15/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιεράρχες και χρυσαυγίτες

      Pin It

Αποκαλυπτικά, όντως, όσα λέει σε βίντεο-ντοκουμέντο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο «φίρερ» της Χρυσής Αυγής, για τις στενές σχέσεις του ναζιστικού μορφώματος με κορυφαίους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας μητροπολίτες, που πλήρωναν τα γραφεία για να στεγάζονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής, που ανάγκαζαν γηροκομεία να ψηφίσουν τους υποψηφίους, που με χίλιους τρόπους βοηθούσαν το «θεάρεστο» έργο τους.

 

Είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας η στενή σχέση μεγάλου τμήματος της Εκκλησίας με τη δράση στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Οι κατονομαζόμενοι μητροπολίτες καλούνται να εξηγήσουν γιατί ανέπτυξαν αυτή τη σχέση, σε τι αποσκοπούσαν και ποια είναι η θέση τους απέναντι τόσο στο «ποίμνιο» όσο και στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Οι υποστηρικτικές κινήσεις μπαίνουν πλέον σε άλλα μικροσκόπια, μια και το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση και στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή. Οι ιεράρχες δεν μπορούν από τη μια να μη θέλουν τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και από την άλλη με τις κινήσεις τους να συντρέχουν την υπονόμευση του κράτους, όπως έκανε η Χρυσή Αυγή. Δεν μπορούν να νέμονται μια απροσμέτρητη περιουσία, όπως είναι η εκκλησιαστική, χρηματοδοτώντας την οργάνωση των ναζιστών που απεργάζονται την κατάλυση του Κοινοβουλίου και να αρνούνται να χρησιμοποιήσουν αυτή την περιουσία για την ανακούφιση πασχόντων και εξαθλιωμένων. Τα εκκλησιαστικά συσσίτια είναι, απλώς, στάχτη στα μάτια. Θα μπορούσε η Εκκλησία να προσφέρει πολύ περισσότερα από τα συσσίτια αυτά.

 

Βέβαια, υπάρχουν ιεράρχες και ιεράρχες, αλλά όσοι εμπλέκονται αποδεδειγμένα είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουν αυτή την εμπλοκή ή να απολογηθούν γι' αυτή, διότι ο εγκληματικός χαρακτήρας της ναζιστικής οργάνωσης ήταν γνωστός πολύ πριν από τη σύλληψη των στελεχών της και τη φυλάκισή τους. Επειδή λοιπόν πολλοί απ' αυτούς τους ιεράρχες έχουν επιρροή στους πιστούς ορθόδοξους χριστιανούς, παρεμβαίνουν με τις υποστηρικτικές προς τη Χρυσή Αυγή κινήσεις τους στην πολιτική ζωή του τόπου και στη χειραγώγηση των ψηφοφόρων κατευθύνοντάς τους ή προτρέποντάς τους να ψηφίσουν ένα ναζιστικό κόμμα. Οι τρόφιμοι λ.χ. του γηροκομείου της Σπάρτης, που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, δεν είχαν δικό τους πολιτικό κριτήριο, απομονωμένοι και πιστοί στον ποιμενάρχη τους.

 

Χρειάζεται, άρα, μεγάλη προσοχή εκ μέρους των ιεραρχών που συνεργάστηκαν ή βοήθησαν τη Χρυσή Αυγή να αυξήσει ραγδαία τα εκλογικά ποσοστά της και να «εισβάλει» στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τα κίνητρα και τα αίτια αυτής της «συνεργασίας» ή «βοήθειας» για τη στελέχωση του ναζιστικού μορφώματος και την εξάπλωσή του στην κοινωνία. Οταν ιεράρχης συνεργάζεται με την Τοπική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, εννοείται οφείλει να την αναλάβει. Ισως να ήταν θύμα απάτης, ίσως να μην ήξερε, όπως συνήθως δεν ξέρουν τι γίνεται στον πολιτικό κόσμο…

 

Scroll to top