the-pill

03/12/13


Αντισύλληψη

Ελπίδες για… ανδρικό χάπι αντισύλληψης

Τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναλλακτικού ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού προσδοκούν οι επιστήμονες μετά από μία νέα μέθοδο που επέφερε μετάλλαξη σε πειραματόζωα, ώστε να μην διοχετευθούν σπερματοζωάρια κατά το σεξ.
      Pin It

Ένα βήμα πιο κοντά σε ένα εναλλακτικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι σημείωσαν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν αναστρέψιμο τρόπο να σταματούν τα σπερματοζωάρια για να μην εισέρχονται στο σπερματικό υγρό. Δεν επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα και ισοδυναμεί με μια εκτομή του σπερματικού πόρου σαν στείρωση χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Μόνας με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμπατίνο Βεντούρα, δημοσίευσαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και έκαναν πειράματα με ποντίκια πραγματοποιώντας μία αναγκαία γενετική τροποποίηση, ώστε τα σπερματοζώαρια να μην εξέρχονται από τον σπερματικό πόρο.

Η μετάλλαξη επιτεύχθηκε με το μπλοκάρισμα δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών, οι οποίες χρειάζονται για την προώθηση των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις, λίγο πριν την εκσπερμάτιση. Η παραμονή των σπερματοζωάριων στην αρχική θέση τους κατέστησε στείρα τα ποντίκια. Αφού δεν γίνεται κάτι ανάλογο στους ανθρώπους, οι μελετητές προσανατολίζονται στο να βρουν ένα φαρμακευτικό τρόπο για τους άνδρες. Γι αυτό εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο φάρμακα, από τα οποία το ένα ήδη υπάρχει και χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια σε ασθενείς με καλοήθη διόγκωση του προστάτη, και το άλλο πρέπει να βρεθεί.

Χρειάζεται φυσικά να υπάρξει η βεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες στους άνδρες, όπως πτώση στην πίεση του αίματος και στους παλμούς της καρδιάς, αφού στα ποντίκια εξαιτίας της απενεργοποίησης των δύο πρωτεϊνών παρατηρήθηκε μικρή υπόταση.

Η έρευνα για ένα ανδρικό αντισυλληπτικό, πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από το γυναικείο, έχει επικεντρωθεί στο να παράγουν οι άνδρες μη λειτουργικό σπέρμα και μπορεί να διαρκέσει μία δεκαετία. Αλλά κάποια φάρμακα γι’ αυτό το σκοπό επιφέρουν σοβαρές παρενέργειες, όπως μόνιμη μείωση παραγωγής σπέρματος και πτώση της σεξουαλικής ορμής. Τέλος, δεν διασφαλίζεται ότι κάθε ένα από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια του σπέρματος θα «αχρηστευθεί», καθώς αρκεί ένα και μόνο ενεργό για να γονιμοποιήσει το ωάριο.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top