26/11/13


Τρίτη ηλικία

Ηλικιωμένοι με φυσική δραστηριότητα έχουν καλύτερη υγεία

Έστω και καθυστερημένα η σωματική άσκηση πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες καλής υγείας στην τρίτη ηλικία.
      Pin It

σωματικη_ασκηση_τριτη_ηλικιαΗ φυσική δραστηριότητα των ηλικιωμένων αυξάνει κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να έχουν «καλή υγεία» στην τρίτη ηλικία, απέδειξαν Βρετανοί ερευνητές σε έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σε ένα δείγμα 3.500 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια, όσοι είχαν συστηματική, ήπια ή έντονη, φυσική άσκηση, παρατηρήθηκε ότι το ενδεχόμενο να διάγουν μία καλής ποιότητας ζωή ενισχύεται επτά φορές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine που ανήκει στον όμιλο British Medical Journal, στο 10% των ατόμων που άρχισαν για πρώτη φορά να ασκούνται στο διάστημα από 2000 μέχρι το 2010, αυξήθηκαν κατά τρεις φορές οι πιθανότητες για καλύτερη υγεία.

Στο τέλος της χρονικής περιόδου της έρευνας διάρκειας οχτώ χρόνων, 1 άτομο στα 5 θεωρείται ότι έχει «καλή υγεία», 4 στα 10 είχαν αναπτύξει χρόνια παθολογική κατάσταση, 1 στα 5 υπέφερε από κατάθλιψη ή από νοητική διαταραχή και το 1/3 από μία, τουλάχιστον μερική, ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μαρκ Χάμερ, επιδημιολόγο του University College του Λονδίνου, έλαβαν υπόψιν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα, ώστε να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Ως «καλή υγεία κατά τη γήρανση» θεωρούν  την απουσία χρόνιας πάθησης, σοβαρής νοητικής διαταραχής ή σημαντικού περιορισμού των φυσικών ικανοτήτων και η καλή ψυχική υγεία.

Η έρευνα υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας που έχουν ως στόχο να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους να αναπτύξουν μία φυσική δραστηριότητα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top