01/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δικάστε τις άδειες καρέκλες»

«Την αναρχία που έχουμε στα κεφάλια μας δεν θα καταφέρετε να τη δικάσετε ποτέ» δήλωσε στην έδρα ο Ν. Ρωμανός και αποχώρησε μαζί με τον Γ. Μιχαηλίδη και τον Φ. Χαρίση. Η δίκη των «Πυρήνων» διακόπηκε για τις 12 Δεκεμβρίου.
      Pin It

«Την αναρχία που έχουμε στα κεφάλια μας δεν θα καταφέρετε να τη δικάσετε ποτέ» δήλωσε στην έδρα ο Ν. Ρωμανός και αποχώρησε μαζί με τον Γ. Μιχαηλίδη και τον Φ. Χαρίση. Η δίκη των «Πυρήνων» διακόπηκε για τις 12 Δεκεμβρίου

 

Tης Κατερίνας Κατή

 

Νίκος Ρωμανός«Αφού αισθάνεστε την ανάγκη να μας δικάσετε, δικάστε τις άδειες καρέκλες μας. Δικάστε τες μόνο καλά, μ’ όλο το αίσθημα… δικαίου που σας διακατέχει. Είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε με μας. Γιατί την αναρχία που έχουμε μέσα στα κεφάλια μας δεν θα καταφέρετε να τη δικάσετε ποτέ όσα χρόνια κι αν μας καταδικάσετε».

 

Μ ‘ αυτά τα λόγια ο Νίκος Ρωμανός, ένα από τα νεαρά παιδιά που συνελήφθησαν για τη ληστεία στο Βελβεντό και στη συνέχεια κατηγορήθηκαν συλλήβδην και για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», έκλεισε χθες την πολιτική του τοποθέτηση, στην έναρξη της δίκης στις Φυλακές Κορυδαλλού, με την οποία εξηγούσε τους λόγους αποχώρησής του από τη διαδικασία.

 

Είχαν προηγηθεί τα «κατηγορώ», το ένα σε συνέχεια του άλλου, και των υπολοίπων τεσσάρων κατηγορουμένων (ο έκτος, Δ. Πολίτης, παρίσταται διά πληρεξουσίου). «Κατηγορώ» μιας επαναστατημένης νεολαίας που ξεπέρασε τα φράγματα του νόμου και, ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με τις επιλογές της, εμπεριείχαν και κάποιες σκληρές αλήθειες.

 

Επειδή λοιπόν όπως, μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν, «η νομοθεσία σας δεν χωράει στα δικά μας όνειρα», «το παρελθόν του κόσμου σας στάζει αίμα κι ό,τι ξεγλιστρά από την ιερή δαγκάνα των νόμων σας κυνηγιέται»… Επειδή «έχετε το θράσος να μας καταδικάζετε σαν ληστές, όμως εσείς και η φάρα σας είσαστε οι νόμιμοι ληστές που ρουφάτε χρόνο από τις μοναδικές ζωές των ανθρώπων στο όνομα μιας υποταγμένης κοινωνίας»… Κι ακόμα επειδή «είμαστε αναρχικοί αντάρτες πόλης, ενάντια σε ό,τι υποδουλώνει και καθυποτάσσει την ελευθερία του ατόμου, για μας οι τράπεζες είναι οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής δικτατορίας και θ’ αποτελούν παντοτινό στόχο επίθεσης»…, οι τρεις από τους πέντε παρόντες κατηγορουμένους αποχώρησαν από το ακροατήριο πριν καν εκφωνηθεί ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορητηρίου, δέκα από τους οποίους είχαν ταξιδέψει για τη δίκη από το Βελβεντό Κοζάνης.

 

Στη δίκη, που τελικά διακόπηκε για τις 12 Δεκεμβρίου, παρέμειναν οι Δ. Μπουρζούκος και Αρ. Ντάλιος και αποχώρησαν οι Ν. Ρωμανός, Γ. Μιχαηλίδης και Φ. Χαρίσης, καταχειροκροτούμενοι από ένα κατάμεστο ακροατήριο που φώναζε συνθήματα συμπαράστασης.

 

Κατά τα άλλα, ως είθισται σε παρόμοιες υποθέσεις, το δικαστήριο απέρριψε όλες τις εύλογες ενστάσεις συνηγόρων υπεράσπισης, όπως αυτή που αφορά την παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της δημοσιότητας της δίκης εξαιτίας της καταγραφής των στοιχείων ταυτότητας του ακροατηρίου που αποτρέπει πολλούς πολίτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

 

● «Δημιουργείται ένα παράνομο αρχείο με προσωπικά δεδομένα των προσερχομένων, που δεν ξέρουμε ποιος το διαχειρίζεται. Υπήρξε περιστατικό σύλληψης ανθρώπου που στο ένταλμά του αναφερόταν ότι ερχόταν να παρακολουθήσει τη δίκη», κατήγγειλε χαρακτηριστικά η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Αννυ Παπαρούσσου.

 

Από την πλευρά του βέβαια ο τακτικός εισαγγελέας της έδρας, Γρηγ. Πεπόνης, δεν διέγνωσε (όπως και το δικαστήριο άλλωστε) παραβίαση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης, και μάλιστα σε δικαστική αίθουσα που βρίσκεται, αυθαίρετα κατά την επισήμανση συνηγόρων, μέσα στις φυλακές.

 

«Ολα τα λεφτά» πάντως ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο εισαγγελέας για να υποστηρίξει τη θέση του. «Με χαρά είδα -είπε ο κ. Πεπόνης- τα χειροκροτήματα. Η αίθουσα είναι γεμάτη από ανθρώπους που συμμερίζονται τις απόψεις των κατηγορουμένων. Αρα όποιος θέλει μπαίνει στο δικαστήριο».

 

Scroll to top