Pin It

Το προσκείμενο στον Α. Σαμαρά Site Antinews προτείνει να δοθεί φορολογική ασυλία σε όσους έβγαλαν -νόμιμα ή παράνομα- χρήματα στο εξωτερικό, αρκεί να τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα!

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Ακολουθώντας τη λογική «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει», το φιλοσαμαρικό site Antinews, το οποίο λειτουργεί και ως άτυπο think tank του πρωθυπουργού, προτείνει «την αμνήστευση της φοροδιαφυγής στο εξωτερικό για να σωθεί η οικονομία». Και αυτό σε μια περίοδο επικοινωνιακού πυρετού σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, τα πρόσωπα που ευθύνονται για την παραμονή της επί δυόμισι χρόνια στο συρτάρι, αλλά και τους τρόπους για την εξασφάλιση εσόδων ενόψει (υποτίθεται) του «μεγάλου» φορολογικού νομοσχεδίου τον Μάιο.

 

Με αφορμή το κάλεσμα που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών στους καταθέτες μεγάλων ποσών στο εξωτερικό να επιστρέψουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, το Antinews χαρακτηρίζει «ευσεβείς πόθους» την ελπίδα «του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης ότι θα φοβηθούν όσοι έβγαλαν παράνομα τα λεφτά τους στο εξωτερικό και θα εμφανιστούν να πληρώσουν κανένα πρόστιμο».

 

Παράλληλα εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι «μια τρύπα στο νερό», καθώς οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ «δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο ούτε στο ντελίβερι της γειτονιάς», ενώ «οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολιτικοί, οι νταβατζήδες και γενικά η ελληνική διαπλοκή θα μείνει στο απυρόβλητο».

 

Στο πλαίσιο αυτό, η θέση του site είναι καθαρή: «Είναι λάθος επιλογή να αποκλειστεί η αμνήστευση των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι λάθος να μην βγει ένα φιρμάνι που θα λέει ότι κανείς απ' όσους πήραν την περιουσία τους και την τοποθέτησαν σε εξωτικές νήσους δεν θα διωχθεί, αρκεί να πληρώσει ένα εύλογο τίμημα [...] Δεν χρειάζεται χρήματα το Δημόσιο; Τώρα θα μας πειράξει από πού θα προέρχονται;»

 

Και στη συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο καθαρά, αφού η εισήγηση προς τον πρωθυπουργό είναι να υπάρξει ένα πραγματικό «πλυντήριο» μαύρου χρήματος. «Εχω π.χ. δέκα εκατομμύρια στο εξωτερικό που τα έβγαλα από μίζες. Αντί να μου πει το κράτος φέρε τα επτά και καθάρισες, περιμένει πότε οι… έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα αποδώσουν και θα με πιάσουν;» Αρα, κατά τον συντάκτη, αδίκως παραμένει στη φυλακή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού αυτό που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν ένα καλό deal για να επιστραφούν οι μίζες.

 

Φυσικά, για να μην υπάρξει «παρεξήγηση» και θεωρηθούν όλα αυτά κριτική προς τον πρωθυπουργό, το Antinews τονίζει ότι η κυβέρνηση ήδη έβαλε το θέμα αυτό στο τραπέζι με την τρόικα, η οποία, όμως, διαφώνησε. «Παρομοίως αδιάλλακτη ήταν η τρόικα και στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης, αλλά εκεί Σαμαράς-Στουρνάρας χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι και δεν της πέρασε» αναφέρει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους δανειστές ότι από τη μια ζητούν έσοδα και από την άλλη επιμένουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

Το θέμα της φορολογικής αμνηστίας για τις καταθέσεις εξωτερικού είχε εισαγάγει αρχικά (όπως και πολλές άλλες «ρηξικέλευθες» προτάσεις) ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 (!) έλεγε στον Κ. Καραμανλή:

 

«Κύριε πρωθυπουργέ, πείτε: “Νομιμοποιώ όλα αυτά τα χρήματα της Ελβετίας, δεν μ' ενδιαφέρει πώς τα έβγαλες έξω, αρκεί να πάρεις ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου”». Και πρόσθετε: «Καταργήστε το “πόθεν έσχες” για πέντε χρόνια, καταργήστε ό,τι τεκμήριο υπάρχει».

 

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, αλλά κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της (της σημερινής συμπεριλαμβανομένης) συντηρεί ζωντανή επικοινωνιακά την ελπίδα ότι «κάτι θα γίνει» με τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού και επιτέλους θα υπάρξει στοιχειώδης φορολογική δικαιοσύνη.

 

 

Scroll to top