21/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επεσαν οι πρώτες καταδίκες σε βάρος μελών της Χ.Α.

Τρία χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση σε δύο «παλικαράδες» τάγματος εφόδου του ναζιστικού μορφώματος, για τον εμπρησμό καταστήματος αλλοδαπού στην πλατεία Αμερικής.
      Pin It

Τρία χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση σε δύο «παλικαράδες» τάγματος εφόδου του ναζιστικού μορφώματος, για τον εμπρησμό καταστήματος αλλοδαπού στην πλατεία Αμερικής

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Χρυσή ΑυγήΤην πρώτη καταδίκη με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί ρατσιστικής βίας εξέδωσε χθες δικαστήριο της Αθήνας σε βάρος μελών ομάδας εφόδου που δραστηριοποιούνταν υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής σε Κυψέλη και Αγιο Παντελεήμονα, και οι οποίοι εμφορούμενοι από το ναζιστικό τους μένος «πυρπόλησαν» κατάστημα αλλοδαπού στην πλατεία Αμερικής.

 

Πρόκειται για τους Νίκο Παπαβασιλείου και Γιώργο Περρή που κρίθηκαν ερήμην ένοχοι για «εμπρησμό από κοινού, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράνομη βία», και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, και καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης 41 μηνών ο καθένας (κατά συγχώνευση). Το δικαστήριο όρισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

 

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, οι δύο καταδικασθέντες στις 13 προς 14 Μαΐου 2013 πλησίασαν το θύμα που διατηρούσε μπαρ στην πλατεία Αμερικής και τον διέταξαν να το κλείσει, διαφορετικά θα το έκαιγαν. Ο ανυπεράσπιστος αλλοδαπός δεν συνετίστηκε και οι δύο «παλικαράδες» της Χρυσής Αυγής σε λίγες ώρες πραγματοποίησαν την απειλή τους.

 

Οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν μεν χθες το πρωί στο δικαστήριο, αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν να γράψουν τη διαδικασία στα… παλιά τους τα παπούτσια και όταν η έδρα επέστρεψε ύστερα από διακοπή προκειμένου να τους διορίσει συνήγορο υπεράσπισης, είχαν γίνει «καπνός».

 

Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκαν και πολλοί μάρτυρες από την Τανζανία, δυστυχώς για τελείως διαφορετικούς λόγους από αυτούς που είχαν οι δράστες των ποινικά κολάσιμων πράξεων. Παρά και τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις που οδήγησαν ακόμα και σε προφυλακίσεις της ηγεσίας του ναζιστικού μορφώματος, οι αλλοδαποί δεν έχουν ακόμα αποβάλει τον φόβο για τα τυχόν αντίποινα της μαρτυρίας τους σε βάρος χρυσαυγιτών.

 

Κι άλλο περιστατικό

 

Στους μάρτυρες που εξετάστηκαν ήταν και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σενεγαλέζων, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι σε άλλο περιστατικό που φέρεται να συμμετείχε και ο ένας από τους δύο κατηγορουμένους, τα μέλη της ομάδας μπήκαν σε ένα μαγαζί, πήραν προϊόντα και όταν η ιδιοκτήτρια τους ζήτησε να πληρώσουν της απάντησαν: «Στη χώρα μας είσαι, θες και να πληρώσουμε;».

 

Κατήγγειλε μάλιστα ότι βουλευτής της Χρυσής Αυγής απείλησε ιδιοκτήτη άλλου καταστήματος, το οποίο επίσης είχαν καταστρέψει χρυσαυγίτες, πως αν προχωρήσει σε καταγγελία θα του κάνουν μήνυση. «Το θύμα φοβήθηκε και δεν έκανε τίποτα», είπε ο μάρτυρας. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε ότι οι πράξεις «προέκυψαν πέραν πάσης αμφιβολίας». «Τους αναγνώρισε το θύμα», τόνισε, «μάρτυρας άκουσε κατηγορούμενο ο οποίος είχε δώσει συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι και είχε παραδεχτεί την πράξη του και ο αστυνομικός που κατέθεσε είπε ότι ο ένας κατηγορούμενος είχε ομολογήσει όταν συνελήφθη».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο εκ των κατηγορουμένων, Νίκος Παπαβασιλείου, ενώ αρχικά είχε αρνηθεί την εμπλοκή του, σε συμπληρωματική κατάθεσή του παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στις ομάδες εφόδου και ανέφερε μάλιστα ότι πίσω από τον εμπρησμό υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο από άλλα τέσσερα άτομα.

 

• Παράλληλα χθες σε άλλο δικαστήριο της Ευελπίδων δικάστηκε και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο 600 ευρώ για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής, ο οδηγός του γ.γ. της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου. Το όπλο είχε βρεθεί στην κατοχή του κατά τη σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

 

Scroll to top