Hellas-basket

27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεφωνητό για τα 800 χιλιάρικα

Και οι ντόπιοι υπερασπιστές του μπάσκετ κάνουν την... πάπια.
      Pin It

Και οι ντόπιοι υπερασπιστές του μπάσκετ κάνουν την… πάπια

 

Του Ν. Ασημακόπουλου

 

Πέρα από… τις λογιστικές λεπτομέρειες που έχει το θέμα με την Εθνική μας και τη wild card, η ουσία είναι το ξεφωνητό που τρώει η ελληνική μπασκετική ομοσπονδία από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όσο κι αν οι ντόπιοι «υπερασπιστές» του αθλήματος κάνουν την πάπια και προσπαθούν να το περάσουν στο ντούκου.

 

Η FIBA, καλώς ή κακώς, έβαλε τιμή εκκίνησης τα 500 χιλιάδες ευρώ στον πλειστηριασμό για τις χώρες που θα πάρουν θέση στα τελικά του επόμενου Μουντιάλ.

 

Από κει και πέρα, το θέμα ήταν ποιες θα τσιμπούσαν και ποιες όχι σ' αυτή την «ανήθικη» διαδικασία. Γιατί «ανήθικη»; Οχι μόνο γιατί οι Ιταλοί αρνήθηκαν να πληρώσουν, αλλά κυρίως επειδή δεν είναι δυνατόν να παίζει σε Παγκόσμιο Κύπελλο όποιος τα σκάει.

 

Και φυσικά ο «ισχυρός άνδρας» της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος έτρεξε πρώτος να διεκδικήσει την… ύψιστη τιμή της συμμετοχής, δίνοντας, σύμφωνα με την ιταλική Corriere dello Sport που δεν τόλμησε κανένας να τη διαψεύσει, 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα, δηλαδή 800 χιλιάδες ευρώ, για να πάρει στα χέρια την περίφημη wild card, την οποία είχε προαναγγείλει… θριαμβευτικά εδώ και πολλές μέρες, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες και να αποκαλύψει το αντίτιμο της επιτυχίας.

 

Το σκεπτικό;

 

Αν θέλετε, χειροκροτήστε, γελάστε, αγανακτήστε, διαμαρτυρηθείτε – κάντε ό,τι γουστάρετε. Δεν έχει και τόση σημασία… Ακούστε το όμως:

 

● Ο ένας λόγος είναι πως… θα τα βγάλουμε αυτά τα λεφτά κι ακόμη περισσότερα από τους σπόνσορες, άρα θα έχουμε κέρδος και δεν θα χρειαστούμε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση.

 

● Ο δεύτερος, ότι είμαστε πρώτοι σε όλα τα άλλα κριτήρια, άρα εμείς έπρεπε να πάμε στα τελικά χωρίς αγώνες.

 

Τώρα, θα ρωτήσετε… πώς γίνεται να τρέχουμε να δώσουμε και τα απαραίτητα λεφτά που χρειάζονται, αφού είχαμε όοοολα αυτά τα «άλλα κριτήρια» που σίγουρα δεν τα διαθέτουν οι Ιταλοί; Δεν θα ήταν ένας λόγος παραπάνω να μείνουμε «υπεράνω» και να τους πούμε… δώστε μας τη wild card, αφού είμαστε οι καλύτεροι;

 

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είπε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας, ο Τζάνι Πετρούτσι, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου: «Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να μπούμε στον πλειστηριασμό. Ενιωσα πως θα ήταν ανήθικο να συμμετάσχουμε σε διαδικασία που έχει εξελιχθεί, με όλες τις έννοιες και τους σκοπούς, σε δημοπρασία, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Μια από τις δυσκολότερες της Ιστορίας».

 

Και πρόσθεσε:

 

«Η Ελλάδα περνά χειρότερη κρίση από τη δική μας, αλλά από την αρχή φερόταν να είναι πολύ πιο κοντά στη wild card».

 

Scroll to top