06/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδειασμα στην κυβέρνηση από τον Ολι Ρεν

Του Τάσου Τσακίρογλου Εκθετη αφήνει την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, καθώς, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.
      Pin It

Ο επίτροπος Οικονομικών αποκάλυψε ότι η Ελλάδα πέτυχε μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, από αυτές που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012!

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Εκθετη αφήνει την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε, καθώς, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, αποκαλύπτει ότι η τρικομματική, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο έναντι της τρόικας, έκανε μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις απ' ό,τι η ίδια είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2012 κατ' επιταγήν του Μνημονίου.

 

Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής ζητούσε να μάθει για τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των εσόδων και εξόδων έως το τέλος του έτους. Απαντώντας, ο Ολι Ρεν σημειώνει ότι «το ύψος των καταβολών μισθών και συντάξεων ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων».

 

Στην απάντησή του ο επίτροπος εκτιμά ότι η τρέχουσα οικονομική ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, «με το πραγματικό ΑΕΠ να υποχωρεί, κατά την εκτίμηση της επιτροπής, κατά 4,2%, γεγονός που θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στα έσοδα από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».

 

Επιπρόσθετα ο Ολι Ρεν παρατηρεί ότι σημειώθηκε σημαντική υστέρηση στην εκτέλεση των κρατικών πρωτογενών ταμειακών δαπανών, ιδίως των λειτουργικών δαπανών και του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, ενώ τονίζει ότι «οι πληρωτέοι λογαριασμοί σε φαρμακεία και ιδιωτικούς υγειονομικούς φορείς έχουν αυξηθεί περίπου κατά 0,5% του ΑΕΠ».

 

Αναφερόμενος στα έσοδα, ο κ. Ρεν τονίζει ότι αυτά, και κυρίως οι έμμεσοι φόροι, έχουν επηρεαστεί από την επιδεινούμενη ύφεση. «Το πολιτικό κενό μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων επέφερε καθυστερήσεις στην είσπραξη φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εφαρμόσει, στα τέλη Ιουλίου, ένα σύστημα πληρωμής με δόσεις, με στόχο τη σταδιακή καταβολή του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει των φορολογικών δηλώσεων», λέει ο επίτροπος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, τον Αύγουστο οι φορολογικές επιδόσεις υπερέβησαν τις προσδοκίες κατά 700 εκατ. ευρώ, καθώς περισσότεροι φορολογούμενοι επέλεξαν να καταβάλουν εξαρχής ολόκληρο το ποσό των φόρων».

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα στοιχεία καταδεικνύουν πρωτογενές έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον στόχο του -1%, ο οποίος ορίζεται στο Β΄ Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, ενώ σε σύγκριση με το 2011 τα έσοδα προβλέπεται ότι θα μειωθούν λιγότερο σε σχέση με τις πρωτογενείς δαπάνες.

 

 

Scroll to top