xrisi-augi-mpoukouras-iliopoulos-germenis

12/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφυλακίστηκαν Γερμενής και Ηλιόπουλος

Μετά από μαραθώνιες απολογίες στις ανακρίτριες, οι δύο βουλευτές της Χ.Α. προφυλακίζονται ως κατηγορούμενοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. «Δεν υπάρχουν Τάγματα Εφόδου», δήλωνε στο υπόμνημά του ο Ηλιόπουλος.
      Pin It

Την απόφαση για προφυλάκιση των βουλευτών Γερμενή και Ηλιόπουλου πήραν λίγο πριν τις 00:00 οι εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου έπειτα από διάσκεψη που είχαν με τον αρμόδιο εισαγγελέα για την υπόθεση της  Χρυσής Αυγής.

Με το σκεπτικό ότι οι χρυσαυγίτες βουλευτές ηλιόπουλος και Γερμενής είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων κρίθηκαν προφυλακισταίοι από τις ανακρίτριες και τον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο. Μετά τις πολύωρες απολογίες τους και την απόφαση για προφυλάκιση τους προκλήθηκε ένταση έξω από το Εφετείο, όπου οι συγκεντρωμένοι οπαδοί τους ξέσπασαν το θυμό τους στους δημοσιογράφους, όπου τους επιτέθηκαν φραστικά ενώ αντέδρασαν και με με συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Η προφυλάκιση των δυο βουλευτών για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, έγινε , σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί ως βουλευτές θεωρήθηκε ότι είχαν αυξημένη ευθύνη για την κατεύθυνση που δινόταν σε δράσεις του κόμματος με κύριο χαρακτηριστικό την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δικαστικές αρχές φέρονται να έκριναν πως η έκνομη δραστηριότητα του σχηματισμού κινείται πάνω σε αυτή τη γραμμή πλεύσης, σε αυτή δηλαδή την ιδεολογία, την οποία κατέβαζαν προς «τα κάτω» – τις οργανώσεις και τους υποστηρικτές δηλαδή- οι βουλευτές και δη μεταξύ αυτών οι δυο συγκεκριμένοι που εμφανίζονται να είχαν και μεγάλη δραστηριότητα στις περιοχές και τους τομείς ευθύνης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεκτιμήθηκαν ιδιαίτερα τα στοιχεία που εισήλθαν στη δικογραφία τον τελευταίο καιρό, που προέρχονταν από την επεξεργασία των ψηφιακών δίσκων από τους υπολογιστές κατηγορουμένων. Από αυτά αξιολογήθηκαν ως επιλήψιμα διαδικασίες ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής με ιδιαίτερο τελετουργικό, όπου φέρεται να απεικονίζεται ο βουλευτής Γερμενής να κάνει εμπρηστικές ομιλίες περί της «φυλής» και των εχθρών της, μεταφέροντας – κατά τις αρχές- τη θέση του πολιτικού σχηματισμού , ως ιδεολογικός καθοδηγητής- κυρίως απέναντι σε ομάδες ανθρώπων όπως οι μετανάστες. Επίσης αξιολογήθηκε η συνολική «έντονη» δραστηριότητα του βουλευτή Ηλιόπουλου , είτε με τις επιθέσεις σε πάγκους μικροπωλητών είτε με συνολική στάση του ακόμα και στη Βουλή. Τα χαρακτηριστικά αυτά , καταδεικνύουν , σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχών, πως ο πολιτικός σχηματισμός είχε συγκεκριμένη δομή ,ιεραρχία και οργάνωση με σκοπούς που περιλαμβάνουν και έκνομες ενέργειες και οι βουλευτές ανά περιφέρεια ήταν υπέυθυνοι για την εφαρμογή αυτών των σκοπών.

Αρνήθηκε ο Ηλίας Κασσιδιάρης να καταδικάσει την επίθεση υποστηρικτών της Χ.Α.  που βρίσκονταν έξω από το Εφετείο Αθηνών κατά δημοσιογράφων. Οι υποστηρικτές της ΧΑ μόλις έγινε γνωστή η προφυλάκιση των βουλευτών Γιώργου Γερμενη και Παναγιώτη Ηλιοπούλου, επιτέθηκαν φραστικά και ρίχνοντας μπουκάλια προς τους δημοσιογράφους. Ο κ. Κασσιδιάρης κατήγγειλε μόνο τη στάση της αστυνομίας που απέσυρε τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα «να δημιουργηθούν τα έκτροπα εντός εισαγωγικών» όπως είπε τα οποία προκάλεσαν κάποιοι άγνωστοι. «Αν δεν ήταν βουλευτές και στελέχη της ΧΑ θα ήταν χειρότερα» δήλωσε. Απο την πλευρά του ο Ηλιας Παναγιωταρος είπε πως «επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα χθες. Κανείς δεν κακοποιήθηκε, κανείς δεν σφαγιάστηκε».

Ηλιόπουλος: Δεν υφίστανται Τάγματα Εφόδου

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος αρνείται ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καθώς και ότι υφίστανται Τάγματα Εφόδου και ότι υπάρχουν νεοσύλλεκτοι. Επισημαίνει μάλιστα πως δεν είναι «κλειστή» ούτε ολιγομελής ομάδα. Θεωρεί ότι κανένα από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν θα μπορούσε να τον εμπλέξει σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ούτε καν ως υποψία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ρόλος της Δικαιοσύνης να εκφράζει αξιολογικές κρίσεις για τα πολιτικά φρονήματα και τις ιδεολογίες των κομμάτων. Η Δικαιοσύνη στηλιτεύει ή πρέπει να στηλιτεύει πράξεις εγκληματικές που προσβάλλουν έννομα αγαθά τα οποία έχουν μείζονα κοινωνική σημασία. Είναι αδιανόητο, εξωθεσμικό, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, η Δικαιοσύνη να εμπλέκεται σε πολιτικές / κομματικές διαμάχες, υποκαθιστώντας τη λαϊκή βούληση κατ' εντολή της διεφθαρμένης πολιτικής εξουσίας».

Μπούκουρας: Δεν έχω επιδείξει ρατσιστική διάθεση

Από την πλευρά του ο Ευστάθιος Μπούκουρας, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις δήλωσε κατηγορηματικά αθώος και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Στο υπόμνημα που υπέβαλε απεκδύεται κάθε ρατσιστική ιδεολογία με βασικό επιχείρημα ότι στην επιχείρησή του απασχολούσε αλλοδαπούς μετανάστες με τους οποίους «συνεργαζόμουν άριστα».

Δηλώνει απλός υποστηρικτής της ΧΑ από το 2012 (πριν ανήκε στο ΠαΣοΚ και σημειώνει ότι είχε κατέλθει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου με το ψηφοδέλτιο Παχατουρίδη που είχε την υποστήριξη της ΝΔ).

Ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι έγινε υποστηρικτής της ΧΑ όταν αυτή είχε γίνει πολιτικό κόμμα και συγκεκριμένα «όταν δε, οι πολιτικές θέσεις της δεν είχαν την ιδεολογική κατεύθυνση κατά τα πρότυπα του Adolf Hitler» δεδομένου ότι το κόμμα διαθέτει μονοπρόσωπο όργανο, αρχηγό δηλαδή όπως όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ο ίδιος τονίζει ότι δεν είχε ποτέ καμία στρατιωτική εκπαίδευση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να δίνει κομματικές εντολές στον νομό που είχε εκλεγεί, στην Κορινθία. «Βάλλομαι μόνο και μόνο επειδή είμαι βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο μιας τεράστιας επικοινωνιακής εκστρατείας» υπογραμμίζει.

Γερμενής: Στοιχεία τον θέλουν «ταγματάρχη»

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον κ. Γερμενή -μεταξύ άλλων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές- περιλαμβάνεται και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, με την οποία ο βουλευτής χαρακτηρίζεται ως «ταγματάρχης» με κεντρικό ρόλο στην επιλογή και στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων αλλά και σε επιχειρήσεις σε βάρος αλλοδαπών.

Ανάλογα στοιχεία περιλαμβάνονται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα για τον κ. Μπούκουρα ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα που πουλά προστασία σε μαγαζιά της Κορίνθου, του Ξυλοκάστρου και του Κιάτου.

Αντιστοίχως, και ο τρίτος κληθείς σε απολογία βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατονομάζεται από μάρτυρες ως «μεγάλο στέλεχος» με ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στη οργάνωση.

Μαρ. Δημ.

efsyn.gr

Scroll to top