22/11/13


Τρίτη ηλικία

Κίνδυνος άνοιας για όσους βίωσαν μία ύφεση

Οι επιστήμονες εστίασαν στην επίπτωση που είχαν στους ανθρώπους ηλικίας 50 έως 74 ετών οι κατά καιρούς υφέσεις, τις οποίες είχαν προηγουμένως βιώσει σε μικρότερη ηλικία.
      Pin It

Ευρωπαϊκή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που σε νεότερη ή μέση ηλικία βιώνουν οικονομική ύφεση, κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια αργότερα στη ζωή τους.

ilikiomenos

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», με επικεφαλής τη δρ. Ανια Λάιστ του πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απολύσεις, η υποχρεωτική μερική απασχόληση, ο χαμηλότερος μισθός και η γενικότερη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας (όλα αυτά δηλαδή που συνήθως παρατηρούνται σε συνθήκες ύφεσης μιας οικονομίας), έχουν επίπτωση στις γνωσιακές- νοητικές επιδόσεις των ανθρώπων και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 12.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιστήμονες εστίασαν στην επίπτωση που είχαν στους ανθρώπους ηλικίας 50 έως 74 ετών οι κατά καιρούς υφέσεις, τις οποίες είχαν προηγουμένως βιώσει σε μικρότερη ηλικία (25 έως 49 ετών). Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν βιώσει τουλάχιστον μια ύφεση στην περασμένη ζωή τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι δεν είχαν ζήσει καθόλου την εμπειρία της ύφεσης πριν τα 50 τους, κατά τις επόμενες δεκαετίες της ζωής τους (50-74 ετών) εμφάνιζαν κατά μέσο όρο μικρότερη επιδείνωση των νοητικών-γνωσιακών επιδόσεών τους σε σχέση με όσους είχαν βιώσει υφέσεις, ιδίως όσους είχαν περάσει πάνω από τέσσερις καταστάσεις ύφεσης.

Δείτε ΕΔΩ την πρωτότυπη επιστημονική μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top