Pin It

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

 

Tον Γενάρη του 2010, τα δύο παιδιά μου ξεκίνησαν μαθήματα κολύμβησης στην πισίνα του Ολυμπιακού Σταδίου. Είχαν την τύχη να έχουν δάσκαλο τον Μάριο Ζ. Και γράφω τύχη διότι ως γονιός (και δάσκαλος κι εγώ…) μπορούσα να δω από τις εξέδρες της πισίνας το χαμόγελο των παιδιών μου κατά τη διάρκεια του μαθήματος κολύμβησης. Και ένας χαρούμενος μαθητής είναι πάντα ένας καλός μαθητής και θα γίνει… όταν μεγαλώσει Ανθρωπος (με το Α κεφαλαίο!).

 

Και όλα αυτά χάρη στον Μάριο!

 

Ο Μάριος όμως πήγε σε μια πορεία στις 11.3.2010 για να διαδηλώσει ειρηνικά κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης. Βρέθηκε εκεί με τη σύντροφό του και φίλους τους και πλήθος πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά κατά της μνημονιακής λαίλαπας που ερχόταν… Τα όργανα της τάξης όμως τον συνέλαβαν!

 

Το «ύποπτο» σακίδιό του δεν είχε υλικά για μολότοφ αλλά τα σύνεργα της δουλειάς του (σαμπουάν και μπουρνούζι), μια και μετά την πορεία θα ανηφόριζε για το Ολυμπιακό Στάδιο για να διδάξει τα παιδιά του (τα παιδιά μας!) πώς να επιπλέουν στο νερό καταπολεμώντας τον νόμο της βαρύτητας μέσα από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός… ό,τι πιο ειρηνικό έχει επινοήσει ο άνθρωπος στην αρχαία Ελλάδα! (Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι, το θυμάστε;)

 

Αντί για το ΟΑΚΑ όμως, βρέθηκε στη ΓΑΔΑ και από εκεί προφυλακισμένος (συνολικά 43 ημέρες!) στην πρώτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Για 43 μέρες και νύχτες, δεν μπορούσε να διδάξει τα παιδιά του αλλά δίδαξε όλους εμάς πώς να μη σιωπούμε μπροστά στο άδικο!

 

Προκαλούσαν (και προκαλούν ακόμη!) εντύπωση τα υπουργικά σχόλια ή οι διενέξεις στα κοινοβουλευτικά έδρανα για το αν η Δικαιοσύνη πρέπει να δρα ελεύθερη από πολιτικές παρεμβάσεις και αν τελικά έτσι εξυπηρετείται το αξίωμα ότι όλοι είμαστε αθώοι μέχρι τη στιγμή της δικαστικής απόφασης. Για παράδειγμα, εντύπωση προκάλεσε η λεκτική διαμάχη του (τότε) υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (κ. Καστανίδη) με τον (τότε) βουλευτή της Ν.Δ. κ. Τζαβάρα, στις 17.3.2010, σχετικά με την αποφυλάκιση ενός εμπόρου ναρκωτικών. Η τυφλή Θέμιδα ήταν άτεγκτη στα μαλλιά ράστα ενός δασκάλου νηπίων στο ΟΑΚΑ, αλλά λιγότερο άτεγκτη με τους εμπόρους ναρκωτικών;

 

Ο Μάριος Ζ. κρίθηκε προφυλακιστέος στις 15.3.2010, ενώ ο ανακριτής άκουσε μόνον έναν (1!) αυτόπτη μάρτυρα υπεράσπισης. Ο τακτικός ανακριτής άκουσε όμως και άλλους πέντε μάρτυρες υπεράσπισης στις 24.3.2010 και εν τέλει ο Μάριος Ζ. αφέθηκε ελεύθερος στις 23.4.2010…

 

Στην πολιτική διάσταση αυτής της προφυλάκισης, πρέπει να τονιστεί ότι το «δόγμα Χρυσοχοΐδη» περί «προληπτικών προσαγωγών» (περίπου 950 προσαγωγές τον Δεκέμβρη του 2009, στην πρώτη «επέτειο» από τη δολοφονία του Αλέξη!) και «μη κατασκευασμένων κατηγορητηρίων» (δελτίο Τύπου με δήλωση του υπουργού για τον Μάριο στις 16.3.2010) καλά κρατούσε, αλλά με μάλλον πενιχρά αποτελέσματα στη δίωξη των πραγματικών τρομοκρατών-φασιστών!

 

Σε συνεχείς οχλήσεις μας προς τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Καστανίδη (υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την άνοιξη του 2010), «κύκλοι» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (sic!) κρατούσαν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των υπουργείων δίνοντάς μας τη γενική απάντηση «δεν μπορεί ο υπουργός να επέμβει στο έργο των δικαστών». Αναζητήσαμε όμως τι είχε συμβεί στο παρελθόν και βρήκαμε ότι στην περίπτωση απεργών πείνας (http://www.ministryofjustice.gr/print.php?sid=819) παρενέβη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας ως προς το σκέλος της δικαστικής επιτάχυνσης. Σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Δικαίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης για την ποινική δίωξη): «Σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση των απεργών πείνας και μετά τις διάφορες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, ο τότε υπουργός ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την περάτωση της διαδικασίας ενώπιον των Δικαστικών Συμβουλίων και την εισαγωγή της υπόθεσης, σε περίπτωση παραπομπής στο ακροατήριο, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διαδικασία προχώρησε πιο γρήγορα. Ολα αυτά είναι χρήσιμο να τα έχουμε «φρέσκα» στη μνήμη μας σήμερα που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πρόσβασης στην Υγεία και την Παιδεία. Είναι καλό να τα θυμόμαστε και για τούτο: Παρασκευή 13.12.2013, ο Μάριος Ζ. θα κάτσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου για ένα… μπουρνούζι και ένα σαμπουάν.

 

…………………………………………………………………………

 

* Επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ

 

[email protected]

 

Scroll to top