egkefalos

03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκέφαλος

Άνδρες και γυναίκες διαφέρουν στον… εγκέφαλο

Νέα έρευνα νευροεπιστημόνων αποδεικνύει τις διαφορές στην «καλωδίωση» μεταξύ των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών, επιβεβαιώνοντας τα παλαιά στερεότυπα.
      Pin It

Η λεγόμενη «καλωδίωση» του εγκεφάλου, δηλαδή η νευρωνική συνδεσιμότητά του, έχει σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που μάλλον ενισχύει τα παλαιά σχετικά στερεότυπα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ραγκίνι Βέρμα του Τμήματος Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), παρατήτησαν σε δείγμα 1.000 εγκεφάλων (521 κοριτσιών-γυναικών και 428 αγοριών- ανδρών), ηλικίας οκτώ έως 22 ετών ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι δομημένος με σκοπό να διευκολύνει τη διασύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων.

Η νέα έρευνα απέδειξε ότι στον αρσενικό εγκέφαλο υπάρχουν περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ του μπροστινού και του οπίσθιου μέρους κάθε ημισφαιρίου ξεχωριστά, ενώ στον θηλυκό υπάρχει μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου διευκολύνοντας την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση.

Η Ραγκίνι Βέρμα σημείωσε ότι η χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου δείχνει μια ξεκάθαρη διαφορά, που σε νευρωνική βάση εξηγεί γιατί οι άνδρες υπερέχουν σε ορισμένα πράγματα, όπως το να εκτελούν καλύτερα μια μεμονωμένη εργασία, και οι γυναίκες έχουν καλύτερη προσοχή, ανώτερη μνήμη και συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς και μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, που απαιτούν να γίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Όμως, οι άνδρες έχουν το πλεονέκτημα του ελέγχου των μυών τους και τη συντονισμένη αισθητικοκινητική δράση.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει σημαντικές γενετικές διαφορές καθώς τα γονίδια εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο στον ανδρικό εγκέφαλο από ό,τι στον γυναικείο. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί παρατηρούνται διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά στις νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, ο οποίος πλήττει περίπου πενταπλάσια αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.

Οι Αμερικάνοι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη των διαφορών στην εγκεφαλική «συνδεσμολογία» μεταξύ των δύο φύλων ενδέχεται πράγματι να φωτίσει διαφόρες νευρολογικες παθήσεις.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top