02/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολονύχτιες ανακρίσεις για τους «διευθυντές» της Χ.Α.

Σήμερα το πρωί αποφασίζεται αν θα προφυλακιστούν. Πάνω από 6 ώρες διήρκεσε η απολογία του Κασιδιάρη που υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα για τις διώξεις.
      Pin It

Σήμερα το πρωί αποφασίζεται αν θα προφυλακιστούν. Πάνω από 6 ώρες διήρκεσε η απολογία του Κασιδιάρη που υποστήριξε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα για τις διώξεις

 

Των Κατερίνας Κατή, Μαρίας Δήμα

 

ηλιας κασιδιαρης χρυση αυγηγ. λαγος χρυση αυγηΑποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τη διαδοχική λήψη απολογιών από τους τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πέρασαν πρώτοι χθες το κατώφλι της Ευελπίδων εμφανίστηκαν οι δύο ανακριτές διαφθοράς, οι οποίοι αργά χθες το βράδυ διεμήνυαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα δικαστήρια μέχρι να τελειώσουν.

 

Πρώτος οδηγήθηκε στο γραφείο τους ο Ηλίας Κασιδιάρης, που απολογούνταν επί περίπου 6 ώρες, γεγονός που δημιουργούσε εύλογες απορίες για το περιεχόμενο της απολογίας του, καθώς όλοι ανέμεναν ότι θα είναι συνοπτικός, υποβάλλοντας ένα πολιτικό μανιφέστο και αρνούμενος να απαντήσει επί της ουσίας για το περιεχόμενο του βαρύτατου κατηγορητηρίου. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αφού αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών ότι:

 

• Η ποινική του δίωξη εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής σκοπιμότητας που σχετίζεται με την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων.

 

• Σε όλη την ογκωδέστατη δικογραφία με το πλήθος των τηλεφωνικών συνομιλιών ο ίδιος δεν υπάρχει σε ούτε μία από αυτές.

 

• Ο ένας εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων είναι απολύτως αναξιόπιστος και είναι στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον οποίο είχε διώξει η Χρυσή Αυγή γιατί ζητούσε χρήματα.

 

Τόσο ο Η. Κασιδιάρης όσο και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι βουλευτές, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Λαγός και Ν. Μίχος, αντιμετωπίζουν το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία μάλιστα φέρονται να είχαν σημαίνοντα ρόλο, αυτόν του «διευθυντή».

 

Σήμερα η συνέχεια

 

Με δεδομένη την καθυστέρηση στην απολογία του Κασιδιάρη και την απόφαση των ανακριτών να συνεχίσουν το έργο τους, η ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης φάσης των απολογιών αναμενόταν να γίνει… σήμερα το πρωί.

 

Οπότε η απόφαση για την τύχη των κατηγορουμένων, αν δηλαδή θα προφυλακισθούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους, αναμένεται να ληφθεί συνολικά και για τους τέσσερις μετά την ολοκλήρωση όλων των απολογιών.

 

Για σήμερα έχει κληθεί σε απολογία και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο παντοδύναμος κατά το κατηγορητήριο αρχηγός της, Νικ. Μιχαλολιάκος.

 

Μάλλον τη «Νύχτα των κρυστάλλων» είχε στο μυαλό του χθες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος κατά την προσαγωγή του το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων φώναξε υπό τις επευφημίες συγγενών και φίλων: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλα». Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση διωκόμενος είναι ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του και όχι οι «υπάνθρωποι» που καταδίωκε τις νύχτες η «εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή».

 

Την ίδια ώρα καμιά εκατοστή οπαδοί του ναζιστικού μορφώματος που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα κτίρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου είχαν αναρτήσει και μια τεράστια ελληνική σημαία, όρθιοι και κοκαλωμένοι τραγουδούσαν τον ανατριχιαστικό ύμνο τους.

 

Συμπαράσταση

 

Ηταν, βεβαίως, η στιγμή που οι «ήρωες», όπως τους φώναζαν, τέσσερις βουλευτές της Χ.Α. οδηγούνταν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έξω από το ανακριτικό γραφείο προκειμένου να πάρουν σειρά απολογίας.

 

Νωρίτερα, σε αναμονή των κατηγορουμένων ως διευθυντών εγκληματικής οργάνωσης, οι συγκεντρωμένοι με τα γνωστά χαρακτηριστικά (μαύρα μπλουζάκια, τζόκεϊ και γυαλιά) φώναζαν τα γνωστά συνθήματα της Χρυσής Αυγής αλλά και σε βάρος των «ρουφιάνων δημοσιογράφων». Ο παλμός τους δεν μπορούσε να κρύψει την αποτυχία των στελεχών τους να επιτύχουν μια «μεγαλειώδη συγκέντρωση» συμπαράστασης. Στον χώρο, εκτός από τα ελληνικά ΜΜΕ, πολλά ήταν και χθες τα ξένα πρακτορεία τα οποία μετέδιδαν τις δικαστικές εξελίξεις της μεγάλης υπόθεσης.

 

Σε πρώτο πλάνο πάντως, δίπλα στους οπαδούς, στάθηκαν και βουλευτές (από τους ελεύθερους) της Χ.Α., όπως η σύζυγος του αρχηγού, Ελένη Ζαρούλια, ο Κ. Μπαρμπαρούσης, ο Ν. Κούζηλος κ.ά.

 

Χθες, προσήχθησαν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

 

Ο τελευταίος μάλιστα υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας νομικός που να μπορεί να στηρίξει το κατηγορητήριο». Για σήμερα έχει πάρει προθεσμία ο γενικός γραμματέας της Χ.Α., ο «παντοδύναμος» κατά το κατηγορητήριο αρχηγός, Νικ. Μιχαλολιάκος, και για αύριο ο «υπαρχηγός του», Χρ. Παππάς.

 

Πολιτικές απολογίες

 

Και οι έξι προχωρούν σε «πολιτική απολογία» καταγγέλλοντας ως ψευδή τα στοιχεία της δικογραφίας και ως αντισυνταγματική και παράνομη τη σύλληψή τους επικαλούμενοι και τη βουλευτική τους ασυλία!

 

Τα δύο απλά «περιφερειακά» μέλη, κατά την κατηγορία, Δήμος Φραγκάκης και ο Σταύρος Σαντορινιός, για τα οποία όπως φάνηκε δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συμμετοχή τους στα σοβαρά εγκλήματα του κατηγορητηρίου, μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Και στους δύο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, και στον έναν επιπλέον εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα.

 

Η δικηγόρος του Δήμου Φραγκάκη, Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα, υποστήριξε:

 

«Ο πελάτης μου αρνήθηκε κάθε σχέση με την οργάνωση όχι μόνο ως μέλος αλλά και ως ψηφοφόρος. Το μόνο στοιχείο που τον εμπλέκει είναι ένα τηλεφώνημα από συγκατηγορούμενο συγγενή του τρεις ώρες πριν από το περιστατικό. Είμαι χαρούμενη που την υπόθεση χειρίζονται δύο ικανότατοι ανακριτές οι οποίοι δεν ερευνούν φρονήματα αλλά μόνο τα στοιχεία».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους βουλευτές.

 

Από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, και η οποία εμπλουτίζεται με νέα ευρήματα από τις αστυνομικές έρευνες, φαίνεται πως έχει «κουμπώσει» η απόδοση του κεντρικού καθοδηγητικού ρόλου και στους έξι βουλευτές όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών του κόμματος.

 

Αδιάσειστα στοιχεία

 

Αδιάσειστα χαρακτηρίζονται και τα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.

 

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, ο καθένας από τους κατηγορούμενους βουλευτές «υπό την ιδιότητα του μέλους της στενής ηγετικής ομάδος της οργανώσεως και του βουλευτού της “Χρυσής Αυγής” διηύθυνε αυτήν, παρέχων διαταγές, οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της οργανώσεως, ελέγχων απολύτως τη δράση αυτής και ενεργών προς επίτευξη των παρανόμων σκοπών της, όπως αναλυτικώς παρατίθενται».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Κάρφωσαν το όνομα του «μάρτυρα Α»

 

Δεν φτάνει που χρυσαυγίτες φέρεται να έχουν εντοπίσει τον έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, στην κατάθεση των οποίων βασίστηκε μέρος του κατηγορητηρίου, διαδίδοντας μάλιστα πληροφορίες σε δημοσιογράφους ότι έχει κατηγορηθεί για βιασμό του παιδιού του, τώρα οι αρχές δίνουν τα στοιχεία του στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα και η διεύθυνσή του αναφέρονται στον κατάλογο μαρτύρων που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και είναι προσβάσιμη από τους δικηγόρους και τους κατηγορούμενους. Γκάφα ολκής; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για τεράστιο ατόπημα των αρχών που αποτυγχάνουν να προστατέψουν έναν κρίσιμο μάρτυρα της υπόθεσης, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για άλλους που ίσως θα ήθελαν να καταθέσουν.

 

K.KAT.

 

 

Scroll to top