22/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανήλικοι κρατούμενοι σε άθλιες συνθήκες

Η Αφγανή μητέρα, με τα ανήλικα παιδιά της, που κρατούνταν σχεδόν ενάμιση μήνα και αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από παρέμβαση της «Εφ.Συν.», μιλά για την περιπέτειά τους.
      Pin It

Η Αφγανή μητέρα, με τα παιδιά 9, 6 και 2 χρόνων, που κρατούνταν σχεδόν ενάμιση μήνα και αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από παρέμβαση της «Εφ.Συν.», μιλά για την περιπέτειά τους

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Τα καλά νέα, όπως γράφαμε την Παρασκευή, είναι ότι αφέθηκαν ελεύθεροι η Αφγανή μητέρα που κρατούνταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της, τον αδελφό της και τη γυναίκα του. Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι πως τους δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της απέλασης μόνο για 30 μέρες και όχι, όπως γράψαμε, αναβολή απομάκρυνσης για έξι μήνες.

 

Μεσολάβησε το «Αίτημα»

 

Προφανώς η αστυνομία επέλεξε να αγνοήσει τις διατάξεις σχετικά με την αρχή της μη επαναπροώθησης (άρθρο 24 του νόμου 3907/2011, που απαγορεύει την απέλαση οποιουδήποτε σε χώρα όπου θα αντιμετώπιζε κίνδυνο σοβαρής βλάβης) και εφάρμοσε την παλαιότερη και γενικότερη διάταξη περί μη εφικτής άμεσης απέλασης για λόγους ανωτέρας βίας (άρθρο 78 του νόμου 3386/2005).

 

Πάλι καλά που ένας φίλος συμπατριώτης τους στην Αθήνα γνωστοποίησε την υπόθεση στην οργάνωση «Αίτημα». Διαφορετικά, θα παρέμεναν άγνωστο για πόσο ακόμα κλεισμένοι στα κρατητήρια χωρίς να γνωρίζουμε την ύπαρξή τους. Με δυσκολία προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της η μητέρα όταν περιέγραφε τις συνθήκες που αντιμετώπισαν στο κρατητήριο της Μυτιλήνης, όπου έμειναν 13 μέρες, και στη συνέχεια στο Αλλοδαπών. «Τα παιδιά έκλαιγαν και παρακαλούσαν να τους αφήσουν να δουν λίγο το φως του ήλιου. Εχουν φοβηθεί, τα έχει επηρεάσει πολύ όλη αυτή η ιστορία, έχουν χάσει κιλά. Δυο φορές παραπονέθηκε το ένα ότι έχει πυρετό, δεν έδωσαν σημασία», έλεγε στην οργάνωση.

 

Μεσαιωνικά κρατητήρια

 

Στις δεκατρείς ημέρες που έμειναν στη Μυτιλήνη, μόνο μία φορά τους άφησαν μισή ώρα να προαυλιστούν, μετά από έντονες διαμαρτυρίες τους. Απότομη συμπεριφορά και φωνές από τους αστυνομικούς. Υπνος στο πάτωμα πάνω στην άθλια μοκέτα του κρατητηρίου. Τουαλέτες ακάθαρτες. Στο Αλλοδαπών, τους άφηναν στον διάδρομο τρία εικοσάλεπτα τη μέρα. Η πόρτα του κελιού δεν άνοιγε άλλες ώρες ούτε για τουαλέτα.

 

Η μητέρα εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα ασύλου και να κινήσει τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με συγγενείς της που ζουν στη Γερμανία.

 

Scroll to top