- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Εφ.Συν.»: Ενας χρόνος

05/11/13 Aποψη

Με το σημερινό φύλλο η εφημερίδα μας συμπληρώνει έναν χρόνο κυκλοφορίας. Για πολλούς μοιάζει απίστευτο, κάποιοι αρνούνται να το πιστέψουν ακόμη και τώρα. Κι όμως είναι μια αδιάψευστη πραγματικότητα: 295 φύλλα μέσα σε δώδεκα μήνες. Παρά την κρίση, ή μάλλον ενάντια στην κρίση, η επιμονή, η θέληση, το πείσμα και το πάθος όλων των ανθρώπων που συναποτελούμε το δυναμικό της εφημερίδας νίκησαν κι έτσι το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Η εφημερίδα μας κυκλοφόρησε σε μια δύσκολη στιγμή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεχίζει την πορεία της σε ακόμη δυσκολότερες συνθήκες όχι μόνο για τα ΜΜΕ αλλά για ολόκληρη την κοινωνία.

Το εγχείρημά μας, να βγάλουμε μια συνεταιριστική εφημερίδα, την ώρα που εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα έκλειναν ή συρρικνώνονταν, την ώρα που συνάδελφοί μας απολύονταν ή έβλεπαν να περικόπτονται αγρίως οι απολαβές τους, ήταν αρκετά παρακινδυνευμένο. Η ανταπόκριση όμως των πολιτών δικαίωσε την επιλογή μας.

Η εφημερίδα μας δέχθηκε επιθέσεις, αλλά άντεξε. Η καλύτερη απόδειξη της ανταπόκρισης του αναγνωστικού κοινού είναι το γεγονός ότι τους δύο τελευταίους μήνες η μέση κυκλοφορία της «Εφ.Συν.» πανελλαδικά είναι γύρω στις 9.500-10.000 φύλλα την ημέρα (με το φύλλο του Σαββατοκύριακου να κυμαίνεται γύρω στις 14.500 φύλλα).

Παράλληλα, αναπτύσσεται και η διαδικτυακή σελίδα της εφημερίδας, η οποία συγκέντρωσε τον Σεπτέμβριο πάνω από 700.000 επισκέψεις, με πάνω από 1,5 εκατ. προβολές σελίδας, ενώ όσοι μάς ακολουθούν στο facebook ξεπερνούν τις 30.000. Οι αριθμοί είναι απλώς ενδεικτικοί, αλλά η ουσία είναι ότι προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε εξαρχής και πιστεύουμε ότι δεν αποκλίναμε.

Η «Εφ.Συν.» ήταν και παραμένει μια ανεξάρτητη και πολυφωνική εφημερίδα, που δεσμεύτηκε από το πρώτο φύλλο να μη μετάσχει στα παιχνίδια της διαπλοκής, για να μπορεί με «καθαρό μέτωπο» να κρίνει και να αποκαλύπτει τις υπόγειες ή συγκαλυμμένες διασυνδέσεις ανάμεσα στα διάφορα κέντρα ισχύος και χειραγώγησης των πολιτών – παλιά και νέα.

Υποσχεθήκαμε να υπηρετήσουμε την ελευθερία του Τύπου και τον διάλογο και το αποδεικνύουμε καθημερινά με την ελεύθερη έκφραση όλων των εργαζόμενων στην εφημερίδα μας, αλλά και με τα άρθρα ή τις γνώμες εκατοντάδων συνεργατών μας, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, πολιτικών ή απλών πολιτών που φιλοξενούνται στις σελίδες μας. Θα επιμείνουμε να βγάζουμε μια εφημερίδα που δεν παραπλανά, δεν χαϊδεύει, δεν αποκοιμίζει, αλλά είναι σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, ενώ στηρίζει κάθε κίνηση που ενισχύει την αλληλεγγύη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η σταθερή και πεισματική στήριξη των αναγνωστών μας. Θέλουμε λοιπόν να επαναλάβουμε εδώ την πρόσκλησή μας όλοι οι αναγνώστες του φύλλου του Σαββατοκύριακου να γίνουν αναγνώστες και του καθημερινού φύλλου.

* Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 9-10 Νοεμβρίου οι αναγνώστες μας θα βρουν μαζί με την κανονική ύλη και ένα επετειακό αφιέρωμα για τον έναν χρόνο της «Εφ.Συν.» με άρθρα, αναλύσεις και ρεπορτάζ γύρω από την κρίση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=143543