Pin It

Καλοδεχούμενη η απάντηση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλα σε ό,τι αφορά κείμενο της «Εφ.Συν.» (8/1/2014) σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

 

Η επιστολή αναφέρει: «Στο δημοσίευμα αντιμετωπίζεται αρνητικά και μάλλον απαξιωτικά η προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τη σύνταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο οποίο απεικονίζονται οι κυριότερες δραστηριότητες των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων που υλοποιούν ή δεσμεύονται να υλοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2016. Δεν επιδιώκει το Σχέδιο Δράσης να υποσχεθεί ότι θα επιλύσει σε μια τριετία τα δύσκολα και σύνθετα προβλήματα της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα επεκταθούμε με λεπτομέρεια στα αρνητικά και απαξιωτικά σχόλια του δημοσιεύματος, αφού ουσιαστικά πρόκειται για αναπαραγωγή των θέσεων μιας οργάνωσης (ΜΚΟ). Θα αρκεστούμε στην επισήμανση δύο καίριων σημείων που δείχνουν έλλειψη προσοχής και σύγχυση του/της συντάκτη/τριας. Γίνεται λόγος περί “σπασμωδικών συρραφών νομοθεσιών άλλων χωρών”, το οποίο δεν ευσταθεί, αφού στο Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνεται μόνον η εθνική νομοθεσία, η οποία εν πολλοίς αποτελεί ενσωμάτωση της νομοθεσίας των διεθνών οργανισμών.

 

Το Σχέδιο αυτό συντάχθηκε με τη συνδρομή ειδικευμένων στελεχών από τα Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς, στελέχη τα οποία δεν υπολείπονται -αποδεδειγμένα- σε ευαισθησία και κατανόηση στα θέματα αυτά [...] Η σύγχυση είναι προφανής και στην αναφορά ότι η ΜΚΟ, τις απόψεις της οποίας υιοθετεί, έχει “…τον θεσμικό ρόλο της οποίας αμφισβητεί συνεχώς η κυβερνητική πολιτική…”, δηλαδή αναβαθμίζει αυτόκλητα μια οργάνωση μη κυβερνητική σε κρατικό παράγοντα [...] Η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις».

 

Στην απάντησή του ο γ.γ. δεν αρνείται ότι ήδη το υπό διαβούλευση σχέδιο έχει τυπωθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, υπονοεί εμμέσως ότι αν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα απουσιάζουν από το σχέδιο είναι ευθύνη των υπουργείων, ενώ αρνείται τη συρραφή και μιλάει για ενσωμάτωση. Το σημαντικό όμως «φάουλ» της επιστολής είναι η αναφορά στην ΕΕΔΑΠ. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη είναι η παλαιότερη Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα.

 

Η Ενωση ιδρύθηκε το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανιδρύθηκε το 1953. Είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Fédération Internationale des Droits de l’Homme). Ο Φαίδων Βεγλερής (προεδρείο ΕΕΔΑΠ) ήταν από τους βασικούς μάρτυρες εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης στην περίφημη «ελληνική υπόθεση» στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που δημιούργησε ένα μοναδικό προηγούμενο: με εξαίρεση την Ελλάδα των συνταγματαρχών, κανένα άλλο κράτος δεν έχει αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης εξαιτίας συστηματικών παραβιάσεων δικαιωμάτων.

 

Είναι λοιπόν τουλάχιστον άκομψο να εμφανίζεται γενικώς ως μια ΜΚΟ από μια πολύ μεταγενέστερη Γ. Γραμματεία το συγκεκριμένο σωματείο, όταν έχει δώσει σπουδαία δείγματα αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαθέτει τεράστια εμπειρία και ηχηρά ονόματα στα προεδρεία του. Οσον αφορά τις σοβαρές ελλείψεις και τις αδυναμίες του Σχεδίου Δράσης, μακάρι οι παρατηρήσεις να γίνουν σεβαστές κι εμείς εδώ θα είμαστε να το επικροτήσουμε.

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top