Reuters

28/11/13


Ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΑμεΑ

Επιτρέπει σε πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου.
      Pin It

Όλες οι ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι φορείς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, δήλωσαν, την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου σήμερα Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά, την πρόταση του εισηγητή, ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέποντας σε πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν δυσκολία πρόσβασης στις δημόσιες ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

«Προς το παρόν μόνο το ένα τρίτο των δημόσιων δικτυακών τόπων είναι προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρίες κι αυτό έχει προβλήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί αυτή η ανισότητα που αφορά ΑμεΑ και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που είναι αποκομμένοι κι έχουν ανάγκη από την εύκολη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο εισηγητής, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Να σημειωθεί πως έγινε αποδεκτή η πρόταση του κ. Χατζημαρκάκη να είναι πλήρως προσβάσιμες όλες οι δημόσιες ιστοσελίδες για όλες τις πιθανές υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν κι όχι μόνο για τις 12 κατηγορίες που είχαν αρχικά προταθεί από την Κομισιόν.

Εφαρμογή παντού 

«Θέλουμε να εφαρμοστεί παντού κι όχι μόνο για παροχές κοινωνικής ασφάλισης, προσωπικά έγγραφα ή εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως για παράδειγμα προέβλεπε αρχικά η πρόταση. Θέλουμε να επεκταθεί ο νόμος και σε ιστοσελίδες των ιδιωτικών φορέων που ασκούν δημόσια καθήκοντα, όπως η παροχή θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ή για υπηρεσίες που αφορούν τη μεταφορά ή τη φροντίδα των παιδιών αλλά και όλες τις υπηρεσίες υγείας. Το περιεχόμενο σε αυτές τις ιστοσελίδες θα πρέπει να μπορεί να προσεγγιστεί με μια φορητή συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet και θα πρέπει να έχουν προσβασιμότητα όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες» επισημαίνει ο κ. Χατζημαρκάκης.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 761.000 ιστοσελίδες του δημόσιου τομέα στην ΕΕ, που προσφέρουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο από αυτές πληρούν τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές από αυτές που είναι σε απευθείας σύνδεση με δημόσιες υπηρεσίες είναι δύσκολο ή αδύνατο να προσφέρουν πρόσβαση για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top