Pin It

«Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στροφή στην κοινωνία και όχι στον κυβερνητισμό. Δεν χρειαζόμαστε αξιώματα, αλλά έχουμε αίσθημα ευθύνης, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την κυβέρνηση σ' αυτή την κρίσιμη καμπή» 

 

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να γυρίσουν πίσω απευθύνει μέσω της «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «παίζει με τη φωτιά» και έχει κρίση ταυτότητας. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά του κυβερνητισμού της παράταξης, εκτιμά ότι η σύμπραξη με τη Ν.Δ. είναι προσωρινή και λόγω κρίσης, ενώ επισημαίνει ότι απώτερος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η υπέρβαση των Μνημονίων. 

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

-Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τελικά βλάπτει ή ωφελεί το ΠΑΣΟΚ; Πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς βλέπουν και βουλευτές σας…

 

Η πολιτική σκευωρία εναντίον του ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είμαστε ευτυχείς που αντιμετωπίζουμε αυτή την επίθεση. Είναι θλιβερό ότι σε αυτή τη συγκυρία κάποιοι επιμένουν να επενδύουν σε τέτοιες μεθόδους. Η εξήγηση είναι απλή. Προσπαθούν να κρύψουν το έλλειμμα πολιτικής τους. Παρουσιάζονται ως εισαγγελείς και επιθεωρητές Κλουζό. Επιχειρούν την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Υπάρχουν πολλοί που θυμούνται πού οδήγησε η πολιτική του ’89. Και αν κάποιοι άλλοι δεν τα έζησαν, μπορούν να ρωτήσουν.

 

-Ποιος ευθύνεται για την κλιμάκωση της βίας; Μήπως εξυπηρετεί κάποιον το κλίμα πόλωσης και ο πόλεμος ανακοινώσεων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης με την αντιπολίτευση;

 

Η κλιμάκωση της βίας δεν εξυπηρετεί κανέναν. Απαιτείται ψυχραιμία και συνεννόηση από τις πολιτικές δυνάμεις. Αναδεικνύεται βέβαια και η πολιτική γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλο είναι ένα κόμμα του 4% με τις συνιστώσες -και τις «αιρετικές» φωνές ακόμη- και άλλο ένα κόμμα που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρίση ταυτότητας. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το ποσοστό που του έχουν δώσει σε αυτή τη φάση για διάφορους λόγους οι πολίτες. Παίζει με τη φωτιά.

 

-Οι σχέσεις του κόμματός σας με τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι τεταμένες και έντονα συγκρουσιακές. Αυτή η κατάσταση της απόλυτης ψυχρότητας θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Σόιμπλε, ευρώ και δραχμής. Το παράδειγμα της Κύπρου με τα κεφάλαια που θα έρχονταν από τη Ρωσία και την Κίνα κατέρρευσε. Και η Κύπρος μπήκε στο Μνημόνιο. Και μη μας πουν ότι αυτοί είναι πιο αριστεροί από το ΑΚΕΛ. Κάποιοι είτε αγνοούν το διεθνές παιχνίδι διαπραγμάτευσης είτε βλέπουν τον ίσκιο τους και νομίζουν ότι αυτό είναι το μπόι τους. Κινδυνεύουν, όμως, αν κάποτε αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, να φωνάξουν παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «ο βασιλέας πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς»: «Το μνημόνιο πέθανε, ζήτω το μνημόνιο».

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι σ' αυτό το σκηνικό του παραλόγου. Καλούμε όλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους μας που κατευθύνθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μαζί την Κεντροαριστερά της ευθύνης και της λογικής που έχει ανάγκη ο τόπος. Να αφήσουν πίσω τους τη διαμαρτυρία χωρίς προοπτική και ουσία. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

 

-Θα παραμείνει η ίδια η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση; Από τη στιγμή που το κόμμα σας στηρίζει το εγχείρημα, ποιος ο λόγος να μη συμμετέχει πιο ενεργά και με πολιτικά του στελέχη; Τι πιστεύετε;

 

Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται στροφή στην κοινωνία και όχι στον κυβερνητισμό. Δεν χρειαζόμαστε αξιώματα, αλλά έχουμε αίσθημα ευθύνης, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την κυβέρνηση σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή. Εχουμε υποχρέωση ως ΠΑΣΟΚ να δώσουμε απάντηση στην αγωνία των νέων και των ανέργων και υποστήριξη στους πιο αδύναμους. Χρειαζόμαστε δουλειές. Πώς θα μπορέσει ο Ελληνας πολίτης να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις; Από πού θα βρουν οι Ελληνες τα χρήματα να πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους και τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας προς τους εταίρους μας, αν δεν μπορούμε να ανακόψουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης; Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος.

 

-Το θέμα της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς μοιάζει να «βαλτώνει» μετά την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις. Εσείς πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι διεργασίες και ποιος ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ;

 

Η πρόταση που θα καταθέσουμε για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και υπέρβασης των Μνημονίων θα αποτελέσει τη βάση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ενα Εθνικό Σχέδιο που θα υπερβαίνει τα πολιτικά στερεότυπα της εποχής τού «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και θα απευθύνεται και στις δυνάμεις, οι οποίες επλήγησαν από την κρίση και είναι παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

 

-Ακόμη και στελέχη σας έχουν υποστηρίξει ότι η παράταξη μετατράπηκε σε «συνιστώσα της Ν.Δ.». Με βάση την πολιτική που στηρίζετε και από κοινού εφαρμόζετε έχουν άδικο;

 

Συνεργαζόμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε. Αναλάβαμε τις ευθύνες που έπρεπε κανονικά να είχε αναλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί στηρίζουμε την Ελλάδα και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Η χώρα, η κοινωνία, η οικονομία, χρειάζονται πολιτικό χρόνο και γι' αυτό θέλουμε η κυβέρνηση να έχει ορίζοντα τετραετίας.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που προσχώρησε στη δική μας στρατηγική. Αυτοί είναι που σήκωσαν στο παρελθόν τη σημαία του αντιμνημονίου και άλλαξαν στρατόπεδο. Οπως είναι φυσικό, η συνάντηση της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά αφορά περιόδους κρίσης. Δουλεύουμε για να βγούμε από την κρίση και να επιστρέψουμε όλοι στον φυσικό μας χώρο.

 

-Τι κομίζει για το ΠΑΣΟΚ το συνέδριο του Φεβρουαρίου και ποια η νέα ταυτότητα που επιθυμείτε να αποκτήσει;

 

Ελπίζω και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβρεί το αξιακό DNA του, θα ξαναποκτήσει την κοινωνική αγωνιστικότητά του και θα καταφέρει να εκφράσει πάλι όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων πληγώσαμε μέσα από έναν ιστορικό για εμάς συμβιβασμό.

 

Κυρίως όμως ελπίζω να αποκτήσουμε μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή που θα δημιουργήσει συνθήκες φυγής προς τα εμπρός.

 

-Οι διαγραφέντες βουλευτές που γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ πότε θα επιστρέψουν και στην ΚΟ;

 

Αυτά είναι ζητήματα του προέδρου. Σας θυμίζω μόνο ότι έχει καλέσει όλα τα στελέχη να έρθουν στο συνέδριο με τις διαφορετικές τους απόψεις και τις φιλοδοξίες τους. Η συνείδηση της παράταξης, η αίσθηση εθνικής ευθύνης είναι αυτό που μας ενώνει.

 

[email protected]

 

Η κ. Φώφη Γεννηματά είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

 

Scroll to top