20/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η φιλενάδα μου δεν ξέρει την Αουρέλια Ρέι. Ούτε γνωρίζει πως η 85χρονη Σπανιόλα έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις τον περασμένο χειμώνα στην Ισπανία, αφού πλήθος ακτιβιστών απέτρεψαν την έξωση από το σπίτι της. Ούτε καν έχει ακούσει πως το ισπανικό κίνημα κατά των εξώσεων μέτρησε δύο νίκες στη σειρά μόνο αυτή την εβδομάδα:.
      Pin It

Η φιλενάδα μου δεν ξέρει την Αουρέλια Ρέι. Ούτε γνωρίζει πως η 85χρονη Σπανιόλα έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις τον περασμένο χειμώνα στην Ισπανία, αφού πλήθος ακτιβιστών απέτρεψαν την έξωση από το σπίτι της. Ούτε καν έχει ακούσει πως το ισπανικό κίνημα κατά των εξώσεων μέτρησε δύο νίκες στη σειρά μόνο αυτή την εβδομάδα: η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ανέστειλε για τρία χρόνια την έξωση άνεργης δανειολήπτριας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μπλόκαρε το ξεσπίτωμα αστέγων που είχαν βρει καταφύγιο σε ακατοίκητη πολυκατοικία (αναλυτικό ρεπορτάζ της Κορίνας Βασιλοπούλου την Πέμπτη 17/10 στην «Εφ.Συν.»).

 

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Ισως αν η φιλενάδα μου τα γνώριζε όλα αυτά να μην ήταν τόσο απελπισμένη. «Μα τον Θεό, αν έρθουν να μου πάρουν το σπίτι, θα βρω μια καραμπίνα και θα ταμπουρωθώ. Το εννοώ». Δεν είναι ακραία, είναι κεντρώα αναντάν μπαμπαντάμ. Δεν είναι ακραία, είναι οπαδός του Γκάντι. Εχει όμως πια ξεπεράσει τα όριά της: έμεινε άνεργη, έχασε τον μοναδικό της γονιό πέρσι και δεν έχει πια να πληρώσει ούτε χαράτσια ούτε δάνεια.

 

Από Γενάρη κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι της. Με βάση το ελληνικό Σύνταγμα «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους». Το Σύνταγμα εδώ και καιρό δεν λέει τίποτα σε όσους εξουσιάζουν τη μικρή μας αποικία. Ετσι, περισσότερες από 180.000 οικογένειες μπορεί να βρεθούν ξεσπιτωμένες από τον Γενάρη.

 

«Κάλλιο ξεριζωμένος, παρά ξεσπιτωμένος», λέει η ισπανική παροιμία που περιγράφει ακριβέστατα αυτό που νιώθει ένας άνθρωπος όταν η ασφάλεια και η σιγουριά του σπιτιού του τρέμουν. Κάθε φορά που ένα ζώο δέχεται επίθεση αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα: fight or fly? Οι δρόμοι για τους απειλούμενους με κατάσχεση Ευρωπαίους είναι τώρα δύο: αντίσταση ή ζωή στο χαρτόκουτο. Διαλέγουν λοιπόν να αντισταθούν. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία δράσης συντονίζει σήμερα μια σειρά από ταυτόχρονες διαδηλώσεις.

 

Στο συντονιστικό συμμετέχουν πλήθος συλλογικότητες, όπως η Droit au logement («Δικαίωμα στην κατοικία», Γαλλία), η «Πλατφόρμα όσων πλήττονται από τις υποθήκες» (PAH, Ισπανία), το πανιταλικό δίκτυο Abitare nella Crisi («Κατοικώντας/Ζώντας στην κρίση»), κινήματα και συνδικάτα ενοίκων από τη Γερμανία, η οργάνωση HABITA (Πορτογαλία), η Bond Precaire Woonvormen («Συνδικάτο κατοίκων σε επισφαλείς συνθήκες», Ολλανδία).

 

Για την ελληνική κινητοποίηση στην πλατεία Κουμουνδούρου μάς μιλά η Δήμητρα Σιατίτσα, υποψήφια διδάκτορας του ΕΜΠ και μέλος του encounter Athens (σ.σ. μια ομάδα νέων ερευνητών και ερευνητριών που ασχολούνται με ζητήματα της πόλης): «Η ιδέα για τη διοργάνωση μιας κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο προέκυψε την άνοιξη του 2013 μέσα από συναντήσεις κινημάτων στο Βούπερταλ της Γερμανίας και στην Αθήνα στο πλαίσιο του πρόσφατου Alter-summit, που είχαν στόχο την εδραίωση μιας δικτύωσης αλληλεγγύης για το δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στο καθεστώς λιτότητας, την εμπορευματοποίηση και τη μετατροπή της κατοικίας σε χρηματιστικό προϊόν. Από την άνοιξη του 2013 πραγματοποιούνται σταθερά διαδικτυακές συναντήσεις για τον συντονισμό της πρώτης κοινής δράσης, αλλά και για την επεξεργασία κοινών αιτημάτων, κάτι που προϋποθέτει την ενημέρωση και κατανόηση των διαφορετικών τοπικών ζητημάτων».

 

«Κάθε μικροϊδιοκτήτης κινδυνεύει ή να βρεθεί στον δρόμο άστεγος ή να χάσει μέρος από την περιουσία του. Είμαστε όλοι υποψήφιοι άστεγοι». Σ' αυτή τη συνολική επίθεση απαιτείται μια καθολική αντίσταση», μας λέει η Τόνια Κατερίνη, μέλος της «Αλληλεγγύης για όλους». «Για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στέγης και είχαμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από 90% σε 76%, με συνεχή πτωτική τάση. Σήμερα έχουμε περίπου 25.000 αστέγους, ενώ χιλιάδες δημόσια κτίρια, σχολάζουσες κληρονομιές αλλά και ιδιωτικά ακίνητα που συνεχώς απαξιώνονται ενώ βαρύνουν τους ιδιοκτήτες τους με υπέρμετρους φόρους, παραμένουν κλειστά. Σ' αυτή την εικόνα έρχεται να προστεθεί νέα επίθεση στη στέγη που αφορά τη σταδιακή κατάργηση της προστασίας ακόμα και της πρώτης κατοικίας. Μόνο με τη δεκαετία του τελευταίου πολέμου μπορούμε να συσχετίσουμε τις διεργασίες που επεξεργάζονται σήμερα τα κυβερνητικά επιτελεία! Στα 200.000 ήδη αδιάθετα διαμερίσματα θα προστεθούν πολλές χιλιάδες ακόμα οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση την αγορά ακινήτων. Αυτό θα καταστήσει τον ελληνικό χώρο βορά στα εξυφαινόμενα «επενδυτικά» σχέδια. Παράλληλα, η υπέρμετρη φορολογία οδηγεί όλο και περισσότερους στη θέση του οφειλέτη, επομένως στα πρόθυρα της κατάσχεσης ακινήτων στα οποία κάποτε επένδυσε με στόχο την εξασφάλιση ενός ενοικίου-συμπληρώματος στο πενιχρό εισόδημά του (π.χ. συνταξιούχοι)».

 

Η ιστορία της Αουρέλια Ρέι έδειξε τον δρόμο για εκατομμύρια συμπολίτες μας στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά: μια γειτονιά που χτυπιέται κι αντιστέκεται και που, όταν στέκεται ενωμένη, μπορεί να κερδίζει. Σήμερα η ευρωπαϊκή μας γειτονιά κάνει το πρώτο βήμα για τη συλλογική αντίστασή της. Αύριο θα μετρά τις πρώτες νίκες της.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στους πλειστηριασμούς, η «Αλληλεγγύη για όλους» εξέδωσε ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματα και τους τρόπους αντίστασης στην επίθεση στη στέγη. Την μπροσούρα μπορείτε να προμηθευτείτε από τα γραφεία της στην Ακαδημίας 74, 7ος όροφος, 9 π.μ.-6 μ.μ., αλλά και στις δομές αλληλεγγύης στις γειτονιές.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Αλληλεγγύη για όλους

http://www.solidarity4all.gr/

Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης Εξαρχείων, http://dikaex.blogspot.gr/

ΕΚΠΟιΖΩ, http://www.ekpizo.gr/

Σύλλογος πολιτών ενάντια στην αυθαιρεσία των τραπεζών,

http://syllogospoliton.blogspot.com

 

Οι σελίδες μας είναι ανοιχτές σε ομάδες, δράσεις, οργανώσεις που προωθούν την ιδέα της αλληλεγγύης. Επικοινωνείτε μαζί μας στο [email protected] και στο 6974-733323.

 

Συντονισμός Συνελεύσεων Αττικής Ενάντια στους Πλειστηριασμούς, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και άμεσης παρέμβασης, 211-800.20.25

 

Scroll to top