Pin It

Μεγαλόσχημος οικονομικός παράγων ο Πατρινός Δημήτριος Μάξιμος υπήρξε προπολεμικά διοικητής της Εθνικής Τραπέζης, βουλευτής, γερουσιαστής και υπουργός του Λαϊκού Κόμματος. Μεσούντος του Εμφυλίου διετέλεσε ένα φεγγάρι -24 Ιανουαρίου έως 29 Αυγούστου 1947- πρωθυπουργός κυβέρνησης συνασπισμού της Δεξιάς και του Κέντρου. Για πρώτη φορά τότε η οικία του, επί της Ηρώδου Αττικού 19, λειτούργησε ως πρωθυπουργικό γραφείο.

 

Αποσύρθηκε κατόπιν και ιδιώτευσε μέχρι τον θάνατό του, σαν σήμερα στα 1955. Προηγουμένως το Δημόσιο ενδιαφέρθηκε να αγοράσει το ως άνω ενδιαίτημα προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για τη φιλοξενία υψηλών ξένων. Εκτιμήθηκε από ειδικούς 11 δισ. δραχμές. Ο Μάξιμος δέχτηκε να πάρει τα μισά δωρίζοντας επιπροσθέτως την πανάκριβη επίπλωση, τους πίνακες και τα γλυπτά.

 

Ξιπασμένος ο ζάμπλουτος τραπεζίτης, θέλησε να γειτονέψει με βασιλιάδες. Αγόρασε οικόπεδο το 1924 δίπλα στο παλάτι –το σημερινό προεδρικό μέγαρο- και ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Χέλμη την ανέγερση του δικού του ανακτόρου. Μαθητής του κορυφαίου Αναστάση Μεταξά, ο Χέλμης κατασκεύασε τον φέροντα οργανισμό με ένα πρωτοποριακό για την εποχή υλικό· το οπλισμένο σκυρόδεμα. Διατήρησε, ωστόσο, τα πρότυπα της γερμανικής αστικής κατοικίας των αρχών του 1900 και τις κλίμακες του Μεσοπολέμου.

 

Ιωνικού ρυθμού κίονες λαμπρύνουν την πρόσοψη. Οι δύστροποι γείτονες απαγόρευσαν την επέκταση του κτιρίου καθ’ ύψος κι έτσι περιορίστηκε σε ημιυπόγειο και ισόγειο. Δεν μπορούσαν όμως να εμποδίσουν τον Μάξιμο να φέρει από τας Ευρώπας πολυτελή διακοσμητικά στοιχεία, όπως τη μετόπη του τζακιού από κατεδαφισμένο καθεδρικό ναό της Ιταλίας.

 

Μεταξύ των ενοίκων του μεγάρου συγκαταλέγεται ο ύπατος αρμοστής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζον Πιουριφόι. Επί χούντας έγινε η προσθήκη του πρώτου ορόφου, που χρησίμευσε ως κρεβατοκάμαρα του αλήστου μνήμης ζεύγους των αντιβασιλέων. Τότε έγιναν σημαντικές αλλοιώσεις στον εσωτερικό διάκοσμο, που παραμένει μολαταύτα εντυπωσιακός. Λέγεται ότι η ανεκδιήγητη Παγώνα Ζωιτάκη ξίνισε τα μούτρα κατά τη μετακόμιση. «Τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις» είπε.

 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου το μετέτρεψε το 1982 σε πρωθυπουργική κατοικία και χώρο γραφείων και έκτοτε στεγάζει τον εκάστοτε κυβερνήτη της χώρας. Το Μαξίμου δεν ευτύχησε να αποκτήσει κοτέτσι. Αξιώθηκε όμως να φιλοξενήσει «παιδική χαρά», όπως χαρακτήρισε ο Τύπος τη χορεία προσωπικών συμβούλων που εγκατέστησε στο υπόγειο το 1990 η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντόρα.

 

Στη δίκη των δωσιλόγων ο Δημήτριος Μάξιμος ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου, Ράλλη υποστηρίζοντας ότι «εκυβέρνησαν τον τόπο από λόγους πατριωτικούς». Το φάντασμά του, πά’ να πει, δεν κυνηγά τα μεσάνυχτα τον σημερινό ένοικο, ο οποίος ωστόσο θα έχει ανήσυχο ύπνο, καθώς επιδεινώνεται ο καιρός με βροχές και καταιγίδες που από τα δυτικά θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top