22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια τρύπα στο… μολυσμένο νερό

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας, διαβεβαίωσε τους κατοίκους Νεοχωρίου Χαλκιδικής ότι έλυσε το πρόβλημα του νερού που περιέχει αρσενικό με νέες γεωτρήσεις. Τον διαψεύδει, ωστόσο, ένα απλό πείραμα με ένα μπουκάλι και τρία καλαμάκια.
      Pin It

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας, διαβεβαίωσε τους κατοίκους Νεοχωρίου Χαλκιδικής ότι έλυσε το πρόβλημα του νερού που περιέχει αρσενικό με νέες γεωτρήσεις. Τον διαψεύδει, ωστόσο, ένα απλό πείραμα με ένα μπουκάλι και τρία καλαμάκια

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Ενα πλαστικό μπουκάλι… αμφισβητεί τον κ.Πάχτα! Λύση στο πρόβλημα του νερού με αρσενικό στο Νεοχώρι ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, προχωρώντας σε νέες γεωτρήσεις. Ωστόσο, ένα απλό επιστημονικό πείραμα που διδάσκει στους νεαρούς φοιτητές του ο καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης και στηρίζεται στην Αρχή των Συγκοινωνούντων Δοχείων δείχνει ότι σύντομα το νερό-φαρμάκι θα επανέλθει.

 

Νερό με αρσενικό

 

Αφθονο και καλής ποιότητας νερό υποσχέθηκε πριν από περίπου είκοσι ημέρες στους κατοίκους του οικισμού του Νεοχωρίου ο δήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Πάχτας, που ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επίλυσης του προβλήματος στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε μια γεώτρηση της περιοχής όπου οι αναλύσεις έδειξαν υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό. Ο κ. Πάχτας –σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου– ανέφερε πως οι τιμές που εντοπίστηκαν και ήταν πάνω από την επιτρεπόμενη τιμή των 10 mg/λίτρο, κυμαίνονταν μεταξύ 11-28 mg/λίτρο.

 

Διαβεβαίωσε τότε ο κ. Πάχτας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των κατοίκων και σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού, όπως το έκανε με υπεύθυνο τρόπο μέχρι σήμερα.

 

Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπογράφτηκε και μια σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων, αγωγού μεταφοράς και δεξαμενής αποθήκευσης πόσιμου νερού στην Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου», αρχικού προϋπολογισμού 250.662 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Με απλά λόγια, ο κ. Πάχτας προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα του μολυσμένου νερού με νέες γεωτρήσεις.

 

Ενα απλούστατο πείραμα

 

Ελα όμως που, σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Ζαμπετάκη, είναι πολύ πιθανό ο δήμαρχος Αριστοτέλη να έκανε… μια τρύπα στο νερό! Σε αυτό συνηγορεί ένα απλό πείραμα με πλαστικό μπουκάλι και μερικά καλαμάκια, το οποίο διδάσκονται οι νεαροί φοιτητές για να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον υδροφόρο ορίζοντα και τις γεωτρήσεις.

 

«Είναι γνωστό ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι όπως το μπουκάλι της φωτογραφίας. Κάνοντας νέες γεωτρήσεις είναι σαν να βάζουμε άλλο ένα καλαμάκι στο μπουκάλι… Και αυτό, το ίδιο (ρυπασμένο) νερό θα απορροφήσει…», εξηγεί ο κ. Ζαμπετάκης. «Εστω ότι το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας σε όποια περιοχή ζείτε… Αν μια γεώτρηση έχει (ή θα αποκτήσει) πρόβλημα με βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι), τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι», αναφέρει στους φοιτητές του ο καθηγητής.

 

«Επίσης», τονίζει, «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας από τα βαρέα μέταλλα του υπόγειου υδροφορέα. Κάτι τέτοιο (μίξη και υποβάθμιση του καθαρού νερού) παραβιάζει το άρθρο 4 της ΚΥΑ 2600/2001 όπως έχει τροποποιηθεί και αναφέρει: Οι αρμόδιες Αρχές εξασφαλίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης δεν οδηγούν, σε καμιά περίπτωση, σε άμεση ή έμμεση υποβάθμιση της σημερινής ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, στο μέτρο που αυτό αφορά την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ούτε σε αύξηση της ρύπανσης του νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πόσιμου νερού».

 

Scroll to top