06/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

EGG: ένα φυτώριο για νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες

21 ομάδες νέων έως 35 χρόνων, που διακρίθηκαν για την καινοτομία των ιδεών τους, είναι «συγκάτοικοι» στην κυψέλη δημιουργίας Εnter-Grow-Go ενός προγράμματος που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα. Η «Εφ.Συν.» επισκέφτηκε τη «στέγη δημιουργικότητας» και μίλησε με μερικές από τις ομάδες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει.
      Pin It

21 ομάδες νέων έως 35 χρόνων, που διακρίθηκαν για την καινοτομία των ιδεών τους, είναι «συγκάτοικοι» στην κυψέλη δημιουργίας Εnter-Grow-Go ενός προγράμματος που στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα. Η «Εφ.Συν.» επισκέφτηκε τη «στέγη δημιουργικότητας» και μίλησε με μερικές από τις ομάδες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει πωλήσεις

 

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

Τι σχέση μπορεί να έχει μια τσάντα που μετατρέπεται σε φόρεμα, με τον Γάτο τον Γιατί, που πρωταγωνιστεί σε ένα διαδραστικό παιχνίδι για τις «έξυπνες» κινητές συσκευές φιλοδοξώντας να λύσει τις απορίες των παιδιών μέσα από το παιχνίδι;

 

Και τι σχέση μπορεί να έχουν οι φορητοί κήποι για τοίχους με την πληρέστερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας τόσο για την καλύτερη απόδοση των φωτοβολταϊκών όσο και για τη λειτουργία των κλιματιστικών χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας;

 

Ενα διαφορετικό πρόγραμμα

 

Εκ πρώτης άποψης, καμία. Αποτελούν όμως «συγκατοίκους» στην κυψέλη δημιουργίας EGG, από το Εnter-Grow-Go: ένα πρόγραμμα της Eurobank και της Corallia για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Από τα τέλη Μαΐου στεγάζονται σε ένα κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού 21 ομάδες νέων έως 35 χρόνων, που διακρίθηκαν για την καινοτομία των ιδεών τους ανάμεσα σε 191 προτάσεις, έχοντας εξασφαλίσει για ένα χρόνο, εκτός από την υλικοτεχνική στήριξη που χρειάζεται η λειτουργία ενός γραφείου, εφόδια και γνώσεις προκειμένου να καταφέρουν να δουν τις ιδέες τους να υλοποιούνται σε επιχειρηματικό επίπεδο…

 

Επισκεφτήκαμε τη «στέγη δημιουργικότητας» και μιλήσαμε με μερικές από τις ομάδες. Κάποιες έχουν ήδη πραγματοποιήσει πωλήσεις.

 

Μία από αυτές είναι η 180 degrees της Μαρίας Πραστάκου. Τη συναντήσαμε να δουλεύει πυρετωδώς τη νέα της κολεξιόν -η οποία επίσης βραβεύτηκε- πάνω στη βασική της ιδέα: τα πολυμορφικά ρούχα. Η ιδέα που συνέλαβε κι ας μην ήξερε ούτε καν να ράβει; «Ενα ρούχο μπορεί να αλλάζει και να φοριέται με πολλούς τρόπους, κάτι ταιριαστό όχι μόνο λόγω κρίσης αλλά και για ανθρώπους που περνούν πολλές ώρες έξω ή ταξιδεύουν».

 

Στόχος της, να «γίνει η δημιουργικότητα τρόπος ζωής». Το καλοκαίρι η επιτυχής λειτουργία του «pop up store» -κατάστημα που ανοίγει για μικρό χρονικό διάστημα- ήταν αναπάντεχη: «Εβγαλα όλη την παραγωγή. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση» λέει δείχνοντάς μας τα καινούργια σχέδια που σκαρώνει και τις μεταμορφώσεις των ρούχων της.

 

Από το διπλανό γραφείο ακούγονται περίεργοι ήχοι. Είναι ο χώρος του κυρίου Γιατί, του γάτου που μέσα από διαδραστικά αφηγήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα θα λύνει τις απορίες των παιδιών. «Γιατί πέφτουν τα φύλλα;», «γιατί πετάνε τα μπαλόνια;», ακόμη και «γιατί χαλάνε τα δόντια;» είναι μερικές από τις ιστορίες-παιχνίδια που ετοιμάζουν με κέφι ο Καίσαρας Βρεττός και ο Κώστας Σάββιτς της «Frogs & Flies».

 

Αισιοδοξία για το μέλλον

 

«Για να συνεχίσει η ιστορία, τα παιδιά θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μαθαίνουν και κάτι» μας λένε για τα παραμύθια του κυρίου Γιατί, που θα εφαρμόζονται σε έξυπνες κινητές συσκευές (ipads, smartphones, tablets). Και το γεγονός ότι από πέρσι αυξήθηκε η ζήτησή τους σε σύγκριση με τις κονσόλες παιχνιδιών που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια τούς γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον…

 

Σε πιλοτική δοκιμή έθεσαν το καλοκαίρι και το σχέδιό τους tourismart οι συντελεστές της «SimpleApps» στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν το mobile επιχειρείν. Παρέχουν mobile προϊόντα για τουριστικές επιχειρήσεις στέγασης βοηθώντας όχι μόνο στην οργάνωση και διαχείριση των υπηρεσιών τους, αλλά και στη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις ώστε να διευκολύνεται η παραμονή των πελατών τους, όπως μας εξηγεί η Μάγκυ Κόντου. Η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα τουρισμού θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό καθώς τώρα δουλεύουν τις λεπτομέρειες.

 

Στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών δραστηριοποιούνται οι Rubber Duck Software, ή Ηρακλής Αναγνωστόπουλος και Γιάννης Κούτρας, διδάκτορες ηλεκτρολόγοι μηχανικοί υπολογιστών, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο λογισμικό που αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης στη μνήμη του υπολογιστή, επιταχύνοντας τη λειτουργία του και εξοικονομώντας ενέργεια. Μια λύση που επεξεργάζονταν καιρό και τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να την «προχωρήσουν επιχειρηματικά», καθώς ολοένα και μικρότερες συσκευές επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων.

 

Ο Βασίλης Σούλιος και η Νατάσα Ραπτοπούλου της Necova κατασκευάζουν μία συσκευή που θα αναβαθμίσει ενεργειακά τα ήδη υπάρχοντα οικιακά φωτοβολταϊκά πάνελ. Πρώτος στόχος, να αυξήσουν την απόδοσή τους έως και 20%, ενώ υποβοηθητικά θα μπορούσε να παραχθεί ακόμη και ζεστό νερό.

 

«Φιλοδοξούμε να είναι ένα 100% ελληνικό προϊόν, να παράγονται όλα τα μέρη του στην Ελλάδα.

 

»Και είμαστε αισιόδοξοι γιατί θεωρούμε ότι είναι ιδανική περίοδος. Αφενός υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και αφετέρου υπάρχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια που τίθεται σε εφαρμογή από το 2018, γεγονός που θα βοηθούσε και στην εξωστρέφεια της επιχείρησης. Σκοπός μας είναι να διατίθεται σε οικονομική τιμή ώστε να μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί χωρίς επιδότηση και η απόσβεσή της να μη χρειάζεται περισσότερα από τέσσερα χρόνια» εξηγούν τις προθέσεις τους.

 

Η εκμετάλλευση του δώρου που λέγεται ηλιακή ενέργεια είναι το πεδίο ερευνών της ομάδας So Cool. Οι Νίκος Αράπκολης, Πάνος Παπαδιαμάντης και Τάσος Πέτρου δουλεύουν στην κατασκευή μιας συσκευής που μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από θερμικά ηλιακά πάνελ, όπως είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, και να το διαθέτουν σε μονάδες ψύξης όπως είναι τα κλιματιστικά. Στα οφέλη δεν υπολογίζουν μόνο τη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη συνολική ενεργειακή αυτονομία, που παρά τις ευρωπαϊκές επιταγές στην Ελλάδα ούτε καν συζητείται.

 

Φτηνό ρεύμα

 

«Εχουμε 85% ηλιοφάνεια τον χρόνο που είναι υπεραρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού. Ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα ηλιοφάνειας αλλά και μιας απόφασης για μακροχρόνιο σχεδιασμό και επενδύσεις. Η Γερμανία που δεν έχει τόσο ήλιο έχει το 40% της αγοράς θερμικών ηλιακών πάνελ σε εγκατεστημένη ισχύ στην Ευρώπη» παρατηρούν, δίνοντάς μας παραδείγματα από κίνητρα, χώρες και τρόπους αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας…

 

Το όνειρο των Verdical (Ευσταθία Κατσιμπάρδου, Πέτρος Μπόσχος και Παπαγεωργίου Πάνος) είναι να πρασινίσουν την Αθήνα. Και ο τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι το σύστημα φύτευσης κάθετων επιφανειών που αναπτύσσουν. «Μέχρι σήμερα το κόστος για να φτιάξεις έναν κάθετο κήπο απέκλειε τον μέσο καταναλωτή. Αναζητήσαμε λοιπόν τον τρόπο να γίνει όσο πιο προσιτό γίνεται στο πλαίσιο της πράσινης αρχιτεκτονικής για τη βελτίωση του κλίματος και της αισθητικής στην πόλη, αλλά να περάσουμε και την ιδέα ότι δεν φυτεύουμε μόνο οριζόντια» μας λέει ο Πέτρος, ο αρχιτέκτονας τοπογράφος της ομάδας.

 

Στόχος τους, όχι απλώς να είναι φτηνό αλλά και εύκολο για να το κάνει ο καθένας, «να μπορεί, αντί να παίρνει μια γλάστρα, να καλλιεργεί ακόμη και ένα περιβολάκι στον τοίχο του», να είναι μεταφερόμενο και κυρίως ελληνικής προέλευσης, από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

 

«Θέλουμε το “made in Greece” να συνδυαστεί με την ποιότητα, την κοινωνική ευαισθητοποίηση, αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθησία» είναι η φιλοδοξία και αυτής της ομάδας.

 

Scroll to top