alzheimer

05/12/13


Άνοια

Τριπλασιάζονται οι άνθρωποι με άνοια μέχρι το 2050

Νέα έρευνα για την άνοια εκτιμά ότι οι πάσχοντες αναμένεται να τριπλαστούν μέχρι τα μέσα του αιώνα, με τις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στη νοτιανατολική Ασία και την Αφρική να πλήττονται περισσότερο.
      Pin It

Ο αριθμός όσων πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ υπολογίζεται να τριπλασιαστεί έως το 2050 , να φτάσει δηλαδή τα 135 εκατομμύρια ανθρώπους από 44 που είναι σήμερα, ενώ από 2010 έως σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 17% διεθνώς, σύμφωνα με ειδική έκθεση επιστημόνων για λογαριασμό της οργάνωσης Διεθνής Νόσου Αλτσχάιμερ.

Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στη νοτιανατολική Ασία και την Αφρική όπου αυξάνεται σταδιακά το προσδόκιμο ζωής, όπως επισημαίνει η νέα έκθεση με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου.

Το 38% των ασθενών με άνοια και Αλτσχάιμερ βρίσκονται στις πλούσιες χώρες αλλά οι διεθνείς ισορροπίες θα μεταβληθούν και πλέον το 71% των περιστατικών θα βρίσκονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοια εξελίσσεται στην μεγαλύτερη πρόκληση δημόσιας υγείας για την τρίτη γενιά, αλλά οι περισσότερες χώρες είναι δυστυχώς απροετοίμαστες γι αυτό, αφού μόνο 13 χώρες διαθέτουν εθνικά προγράμματα κατά της άνοιας.

Το Αλτσχάιμερ αποτελεί την σοβαρότερη μορφή άνοιας, που πλήττει την μνήμη, τη νόηση και τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων, δεν μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο να μετριαστούν τα συμπτώματά της.

Το παγκόσμιο κόστος της νόσου ανέρχεται στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσοστό που συνεχώς αυξάνεται. Η επικείμενη ειδική σύνοδος της G8 για την άνοια στο Λονδίνο, ελπίζεται ότι θα κατευθύνει περισσότερα κεφάλαια στην έρευνα κατά της άνοιας.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top