09/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι άθεοι της Μέσης Ανατολής

      Pin It

Σε μια περιοχή που η ισλαμική αλλά και η εβραϊκή θρησκεία αποτελούν ταμπού, η ισχνή μειοψηφία αυτών που δεν πιστεύουν στον Θεό τολμά και εμφανίζεται δημόσια

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Με φόβο αλλά και αποφασιστικότητα οι άθεοι της Μέσης Ανατολής, η ισχνή αυτή μειοψηφία, τολμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους σε μια περιοχή του πλανήτη όπου η θρησκεία αποτελεί ταμπού. Από τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μέχρι το Ισραήλ, ζητούν να τους επιτραπεί να εκφράζουν ελεύθερα τα «πιστεύω» τους.

 

«Ολα είναι λάθος του φιδιού», λέει στην εφημερίδα HAARETZ ο διάσημος Ισραηλινός δραματουργός Τζοσούα Σομπόλ μπροστά από το θέατρο Καμερί του Τελ Αβίβ και αποκαλύπτει με ποιον τρόπο στα 7 του χρόνια έπαψε να πιστεύει στον ιουδαϊσμό.

 

«Ημουν μικρούλης όταν στο χωριό μας ήρθε ένας υπερορθόδοξος ραβίνος ο οποίος μου είπε ότι όποιος δεν προσεύχεται καθημερινά ο Θεός θα του στείλει ένα μεγάλο φίδι να τον φάει. Λίγα χρόνια αργότερα, μια μέρα, αμέλησα να κάνω την προσευχή μου και τρομοκρατημένος περίμενα να με καταβροχθίσει το φίδι. Προς έκπληξή μου αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι κάτι πήγαινε στραβά με τη θρησκεία».

 

Λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα, στη γειτονική Αίγυπτο, μια χώρα όπου η βλασφημία τιμωρείται αυστηρά από τη νομοθεσία, οι νεαροί Αιγύπτιοι είναι αναγκασμένοι είτε να επικοινωνούν και να συζητούν μέσω Διαδικτύου είτε να συγκεντρώνονται διακριτικά σε παρέες στις καφετέριες. Οπως γράφει η εφημερίδα Al-Masri-Al-Youm, οι άθεοι, οι οποίοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας, ανταλλάσσουν πίνοντας ένα μπουκάλι μπίρα απόψεις για τη θρησκεία, το σεξ, τις επιστήμες και φυσικά την πολιτική.

 

Στις παρέες αυτές μετέχουν άθεοι, οι οποίοι προηγουμένως ήταν ή μουσουλμάνοι ή χριστιανοί. Κι όπως λέει χαμογελώντας ο Μοχάμεντ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη αυτών των συνάξεων, στόχος τους δεν είναι η προπαγάνδα υπέρ της αθεΐας, αλλά ένα φόρουμ στο οποίο μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Δεν παραλείπει ωστόσο να πει ότι μετά τη σύλληψη του νεαρού μπλόγκερ Αλμπέρ Σαμπέρ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολλές ομάδες άθεων έκλεισαν τον λογαριασμό τους στο facebook και πλέον τηρούν μετριοπαθή στάση.

 

Ανατολικότερα, παραμένοντας στα παράλια της Βόρειας Αφρικής, στο Μαρόκο, ο νεαρός άθεος μπλόγκερ Κασέμ Αλ Γκαζάλι δηλώνει με νόημα ότι «δεν επέλεξε να είναι μουσουλμάνος, παρά το γεγονός ότι φοίτησε σε θρησκευτικές σχολές, κάτι αδιανόητο για ένα μουσουλμανικό κράτος όπως το Βασίλειο του Μαρόκου».

 

Πολύ πιο δύσκολο είναι πάντως να είσαι άθεος στη Σαουδική Αραβία, ένα βασίλειο όπου ο ισλαμικός εξτρεμισμός κυριαρχεί. Σε άρθρο του στη σουηδική πολιτική επιθεώρηση «Your Middle East» ο Τζαμπίρ (ψευδώνυμο), κάτοικος του Ριάντ, ζητάει από τη διεθνή κοινότητα «να μην ξεχνά αυτόν και τους άθεους φίλους του γιατί στη χώρα όπου ζουν συνεχίζεται αμείλικτα το κυνήγι μαγισσών.

 

Γι' αυτό άλλωστε και τα επίσημα αραβικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τους άθεους ως μια υπαρκτή απειλή για τη διάλυση του υπάρχοντος κοινωνικού ιστού, ενώ όπως είναι γνωστό η ποινή είναι βασανιστήρια ή ακόμη και εκτέλεση».

Scroll to top