Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Βουλευτές ακόμη και μέσα στη φυλακή θα συνεχίσουν να είναι οι χρυσαυγίτες, καθώς δεν μπορούν να απολέσουν τη βουλευτική ιδιότητα, χωρίς να έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή που περιλαμβάνει και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Για τον ίδιο λόγο, μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές αν προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα εθνικές εκλογές, ενώ το 2014 θα μπορούν να κατέβουν στις ευρωεκλογές ή να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ακόμη και αν βρίσκονται σε… κελιά μόνο για Ελληνες.

 

Η βουλευτική ασυλία ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο στη σύλληψη των ηγετικών μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς δεν ισχύει στην περίπτωση των αυτόφωρων κακουργημάτων.

 

Για να σταματήσουν να είναι βουλευτές, οι συλληφθέντες πρέπει είτε να παραιτηθούν με γραπτή τους δήλωση προς τον πρόεδρο της Βουλής (άρθρο 60 του Συντάγματος), η οποία μάλιστα δεν ανακαλείται, είτε πρέπει να χάσουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν, «οπότε εκπίπτουν αυτοδικαίως από το βουλευτικό αξίωμα», όπως προβλέπει το άρθρο 55.

 

Η απώλεια του δικαιώματος του εκλέγειν, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα επέλθει αν για τις κακουργηματικές κατηγορίες που φέρεται να αντιμετωπίζουν (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, απόπειρα ανθρωποκτονίας) τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές κάθειρξης (τουλάχιστον 5 ετών), κάτι που θα σημάνει και ταυτόχρονη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων από 2 έως 10 έτη. Για πιο βαριά αδικήματα, όπως η ηθική και η φυσική αυτουργία σε ανθρωποκτονία (περίπτωση Παύλου Φύσσα), η ποινή είναι ισόβια και αυτοδίκαιη αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Για τον «εγκέφαλο» της εγκληματικής οργάνωσης η ποινή κάθειρξης ξεκινά από τα 10 έτη.

 

Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει η καταδίκη να είναι αμετάκλητη, δηλαδή να έχουν καταδικαστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και να μην ασκηθεί αναίρεση στον Αρειο Πάγο. Αυτό σε πρακτικό επίπεδο μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια.

 

Scroll to top