pritaneis-panepistimia

03/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται λύση για τα πανεπιστήμια

Χωρίς απτό αποτέλεσμα, η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το συντονιστικό της Συνόδου των πρυτάνεων, που έγινε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί λύση στο ζήτημα με την παραπομπή Πελεγρίνη. Αναβρασμός και σωρεία ανακοινώσεων από πολιτικά κόμματα και εκπαιδευτικούς φορείς .
      Pin It

Με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο στον χώρο των Πανεπιστημίων, έγινε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με τα μέλη του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων, το απόγευμα της Τρίτης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα , με την παραπομπή του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, να κυριαρχεί στη συζήτηση.

Η δήλωση του προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη τουΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, μετά τη συνάντηση, είναι χαρακτηριστική: «Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Ο υπουργός μάς άκουσε με προσοχή».

Όπως προκύπτει, οι πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του χωρίς όμως να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση. Οι πρυτάνεις αποχώρησαν από το υπουργείο έπειτα από τρεις ώρες για να συνεδριάσουν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Υπό το φως των νέων εξελίξεων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν να συνεδριάσουν για να λάβουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο (Τετάρτη). Αύριο έχουν προγραμματίσει να συνεδριάσουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πληθώρα ανακοινώσεων

Την ίδια στιγμή, πολιτικά κόμματα και εκπαιδευτικοί φορείς τοποθετούνται για το θέμα του ανοίγματος των πανεπιστημίων, ενώ ορισμένα καταφέρονται εναντίον του υπουργού Παιδείας.

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εστάλη χωρίς να κοινοποιηθεί (στη λίστα μελών):

EMP

 

Από την πλευρά της με ομόφωνη απόφασή της, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει τα εξής: «Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θεωρεί αβάσιμη την πειθαρχική κατηγορία που απαγγέλθηκε στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει το διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), χαρακτηρίζοντας «ακραία» την ενέργεια του υπουργού να παραπέμψει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ. «Αυτή η ενέργεια είναι πρωτοφανής, αψυχολόγητη και φυσικά καταδικαστέα από το σύνολο της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιπλέον προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στον υπουργό Παιδείας τονίζει: «Φέρετε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση.

«Ο υπουργός ξεπέρασε κάθε όριο, δεν μπορεί να υπηρετήσει πλέον το υπουργείο της Παιδείας και απαιτούμε την άμεση παραίτησή του», αναφέρει η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων. Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση.

«Η παραπομπή σε πειθαρχικό συμβούλιο του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, αποτελεί συνέχιση του αυταρχισμού της κυβέρνησης, με στόχο την υλοποίηση πάση θυσία των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια, που βρίσκουν αντίθετους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ οι οποίοι συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους» αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ.

Κόντρα υπουργού – ΣΥΡΙΖΑ 

«Η εσπευσμένη παροχή προστασίας στον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει και τους υποβολείς και τους πρωταγωνιστές αυτής της θλιβερής παράστασης, που αντί για θεατές έχει θύματα: τους φοιτητές και τις οικογένειές τους».

Το παραπάνω  αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος, ως απάντηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για αυταρχισμό και αφερεγγυότητα.

«Ενώ οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια κατάφεραν μετά από 12 βδομάδες απεργιακού αγώνα να επιβάλουν τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, δηλαδή το διάλογο, ο κ. Αρβανιτόπουλος φτάνει στο όριο της αφερεγγυότητας απέναντι στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, διακόπτοντας τον οποιοδήποτε διάλογο. Για πρώτη φορά στα χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας υπάρχει πειθαρχική δίωξη Πρύτανη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος. Δεν ευθύνεται ο Πρύτανης για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά η κυβέρνηση με την πολιτική της που απαξιώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια, αποστερώντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και τα οδηγεί σε σημείο να μην μπορούν να εκπληρώσουν το κοινωνικό και ακαδημαϊκό τους έργο. Αυτός που χρειάζεται όχι μόνο να παραπεμφθεί, αλλά να αποπεμφθεί είναι ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας».

efsyn.gr

Scroll to top