06/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο σημαιάκι του κόρνερ

      Pin It

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

Πολλές χαρές αυτή η βδομάδα και πολλά ανέκδοτα. Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι δεν του άρεσαν οι στολές και οι στρατιωτικές παρελάσεις των πιστών του. Τι μαρτύριο κι αυτός ο χριστιανός, να μην μπορεί να επιβάλει την αισθητική του στο κόμμα και στο σπίτι του.

 

Εγώ, όμως, επειδή είμαι του καλλιτεχνικού, θέλω από χθες να πηδήξω στα ουράνια για ένα από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις τύχες της δημόσιας τηλεόρασης. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ έγινε η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάκου. Ακόμα και οι πιο φανατισμένοι δύσκολα θα βρουν μια κακιά κουβέντα να πουν γι' αυτό το εξαιρετικό πλάσμα.

 

Κατ' αρχάς, τι ανακούφιση που υπάρχουν (και είναι πολύ περισσότεροι από όσο μπορείτε να φανταστείτε) άνθρωποι της τέχνης που δεν το παίζουν αντισυστημικοί και έτοιμοι για τα χαρακώματα, αλλά είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χεράκι τους στη φωτιά για να πάνε μερικά πράγματα μπροστά.

 

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου ήταν μέχρι προχθές, που παραιτήθηκε, εκλεγμένη πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κάτι που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που της έχει το ίδιο της το σινάφι. Αυτό που ταλαιπωρείται από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, κύρια πηγή χρηματοδότησης, μαζί με το ΕΚΚ, του ελληνικού σινεμά. Και δεν τα μάσησε ποτέ τα λόγια της γι' αυτό – ούτε η ΕΑΚ ούτε η ίδια η Κατερίνα.

 

Επειτα, είναι μια πολύ καλή κινημα- τογραφίστρια, όχι σαν μερικούς μερικούς που εκπροσωπούν τον κλάδο και έχουν να πιάσουν κάμερα μερικές δεκαετίες (καλύτερα, εδώ που τα λέμε). Θεωρώ την ταινία της «Θα το μετανιώσεις» μια από τις πιο αστείες, σουρεαλιστικές, βαθιές, συγκινητικές, ακομπλεξάριστες και ελεύθερες του ελληνικού σινεμά.

 

Τα άλλα της προσόντα, απαραίτητα για τη νέα της θέση; Μυαλό ξουράφι, μαχητικότητα, απίστευτη ενέργεια και αποτελεσματικότητά σε ό,τι καταπιάνεται, βαθιά γνώση και πολλά όνειρα για τη δημόσια τηλεόραση (είναι και εκλεκτό παιδί του «Παρασκηνίου»), πίστη και ικανότητα στον δημοκρατικό διάλογο. Και, τέλος, μια σπάνια για τις εποχές μας καθαρότητα. Ποτέ δεν ανήκε σε κυκλώματα, δεν έκανε δημόσιες σχέσεις, δεν παρίστανε τον παράγοντα.

 

Γι' αυτό της εύχομαι ολόψυχα καλή δουλειά. Και κουράγιο. Κι ας αργήσει να ξανακάνει ταινία.

 

Scroll to top