητές Erik Madssen και Lars Erik Laugsand, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU).

 

Το να είναι κάποιος απλώς καλός μπαμπάς μπορεί να μην είναι αρκετό. Xρειάζεται πού και πού οι μπαμπάδες να ρωτούν τα παιδιά τους «Πώς τα πάω; Είμαι ο μπαμπάς που θέλεις να είμαι;» Τα παιδιά συνεχώς προσπαθούν να κατανοήσουν την ανατροφή που λαμβάνουν. Εκείνο που φτάνει σε αυτά είναι περισσότερο σημαντικό από τις συμπεριφορές των γονιών, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «Journal of Family Issues». Οι μπαμπάδες παρέχουν από πειθαρχία μέχρι πρότυπα, αλλά εκείνοι οι μπαμπάδες οι οποίοι δίνουν έμφαση στις συναισθηματικές σχέσεις τους με τα παιδιά τους κάνουν τη διαφορά: τα παιδιά τους τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, μπορούν να συνδιαμορφωθούν και δεν παρουσιάζουν καθόλου επιθετικότητα.

 

O τρόπος ζωής μπορεί να είναι ο λόγος για την απουσία της μοριακής πρωτεΐνης που ονομάζεται σαπερόνη (chaperone) στους στείρους άντρες, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας της Αυστραλίας. Οι επιστήμονες που ερευνούν την αντρική στειρότητα βρήκαν ότι επιλογές όπως είναι το κάπνισμα και οι πλούσιες σε λιπαρά δίαιτες μπορεί να είναι ο λόγος της απουσίας της καθοριστικής αυτής πρωτεΐνης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=122873