- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εβρεξε οργή και αγανάκτηση

11/10/13 ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν τρομοκρατούμαστε. Δεν πρόκειται κανένας συνάδελφος να δώσει όνομα» φώναξαν χθες, υπό βροχήν, εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

[1]Οι βρεγμένοι, από τα φιρμάνια της διαθεσιμότητας, διοικητικοί δεν φοβήθηκαν τη χθεσινή βροχή. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ διαδήλωσαν μαζί με τους φοιτητές ενάντια στον υπουργικό εκβιασμό «διαθεσιμότητα ή αργία».

 

Στα πηγαδάκια που είχαν συγκεντρωθεί από τις 12 στα Προπύλαια ήταν έντονος ο προβληματισμός, ενώ η οργή συνυπήρχε με την αγωνία για το «τι θα γίνει μετά». «Δεν τρομοκρατούμαστε. Δεν πρόκειται κανένας συνάδελφος να δώσει όνομα. Τα ΜΜΕ λένε ψέματα ότι τέσσερα πανεπιστήμια απέστειλαν στοιχεία. Είναι μόλις ένα. Απεργούμε περισσότερο από έναν μήνα και μας αγνοούν», μας λένε εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ, που σήμερα αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, όπως εξάλλου και οι συνάδελφοί τους στο ΕΜΠ.

 

Ρητορικές ερωτήσεις

 

Οι τελευταίοι φορούσαν μικρά αυτοκόλλητα με ρητορικές ερωτήσεις: «Ποιος θα σου δανείσει βιβλία;», «Ποιος θα αγοράσει αναλώσιμα;», «Ποιος θα σου απαντήσει στα τηλέφωνα;».

 

Κανείς, είναι η απάντηση, αν εφαρμοστούν τα σχέδια που συρρικνώνουν το διοικητικό προσωπικό κατά 45%. «Στις βιβλιοθήκες του ΕΜΠ είμαστε 36 εργαζόμενοι, για περισσότερους από 22.000 φοιτητές. Εξυπηρετούμε κατά μέσο όρο 500 αναγνώστες καθημερινά. Μένουμε οι μισοί, αν δεν μας αποδεκατίσουν και τους υπόλοιπους. Τα βιβλία θα τα δανείζουν με ρομπότ, όπως στα βιντεοκλάμπ», αυτοσαρκάζονται.

 

«Το υπουργείο περιφρονεί συνολικά τις βιβλιοθήκες, όχι μόνο τις πανεπιστημιακές. Ξεκίνησαν με τις σχολικές και τις λαϊκές βιβλιοθήκες. Τώρα αποτελειώνουν εμάς. Και, να φανταστείτε, είμαστε πηγή απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, όπως το πρόγραμμα ενοποίησης της βάσης δεδομένων των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, που θα εξοικονομούσε χρήματα. Τώρα το πάγωσαν», μας λέει η Εύη, βιβλιοθηκονόμος στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΕΜΠ.

 

Οι επιπτώσεις

 

Οι σχετικά λίγοι φοιτητές που διαδήλωσαν στο πλευρό των διοικητικών νιώθουν έντονα τις επιπτώσεις των περικοπών στη λειτουργία των σχολών τους: «Τα περισσότερα εργαστήρια πλέον δεν λειτουργούν. Το πρόβλημα ήταν χρόνιο, τώρα απόγινε», μας λέει ο Νίκος που σπουδάζει μηχανολόγος στα ΤΕΙ Αθήνας.

 

Για τον Παντελή, τεταρτοετή της Ιατρικής, η υποχρηματοδότηση σημαίνει ότι «θα κλείσουν ιδρύματα, ενώ όλο και λιγότεροι θα βρίσκουν θέσεις στα μεταπτυχιακά». Συγκριτικά μαζικότερα ήταν τα μπλοκ φοιτητικών συλλόγων που έχουν αποφασίσει καταλήψεις, όπως η Οδοντιατρική, το Βιολογικό, η Φαρμακευτική και πολλές σχολές του ΕΜΠ.

 

«Υγεία, Παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό» και «Δεν δίνουμε ονόματα, δεν δίνουμε στοιχεία, κάτω η κυβέρνηση και η τρομοκρατία», ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν όταν η πορεία πλησίαζε προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 14.30.

 

Κλούβες, διμοιρίες ΜΑΤ, φωτορεπόρτερ και απαγορευτικές κορδέλες συμπλήρωναν το σκηνικό, ενώ ο μικρός όγκος των συγκεντρωμένων αντανακλούσε και την κόπωση που επικρατεί στην πέμπτη πλέον εβδομάδα απεργιών.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=130743