13/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παράδοξο ντουέτο των Tenorman και Voodoo Drummer εμφανίζεται στο Faust

Χαοτική όπερα για τον Ντε Σαντ σε μπαράκι

Κάνουν ένα ιδιότυπο crossover που συνδυάζει από... Βέρντι μέχρι πανκ και δικές τους μουσικές. Χρησιμοποιούν πρόζα και πολύ χιούμορ. Οι δυο Opera Chaotique, δηλαδή ο Γιώργος Τζιουβάρας και ο Χρήστος Κουτσογιάννης, μας ξεναγούν στον πρωτότυπο κόσμο τους.
      Pin It

Κάνουν ένα ιδιότυπο crossover που συνδυάζει από… Βέρντι μέχρι πανκ και δικές τους μουσικές. Χρησιμοποιούν πρόζα και πολύ χιούμορ. Οι δυο Opera Chaotique, δηλαδή ο Γιώργος Τζιουβάρας και ο Χρήστος Κουτσογιάννης, μας ξεναγούν στον πρωτότυπο κόσμο τους

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Περιμένετε να σας περιγράψω ποιοι ακριβώς είναι οι Opera Chaotique και ποιο το Faust, στο οποίο εμφανίζονται απόψε και κάθε Τετάρτη, για να καταλάβετε με τη μία για τι πράγμα ακριβώς πρόκειται ώστε να μη χάνουμε χρόνο. Οι Opera Chaotique είναι ένα παράδοξο ντουέτο, ο Tenorman και ο Voodoo Drummer (ο Γιώργος Τζιουβάρας και ο Χρήστος Κουτσογιάννης αντίστοιχα), και παρουσιάζουν ένα μουσικό project που βασίζεται κυρίως στην όπερα, ανακατεύοντας όμως κι άλλα μουσικά είδη. Περιέχει ενδιάμεσα και πρόζες. χιουμοριστικές πρόζες. Οσο για το Faust, αποτελεί το πιο κατάλληλο μέρος για μια τέτοια παράσταση. Είναι ένα μπαράκι στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου (πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, downtown), όχι κλασικό μπαράκι όμως, αφού διαθέτει και θεατρική σκηνή. Και η διακόσμησή του θυμίζει καμπαρέ. Συνδυασμός-φωτιά.

 

«Τι να πούμε για το συγκρότημα πια; Αποτελείται από διάφορους περίεργους τύπους με παράξενα ονόματα, κάνει παραστάσεις με πολύ χιούμορ και ατμόσφαιρα και μουσική από πάρα πολλά διαφορετικά είδη μέσα από σουρεάλ ιστορίες», μας συστήνονται οι Opera Chaotique. Και τι παρουσιάζουν στο Faust; «Το νέο project μας έχει ως πρωταγωνιστή τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, ο οποίος μπλέκεται σε περιπέτειες με άλλα ιστορικά πρόσωπα, πάνω σε νέες δικές μας συνθέσεις σε ποίηση Εντγκαρ Αλαν Πόε, Σέξπιρ, Ροσέτι και διασκευές από πανκ μέχρι αφρικάνικα». Στα γοητευτικά συν της παράστασης: η «ακατονόμαστη κόλαση του σαδιστή φιλόσοφου Μαρκήσιου Ντε Σαντ». Ωπ! Τι είναι αυτό που ακούγεται τόσο ελκυστικό ως θέμα; «Ακατονόμαστη, όντως. Δεν μπορείς να την ονοματίσεις χωρίς να κάνεις τον άλλον να κοκκινίσει λιγάκι από αιδώ» εξηγούν. «Η φιλοσοφία του είναι πολύ σκληρή σε πολλά πράγματα και όχι μόνο στην ερωτική ελευθεριότητα. Αλλά και σε θέματα θρησκείας, νόμων και κοινωνίας».

 

Ολα αυτά οι Opera Chaotique τα παρουσιάζουν σε στιλ όπερας. Κάπως εκλαϊκευμένης φυσικά` επ' ουδενί ακαδημαϊκής. «Η όπερα ήταν ένα λαϊκό είδος στην εποχή της δόξας της και οι συνθέτες, όπως ο Βέρντι για παράδειγμα, λαϊκοί ήρωες της παγκόσμιας σκηνής. Με τα χρόνια απομακρύνθηκε από τον λαό, αλλά παραμένει μία ψυχαγωγία πολύ ιδιαίτερη, καθόλου δύσκολη για οποιονδήποτε, είναι μουσικό θέατρο. Εμείς στο show μας έχουμε αρκετά αποσπάσματα από όπερες σε μια διαφορετική προσέγγιση και πιστεύουμε ότι μέχρι τώρα έχουμε πετύχει να κερδίσει το είδος πολλούς νέους θαυμαστές». Είναι το κοινό πεπαιδευμένο, όμως, για τέτοια πράγματα, για crossover και άλλα; «Εμείς του ζητάμε να συμμετέχει με την προσοχή του, όπως και με τα σχόλιά του φυσικά. Επειδή αυτό που κάνουμε έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και αυτοσυγκέντρωσης, επιδιώκουμε να μην υπάρχει φασαρία από κάτω».

 

Το πιο δύσκολο πράγμα, βέβαια, είναι το χιούμορ. Εκεί θέλουν λίγη ακόμα δουλειά οι Opera Chaotique. «Είναι πολύ δύσκολο», παραδέχονται. «Και πρέπει κανείς να το διαχωρίζει από το γέλιο, τη χλεύη, τη σάτιρα. είναι πολύ διαφορετικό σαν αίσθηση και σαν έννοια. Ο Οκτάβιο Πας έλεγε ότι “το χιούμορ καθιστά αμφίσημο οτιδήποτε αγγίζει, είναι η μεγαλύτερη επινόηση του σύγχρονου πνεύματος”. Για μας το χιούμορ της καθημερινότητάς μας, που μεταφέρεται απόλυτα και πάνω στη σκηνή, είναι η σύζευξη του μη σοβαρού με το σουρεαλιστικό ιδεώδες».

 

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για ένα νέο εναλλακτικό vaudeville. Οι Tenorman και Voodoo Drummer στους πρωταγωνιστικούς ρόλους να αναμιγνύουν διαφορετικά είδη τέχνης μεταξύ τους. Δικές τους συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων ή γραπτών, ιδιαίτερες διασκευές σε ένα ιδιαίτερο σόου. Ο Tenorman τραγουδάει, παίζει πιάνο και αφηγείται, ο Voodoo Drummer βρίσκεται στα ντραμς, ο Σταύρος Παργινός παίζει τσέλο, η Λητώ Μεσσήνη είναι σοπράνο, η Ελένη Σωτηρίου είναι μέτζο σοπράνο και, τέλος, ο Intermedius είναι ο μίμος της παράστασης. Ενα εντελώς δικό τους πράγμα όπως καταλαβαίνετε.

 

Κάπως σχετική και η τελευταία ερώτησή μας: H τέχνη μπορεί να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης; Απαντούν, λοιπόν, οι Opera Chaotique: «Από τότε που όλα έχουν εμπορευματοποιηθεί έχει γίνει και η τέχνη, μερικώς, ένα προϊόν διαπραγμάτευσης. Πολύ περισσότερο όταν κινείται επαγγελματικά και μπαίνει μέσα στη βιομηχανία».

 

INFO: FAUST, ώρα έναρξης: 22.30. Είσοδος 5€ και σε τραπέζι 8€ (χωρίς ποτό). Καλαμιώτου 11. Τηλ.: 210-3234095 www.faust.gr

 

[email protected]

 

Scroll to top