30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν πέρασε μία μέρα να νιώσω ασφαλής»

Δύο θύματα των ταγμάτων εφόδου, που στάθηκαν πιο τυχερά από τον Παύλο Φύσσα, μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία τους και τα αισθήματά τους από τις συλλήψεις.
      Pin It

Δύο θύματα των ταγμάτων εφόδου, που στάθηκαν πιο τυχερά από τον Παύλο Φύσσα, μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία τους και τα αισθήματά τους από τις συλλήψεις

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Τις τελευταίες μέρες έχουμε εκπλαγεί θετικά με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και να ασκήσει διώξεις στα μέλη της. Ωστόσο, ερωτήματα γεννούν οι δεκάδες υποθέσεις όπου χρυσαυγίτες έχουν δράσει με εγκληματικό τρόπο. Υποθέσεις οι οποίες καθυστερούν να οδηγηθούν στα δικαστήρια, όταν αυτό γίνει η εκδίκασή τους αναβάλλεται και όταν φτάσουν στο ακροατήριο, δεν αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η «Εφ.Συν.» συνομιλεί με δύο ανθρώπους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής οργάνωσης. Μαχαιρώθηκαν κι εκείνοι όπως ο Παύλος Φύσσας, αλλά ευτυχώς στάθηκαν τυχεροί. Και οι δύο υποθέσεις, γνωστές. Υπόθεση Κασιδιάρη: ο κατηγορούμενος αθωώθηκε. Υπόθεση Σκορδέλη: η δίκη έχει αναβληθεί 8 φορές.

 

Αψήφησε τον φόβο

 

«Δεν το πίστευα ότι θα πιάσουν τους χρυσαυγίτες. Ημασταν στη δουλειά και μου είπαν “Αλί, πιάσανε τον Μιχαλολιάκο!” Δεν το πίστεψα. Οταν γύρισα το βράδυ στο σπίτι και το είδα στην τηλεόραση, ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί για δύο χρόνια δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μη σκεφτώ ότι με μαχαιρώσανε, ούτε μία μέρα που να είμαι σίγουρος ότι θα γυρίσω από τη δουλειά ασφαλής». Χθες ήταν η πρώτη μέρα μετά από δύο χρόνια που ο Αλί από το Αφγανιστάν αψήφησε τον φόβο και βγήκε από το σπίτι για βόλτα. Τον Σεπτέμβριο του 2011 μαχαιρώθηκε από 15 χρυσαυγίτες στον Αγιο Παντελεήμονα.

 

Στα σκαλιά μιας πολυκατοικίας όπου καθότανε με δύο φίλους του. Ηταν αυτός που δεν πρόλαβε να ξεφύγει. Τον μαχαίρωσαν δύο φορές στο στήθος και άλλες δύο φορές στην πλάτη. Τρία μέλη της Χρυσής Αυγής αναγνωρίστηκαν. Ανάμεσά τους η υποψήφια βουλευτής, Θέμις Σκορδέλη. Μετά από 8 αναβολές η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 22/1/2014. «Η Σκορδέλη είναι αρχηγός ομάδας της Χ.Α. στον Αγ. Παντελεήμονα, αλλά παραμένει ακόμα ελεύθερη. Παρακαλάω να την πιάσουν και στο δικαστήριο να βγει η αλήθεια και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ως τότε θα περιμένω και θα προσέχω πολύ γιατί ο φόβος υπάρχει ακόμα», λέει ο Αλί.

 

«Σίγουρα είναι θετικό ότι βρίσκονται στη φυλακή άνθρωποι οι οποίοι στρέφονταν κατά της κοινωνίας και των εργαζομένων, μαχαιρώνοντας, τραυματίζοντας και εκβιάζοντας. Μου φαίνεται όμως πάρα πολύ όψιμος ο τρόπος αντίδρασης της πολιτικής ηγεσίας και του μιντιακού συστήματος. Τώρα μάθανε όλοι ξαφνικά ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση;» διερωτάται ο Κώστας Διαλυνάς. Μαχαιρώθηκε από πέντε χρυσαυγίτες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου τον Οκτώβριο του 2007, επειδή είχε μακριά μαλλιά. Αφού τον μαχαίρωσαν του απέσπασαν με τη βία την ταυτότητά του. Μια καθηγήτρια είδε την επίθεση και κατέγραψε την πινακίδα του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν το εταιρικό όχημα του Κασιδιάρη. Ο Κασιδιάρης κατηγορούνταν για απλή συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και για απλή συνέργεια σε ληστεία (για την ταυτότητα). Η δίκη αναβλήθηκε και διεκόπη τέσσερις φορές και τον περασμένο Μάρτιο αθωώθηκε. Από εκείνο το μαχαίρωμα έχουν ακολουθήσει και άλλα, με πιο πρόσφατη τη δολοφονία στο Κερατσίνι. Οπως μας λέει ο Κ. Διαλυνάς, είναι συγκλονισμένος με το έγκλημα αυτό, όπως και με κάθε άλλη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης.

 

Απαράδεκτη δίκη

 

«Η υπόθεσή μου με την αντίστοιχη του Παύλου Φύσσα έχουν παρόμοια ή κοινά χαρακτηριστικά, μόνο που εγώ ήμουν απολύτως τυχερός ώστε να μην καταφέρουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που φτάσαμε στη δίκη, οι συνθήκες της διεξαγωγής της ήταν απαράδεκτες. Ο κατηγορούμενος, Ηλίας Κασιδιάρης, κατέθεσε υπό την προστασία περίπου 100 χρυσαυγιτών που παρακολουθούσαν τη δίκη, ενώ 10 από εκείνους στέκονταν “διακριτικά” πίσω του. Αλλοι 150 βρίσκονταν έξω από την αίθουσα.

 

»Δεν νομίζω ότι δικαστήριο σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου θα μπορούσε κάτω από τέτοιες συνθήκες να δικάσει», μας λέει ο Κώστας Διαλυνάς και συμπληρώνει ότι «αν σήμερα σε εισαγωγικά λάμπουν η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, τουλάχιστον εκείνη την ημέρα δεν έλαμψαν. Αν έλαμψε κάτι, ίσως ήταν αυτή η σοβαρότερη ακροδεξιά την οποία κάποιοι ήθελαν και ίσως και να θέλουν ακόμα να συγκυβερνήσει».

 

[email protected]

 

Scroll to top