26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

BIOΣ COOP

H αυτο-οργάνωση περνά… από το στομάχι

Δεν πρόκειται για άλλο ένα σουπερμάρκετ, αλλά ένα άλλο σουπερμάρκετ! Δημιουργήθηκε από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης με στόχο ποιοτικά προϊόντα σε φτηνές τιμές.
      Pin It

Δεν πρόκειται για άλλο ένα σουπερμάρκετ, αλλά ένα άλλο σουπερμάρκετ! Δημιουργήθηκε από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης με στόχο ποιοτικά προϊόντα σε φτηνές τιμές

 

Από το συνεταιριστικό σουπερμάρκετ μπορούν να ψωνίζουν όλοι

 

«Το σουπερμάρκετ έχει κεντρικό σύνθημα την επιθυμία των καταναλωτών: Να πάρουμε επιτέλους την τροφή στα δικά μας χέρια

 

Της Στελλίνας Μαργαριτίδου

 

Η ιδέα είχε πέσει εδώ και καιρό. Οσο να γίνει παρ' όλα αυτά πράξη, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια συνελεύσεων, συζητήσεων, διαβουλεύσεων, ειδικών σεμιναρίων στον συνεργατισμό και την αλληλεγγύη για όσους θα απασχοληθούν σε εθελοντική κυρίως βάση σε ένα σουπερμάρκετ που… δεν είναι σουπερμάρκετ με την κλασική έννοια του όρου.

 

Στα ράφια του Bίος Coop, που δημιουργήθηκε στην Κ. Καραμανλή από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης, φιλοξενούνται τρόφιμα τα οποία παραλαμβάνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές από τους παραγωγούς και τα πωλούν σε προσιτές τιμές εξασφαλίζοντας μόνο το ελάχιστο κέρδος ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του πολυκαταστήματος. Το όλο σχέδιο μοιάζει στην πράξη με ένα στοίχημα που τίθεται από τους ίδιους τους καταναλωτές με τον στόχο που το κεντρικό του σύνθημα εκφράζει: Να πάρουμε επιτέλους την τροφή στα δικά μας χέρια.

 

Μέσα, πίσω και πέρα από αυτή τη φράση συσπειρώνονται εδώ και πολύ καιρό ομάδες ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη (όπως η ΠΡΟΣΚΑΛΩ, η κίνηση 136 για το νερό κ.ά.) που αντιδρούν στη σημερινή κατάσταση προτάσσοντας εναλλακτικούς τρόπους για να ζούμε. Κι όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ανάλογες δράσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης πολιτών συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, άλλο αν συχνά αυτές παραμένουν εκτός του προσκηνίου της επικαιρότητας και της προβολής…

 

Αυτό που πρακτικά συμβαίνει στο Βίος Coop είναι ότι μια ομάδα μελών του συνεταιρισμού ασχολείται καθημερινά με παραγγελίες προϊόντων κατευθείαν από τους παραγωγούς και μάλιστα από αυτούς που καλλιεργούν προϊόντα με φυσικές μεθόδους και χωρίς να χρησιμοποιούν «επιβαρυντικά για την υγεία μας και το περιβάλλον συστατικά», όπως χαρακτηριστικά λένε. Από το σουπερμάρκετ μπορούν να ψωνίσουν όλοι, ενώ κάθε μέλος του Βίος coop είναι ταυτόχρονα και μέτοχός του, έχοντας αγοράσει μία ή και περισσότερες μερίδες στην τιμή των 150 ευρώ έκαστη. Τα όποια πλεονάσματα υπάρξουν είναι προγραμματισμένο να μοιραστούν στους μετόχους στο τέλος της οικονομικής χρονιάς, ενώ μέρος τους προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει και να λειτουργήσει ένα κοινωνικό παντοπωλείο ως συμπληρωματική κοινωνική δομή.

 

Scroll to top