Pin It

Η Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς

 

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στον τομέα των αμυντικών δαπανών βρίσκεται η Ελλάδα, παρά την κρίση που πλήττει την οικονομία της τα τελευταία τρία χρόνια και τις μαζικές περικοπές στους περισσότερους τομείς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

 

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Πράγα, αποκάλυψε ότι η συνολική μείωση των αμυντικών δαπανών στα κράτη-μέλη φτάνει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το 2009, με τις μεγαλύτερες περικοπές να έχουν γίνει στην Ευρώπη, όπου ποσοστιαία αγγίζουν το 15%. Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν αποτελεί η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζει να αφιερώνει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

 

Ο συντάκτης του άρθρου εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός αυτό, δεδομένου, όπως λέει, ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια κατά 25%. «Σ' αυτό το διάστημα η μεσαία και η χαμηλότερη οικονομικά τάξη έχουν δεχτεί σκληρά χτυπήματα. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβάλει αυστηρότατη λιτότητα, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, με τις περικοπές να έχουν πλήξει κυρίως τις συντάξεις, την υγεία, τις μεταφορές και την παιδεία» σημειώνει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι, παραδόξως, οι Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι τώρα έχουν «πληρώσει» ελάχιστα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, στη δίνη της κρίσης, το 2008, οι αμυντικές δαπάνες έφταναν το 3,1% του ΑΕΠ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται στο 2,1%. «Τον περασμένο Αύγουστο, στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ του αμυντικού προϋπολογισμού έγιναν περικοπές ύψους 516 εκατομμυρίων, αλλά ακόμα και μετά απ' αυτές, η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη χώρα σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΝΑΤΟ» τονίζει το δημοσίευμα.

 

Εντύπωση, σύμφωνα με τον συντάκτη, προκαλεί και το γεγονός ότι το 73% αυτού του προϋπολογισμού αφορά τις δαπάνες προσωπικού, το οποίο αποτελεί το 2,7% του ελληνικού εργατικού δυναμικού, ποσοστό από τα υψηλότερα στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θεωρεί απορίας άξιον πώς δικαιολογούνται αυτά τα χρήματα, αφού η Ελλάδα έχει μόλις δέκα στρατιώτες (από τους συνολικά 102.011) στο Αφγανιστάν και 118 στο Κόσοβο (από τους 5.565).

 

Οσο για τους στρατιωτικούς; Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν πάντα να αντιστέκονται στις περικοπές «παίζοντας το χαρτί της Τουρκίας». Προσθέτει δε ότι το κλείσιμο περίπου 500 στρατοπέδων θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες νέους, πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο την κοινωνική δυσαρέσκεια.

 

Ο αρθρογράφος σημειώνει με έμφαση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν επωφελήθηκαν από την κρίση για να αναμορφώσουν τις Ενοπλες Δυνάμεις και να κάνουν τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων περισσότερο διαφανείς.

Τ.Τ.

Scroll to top