Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

«Διπλωματικό επεισόδιο» και την έντονη αντίδραση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία προκάλεσε το σίριαλ «Ustura Kemal», καθώς εκπρόσωποι των ομογενών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προχώρησαν σε επίσημη διαμαρτυρία προς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της γειτονικής χώρας.

 

Η έγγραφη καταγγελία, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας των ελληνικών μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων, Λάκης Βίγκας και Κατερίνα Πρόκου-Τουρκέρ, αναφέρει ότι ορισμένοι χαρακτήρες της τηλεοπτικής σειράς απεικονίζονται κατά τρόπο που φέρνει σε δύσκολη θέση την ελληνική μειονότητα, καθώς «όλοι οι κακοί χαρακτήρες, όπως προδότες, συνεργάτες του εχθρού και πόρνες, εμφανίζονται σαν Eλληνες».

 

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει κατ' αυτόν τον τρόπο την ελληνική μειονότητα, τα μέλη της οποίας ζουν στην Τουρκία ως νομοταγείς πολίτες» τόνισε ο κ. Βίγκας, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο σίριαλ είναι ενδεικτικό μιας νέας τάσης, η οποία, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε νέες διακρίσεις, όπως αυτές του παρελθόντος.

 

Παράλληλα σημείωσε ότι η ελληνική κοινότητα δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως και ότι η ύπαρξή της ενοχλεί κάποιους κύκλους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι 15 χρόνια πριν, αφού τώρα υπάρχει η δυνατότητα διαμαρτυρίας.

 

Απάντηση στις αιτιάσεις αυτές έδωσαν οι συντελεστές της παραγωγής. Ο πρωταγωνιστής Οκτάι Καγιαναρτσά δήλωσε ότι οι επικρίσεις αυτές είναι άδικες και ότι υπήρξαν πατριώτες Eλληνες και Τούρκοι που πολέμησαν τους κοινούς εχθρούς.

 

Από την πλευρά του ο σεναριογράφος, Μπαϊκούτ Μπαντέμ, τόνισε ότι έγινε αναφορά «στην ιστορία ορισμένων κοριτσιών της ρωμαίικης κοινότητας, τα οποία για να εξυπηρετήσουν την πατρίδα έπαιξαν παιχνίδια εναντίον των κατοχικών δυνάμεων και έδωσαν μάχη μαζί με τους Τούρκους, δηλαδή έγιναν ένα είδος Μάτα Χάρι».

 

Μετά την επίσημη διαμαρτυρία και το αίτημα των Ελλήνων μειονοτικών για συστάσεις, το τουρκικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απηύθυνε προειδοποίηση προς το κανάλι που μεταδίδει το σίριαλ.

 

Scroll to top