- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο πατέρας ελεγκτής, η θυγατέρα «ελεγχόμενη»

20/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μια περίοδο που οι «κεραίες» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας είναι στραμμένες στον όμιλο Μυτιληναίου, κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της ΡΑΕ προσλαμβάνεται στη θυγατρική «Αλουμίνιον της Ελλάδας»

 

Toυ Βασίλη Γεώργα

 

[1]Ο πατέρας υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας, επιφορτισμένος με τον έλεγχο της ενεργειακής αγοράς, η κόρη υπάλληλος στον όμιλο Μυτιληναίου, δηλαδή στον «ελεγχόμενο». Είναι από αυτές τις «σατανικές» συμπτώσεις που σπάνια συναντάς ακόμη και στην Ελλάδα όπου ό,τι είναι νόμιμο θεωρείται και ηθικό.

 

Ο 55χρονος Ανδρέας Κατσαρός αποτελεί ένα από το πλέον επιφανή και έμπειρα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Της ανεξάρτητης αρχής, δηλαδή, που το ελληνικό κράτος την έχει επιφορτίσει μεταξύ άλλων με αποφασιστικές αρμοδιότητες για τον έλεγχο και τήρηση της νομιμότητας στην ενεργειακή αγορά, την ευθύνη για τη χορήγηση αδειών και την ενδελεχή παρακολούθηση κάθε πτυχής της λειτουργίας του Ανταγωνισμού.

 

Στο τέλος του 2011, σε μια περίοδο δηλαδή που για τον όμιλο Μυτιληναίου λαμβάνονταν από την kυβέρνηση και τη ΡΑΕ εξαιρετικά ευνοϊκές αποφάσεις (με αποκορύφωμα την ειδική ρύθμιση του άρθρου 197 στοn νόμο 4001/2011, που του επέτρεψε να πουλά κατά προτεραιότητα το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα σε εξωφρενικά υψηλές εγγυημένες τιμές), η κόρη του Ανδρέα Κατσαρού, Λυδία Κατσαρού, προσλαμβάνονταν στην Αλουμίνιον της Ελλάδoς.

 

Την εταιρεία δηλαδή μέσω της οποίας ο όμιλος Μυτιληναίου δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας μέσω μια μεγάλης μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας 334 MW, η οποία κατάφερε να χαρακτηριστεί ως «υψηλής απόδοσης» και να πληρώνεται έτσι (για το σκέλος των 130 ΜW) από τις τσέπες των καταναλωτών (τέλος ΑΠΕ) με τις ταρίφες των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας (130 ευρώ τη μεγαβατώρα).

 

Oταν η κόρη του υψηλόβαθμου στελέχους της ΡΑΕ προσελήφθη στην Αλουμίνιον της Ελλάδoς, είχε μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα από τα μεταπτυχιακά της στον Καναδά. Το πλούσιο βιογραφικό της (μιλάει πέντε γλώσσες, έχει τελειώσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει κάνει μεταπτυχιακά κ.ά.), προφανώς και βοήθησε σημαντικά ώστε να ανοίξουν οι βαριές πόρτες της ιστορικής βιομηχανίας αλουμινίου για να εργαστεί η 27χρονη ως μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης στη μονάδα διέλασης αλουμινίου.

 

Για λόγους, όμως, που δεν είναι εύκολα κατανοητοί και εύλογα προκαλούν συνειρμούς, η «ευαίσθητη» θέση του πατέρα της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάθε άλλο παρά αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψή της σε έναν τεράστιο βιομηχανικό-ενεργειακό όμιλο, ο οποίος όχι μόνο τελεί υπό τη στενή παρακολούθηση της ΡΑΕ λόγω των ιδιαιτεροτήτων (π.χ περιβαλλοντικά, ενεργειακά, καταναλωτικά), αλλά βρίσκεται επί χρόνια στο επίκεντρο πολιτικών, επιχειρηματικών και νομικών αντιπαραθέσεων για θέματα ανταγωνισμού (παράνομες ενισχύσεις από το Δημόσιο), τα χρέη προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ευεργετηθεί στο θέμα τις συμπαραγωγής από τις τελευταίες κυβερνήσεις.

 

Ο Ανδρέας Κατσαρός, προερχόμενος από τη ΔΕΗ, είναι από το 2002 μέχρι σήμερα επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Προστασίας Καταναλωτών και Περιβάλλοντος ενώ από το 2011 αποτελεί ένα από το πέντε μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΡΑΕ. Είναι παράλληλα και ένας εκ των 78 διαιτητών και επιδιαιτητών της ΡΑΕ που έχουν αδειοδοτηθεί να επιλύουν επιχειρηματικές διαφορές στην αγορά ενέργειας. Μια τέτοια υπόθεση βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Εκ θέσεως ο κ. Κατσαρός έχει χειριστεί τομείς υψηλής ευθύνης, όπως οι αδειοδοτήσεις εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας (αρμοδιότητα που είχε η υπηρεσία του μέχρι το 2008), ο έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η ευθύνη της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, ο έλεγχος των προμηθευτών ενέργειας, οι καταγγελίες καταναλωτών, η επιβολή προστίμων κ.ά.

 

Από τα χέρια του έχουν περάσει και κάποια από τα σημαντικότερα νομοθετήματα της αγοράς ηλεκτρισμού (π.χ. νόμος 3468/2006 για την Παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, μέσω του οποίου θεσπίστηκαν οι εγγυημένες τιμές των μονάδων Συμπαραγωγής), το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ, αλλά και γνωμοδοτήσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, σχέδια υπουργικών αποφάσεων κ.ά.

 

Προφανώς ο ελεγκτής της ΡΑΕ γνωρίζει άριστα τις ανοιχτές υποθέσεις στον όμιλο Μυτιληναίου, όπως και η διοίκηση του επιχειρηματικού ομίλου, τον συγγενικό δεσμό που συνδέει την καθ' όλα άξια υπάλληλό του με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

 

Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα, προς όφελος της αξιοπιστίας της ρυθμιστικής Αρχής, η οποία δεν πρέπει να είναι μόνο ανεξάρτητη, αλλά να φαίνεται και ανεξάρτητη.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=16618