21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Α λα Βατοπαίδι!

Με διάταξη που ψήφισαν χθες στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χαρίζουν για 30 χρόνια δημόσια γη σε μονή της Μητρόπολης Καλαβρύτων.
      Pin It

Με διάταξη που ψήφισαν χθες στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά χαρίζουν για 30 χρόνια δημόσια γη σε μονή της Μητρόπολης Καλαβρύτων

 

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος δεν μπορούσε χθες στη Βουλή να κρύψει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την ψήφιση της σχετικής διάταξης

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Διάταξη με «οσμή Βατοπεδίου», που ουσιαστικά «χαρίζει» για 30 χρόνια μια δημόσια έκταση στη Μητρόπολη Καλαβρύτων υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, υπό το αγωνιώδες βλέμμα του ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

 

Πρόκειται για ένα σύντομο άρθρο, «κρυμμένο» σε τροπολογία του υπουργείου… Υγείας και το οποίο προβλέπει ότι θα παραχωρηθούν για 30ετή χρήση η έκταση των μαθητικών κατασκηνώσεων Βερίνου της Αχαΐας, «μαζί με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους, στην ιερά γυναικεία κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου Αχαΐας, για την εν γένει λειτουργία και εξυπηρέτηση των αναγκών της Αδελφότητας και των προσκυνητών της, με σκοπό τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό του χώρου».

 

Το θέμα ανέδειξε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη, καταγγέλλοντας ότι η έκταση «παραχωρείται χωρίς καμία ανταπόδοση» και πρόσθεσε με έμφαση: «Είναι ανήκουστο να παραχωρείται μια τέτοια έκταση του Δημοσίου στην αδελφότητα ενός μοναστηριού χωρίς να έχει ενημερωθεί τουλάχιστον ο Δήμος».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), ο οποίος ζήτησε να επαναλειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις υπό την αιγίδα του Δημοσίου.

 

Ερωτήματα δημιούργησε χθες στη Βουλή και η στάση του Τάκη Μπαλτάκου, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος έμπαινε και έβγαινε νευρικά από την αίθουσα της Ολομέλειας, παρατηρούσε με αγωνία την ψηφοφορία από την πίσω σειρά των υπουργικών εδράνων και έφυγε μόνο όταν βεβαιώθηκε πως όλο το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί, πλην μιας τροπολογίας για τα φάρμακα που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Πληροφορίες φέρουν τον κ. Μπαλτάκο να έχει επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή της μονής στην Αχαΐα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι γνωστός για τα φιλικά αισθήματα που τρέφει για τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς την έχει χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων και ως «γλυκιά ελπίδα».

 

Ο Σ. Κεδίκογλου

 

Απαντώντας στις επικρίσεις ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου υποστήριξε πως η έκταση παραχωρείται στη μονή επειδή οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί και η μονή θα τις μετατρέψει σε ξενώνες για τους προσκυνητές, αναβαθμίζοντας τον χώρο. Την εν λόγω τροπολογία που περιλαμβάνει και άλλα θέματα υπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Α. Γεωργιάδης, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης.

 

Scroll to top