ekloges-kalpi-Austria

23/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πολίτες δεν θέλουν, αλλά βλέπουν εκλογές

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ολοκληρώνει σήμερα την παρουσίαση της μεγάλης «έρευνας πολιτικής συγκυρίας» της Public Issue. Στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος αποτυπώθηκε το βαρύ κοινωνικό κλίμα, με τους μισούς πολίτες να εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από δέκα χρόνια, αλλά και η διαφορά των 3,5 μονάδων που, μέσα σε αυτό το.
      Pin It

Το 55% θεωρεί ότι «μάλλον δεν χρειάζονται» πρόωρες κάλπες, ωστόσο το 56% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Δυσαρέσκεια για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, καθώς τα ποσοστά μη ικανοποίησης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι θηριώδη

 

Οι ερωτώμενοι εμφανίζονται μοιρασμένοι για το εάν θέλουν να κηρυχθεί παράνομη η Χρυσή Αυγή. Το 45% τάσσεται υπέρ τού να τεθεί εκτός νόμου η ναζιστική οργάνωση και το 44% απαντά «όχι». Εντυπωσιακό το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που λένε «ναι»

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ολοκληρώνει σήμερα την παρουσίαση της μεγάλης «έρευνας πολιτικής συγκυρίας» της Public Issue. Στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος αποτυπώθηκε το βαρύ κοινωνικό κλίμα, με τους μισούς πολίτες να εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει περισσότερο από δέκα χρόνια, αλλά και η διαφορά των 3,5 μονάδων που, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της Ν.Δ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (31,5%-28%).

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

6-1Κατά των πρόωρων εθνικών εκλογών τάσσεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων, οι οποίοι σε ποσοστό 55% απαντούν ότι «Μάλλον δεν χρειάζονται», έναντι του 41% που επιλέγει το «Μάλλον χρειάζονται», ενώ το 5% δεν εκφράζει γνώμη. Ωστόσο, στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε; Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές;» η επιθυμία παραχωρεί τη θέση της στον ρεαλισμό και το 56% θεωρεί πιθανότερο ενδεχόμενο τη διεξαγωγή εκλογών. Εξάντληση της τετραετίας «βλέπει» το 37%, ενώ «χωρίς γνώμη» παραμένει το 8%.

 

7-1Οι απαντήσεις στο επόμενο ερώτημα της έρευνας φέρνουν στην επιφάνεια τη συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος και τις δυσλειτουργίες του στην καθημερινή πολιτική ζωή, αφού οι συμμετέχοντες καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους στο πόσο ικανοποιημένοι είναι από τον τρόπο που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας. Την ικανοποίησή του εκφράζει μόλις το 16% για την πρώτη και το 14% για τη δεύτερη, ενώ θηριώδη είναι τα ποσοστά της δυσαρέσκειας, τα οποία φθάνουν το 84% και το 85% αντιστοίχως.

 

7-2Στο πολιτικό πεδίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, το οποίο τίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία έξι βουλευτές της βρίσκονται προφυλακισμένοι, οι αποκαλύψεις για τις εγκληματικές ενέργειες στελεχών και μελών της διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά δημοσκοπικά το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου βρίσκεται ψηλά, στο 10%. Οι ερωτώμενοι εμφανίζονται μοιρασμένοι, καθώς το 45% τάσσεται υπέρ του να τεθεί η ναζιστική οργάνωση εκτός νόμου και το 44% απαντά «όχι». Από τους υπόλοιπους, το 8% αποφεύγει να εκφράσει γνώμη, ενώ ένα 3% λέει «Ούτε το ένα ούτε το άλλο». Οσον αφορά την κομματική τοποθέτηση των συμμετεχόντων (με βάση τις εκλογές του 2012), «ναι» απαντά το 42% που προέρχεται από τη Ν.Δ, το 46% από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 66% από το ΠΑΣΟΚ. Τα ποσοστά για το «όχι» είναι 43% από τη Ν.Δ., 48% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 26% από το ΠΑΣΟΚ.

 

* Tην εγκυρότητα της εκτίμησης εκλογικής επιρροής που δημοσιεύτηκε χθες προσπάθησε να αμφισβητήσει η Ν.Δ. με σημείωμα της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για δημοσκόπηση αλλά για «εκτίμηση επιρροής»» και πως «αφορά περίοδο πολύ προγενέστερη της σημερινής», υποστηρίζοντας ότι δεν «αποτελεί «φωτογραφία της στιγμής», αλλά «φωτογραφία» μιας άλλης στιγμής».

 

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η εταιρεία Public Issue χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία στάθμισης από τις άλλες εταιρείες, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως αμφιλεγόμενη».

 

Ωστόσο αποδέχεται «τα ευρήματα της συγκεκριμένης εταιρείας [που] δείχνουν αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά 9% και μεγάλη διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στον δείκτη εμπιστοσύνης σε κόμμα διακυβέρνησης (διαφορά 4%) και στον δείκτη καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα (διαφορά 3%)».

 

Οι πολίτες τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων

 

6-27-3Στη σκιά της συζήτησης για την «τρομοκρατία», αλλά και της εμπειρίας καταστολής των κινητοποιήσεων του πρόσφατου παρελθόντος, το αντιθετικό δίπολο της ερώτησης «Να εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη ή να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών;» αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα και εκφράζει τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ανησυχίες σημαντικού μέρους των εκλογέων. Υπέρ της προστασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών τάσσεται το 42%, την εφαρμογή του νόμου προκρίνει το 31%, ενώ το 26% επιλέγει «Και τα δύο» και το 1% δεν διατυπώνει γνώμη. Αναφορικά με την κομματική καταγωγή, εφαρμογή του νόμου και της τάξης ζητάει το 45% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 13% του ΣΥΡΙΖΑ και το 35% του ΠΑΣΟΚ, ενώ προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών προτάσσει το 27% από τη Ν.Δ, το 63% από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 35% από το ΠΑΣΟΚ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την απάντηση «Και τα δύο» είναι 27%, 23% και 29%.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ταυτότητα της έρευνας

* Εταιρεία: PUBLIC ISSUE (A.M. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

* Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

* Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

* Περιοχή: Πανελλαδική

* Δείγμα: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.005 άτομα. Για ορισμένες ερωτήσεις χρησιμοποιήθηκε η τεχνική split sample.

* Χρόνος διεξαγωγής: 8-13/1/2014

* Μέθοδος δειγματοληψίας: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

* Δειγματοληπτικό σφάλμα: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 3,2%.

 

Scroll to top